Een intens gelukkig gevoel, prachtige contemporary YA

Een intens gelukkig gevoel, van bestsellerauteur Tahereh Mafi, is een roman over liefde, eenzaamheid, vriendschap, familie en zoeken naar geluk. Maar ook over omgaan met een dubbele identiteit als jonge moslima in Amerika en de angst en vooroordelen na de aanslag van 9 september. Het verhaal speelt zich grotendeels af in 2003, enkele maanden nadat de Verenigde Staten Irak officieel de oorlog verklaarden. In Amerika staan de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims op scherp.

Maar Shadi heeft het druk met haar eigen problemen

Haar naam betekent ‘vreugde’, maar ze wordt achtervolgd door verdriet. Haar broer is dood, haar vader ligt op sterven, haar moeder heeft psychische problemen en haar beste vriendin Zahra heeft een punt achter de vriendschap gezet. En dan is haar hart ook nog gebroken, omdat er te veel in de weg stond om te kiezen voor de liefde. Shadi probeert zich er doorheen te slaan en wil daarbij anderen niet tot last te zijn. Alleen gaat ze de uitdagingen van haar leven aan. De vraag is of het goed komt, of ze gelukkig gaat zijn.

Af en toe is er in Een intens gelukkig gevoel een terugblik naar een jaar eerder. Dat wordt goed aan gegeven vooraf aan de hoofdstukken, maar je moet wel goed opletten als je midden in het verhaal zit. Mafi schrijft zo dat je gelijk midden in het verhaal zit en door wil lezen. Het is zo mooi geschreven en je leeft echt mee met Shadi. Je gunt haar gewoon geluk, al is het maar een klein momentje. Ze lijkt zo opgesloten te zitten in zichzelf, dat het veel eenzaamheid doet oproepen.

Niet zo’n intens gelukkig gevoel

Ook kreeg ik echt goed beeld bij alles, door de vele omschrijvingen. Omschrijvingen van hoe mensen eruit zien, zoals Shadi met haar zijden hoofddoek. En omschrijvingen van de omgeving, zoals waar Shadi woont en wat het weer is. Allemaal details waardoor je meer in het verhaal gaat zitten. Zeker door de talrijke gevoelsbeschrijvingen van de 17-jarige Shadi, die soms poëtisch zijn.

Ik dwong mezelf in beweging te komen en terwijl ik dat deed de ramen van mijn geest te sluiten. Stilte werkte veel te uitnodigend voor ongewenste gedachten, dus luisterde ik naar de geluiden van voorbijrijdende auto’s en de wind die zich tegen hun metalen lijven aanscherpte.

Shadi

Een intens gelukkig gevoel, van wanhoop naar hoop

Heel begrijpelijk dat haar gevoelsleven overhoop ligt. Haar broer is niet meer, de band met haar zus is slecht, haar moeder is in de rouw en wil geen hulp en haar vader ligt in het ziekenhuis. En dan is er nog de druk van moeten presteren op school en gediscrimineerd worden omdat ze moslima is. Zelf worstelt ze ook met haar cultuur, vooral in de liefde. Wat doe je als je verliefd bent, maar je verstand zegt dat je je niet mag overgeven aan het gevoel? Zal Shadi leren om te kiezen voor zichzelf? Ze verdient net als iedereen een intens gelukkig gevoel..

Gelukkig is Shadi slim, nieuwsgierig en veerkrachtig. Shadi neemt niet klakkeloos dingen aan, maar denkt zelf na. Bijvoorbeeld wat het geloof voor haar betekent. Ze staat open voor de wereld en dat zie je ook terug in de dialogen in het boek. Vaak zijn het ook pittige dialogen die een mooi contrast vormen met Shadi’s innerlijke gevoelige en kwetsbare aard. Zo krijgt het boek spanning en zie je Shadi wakker geschut worden.

Laat mijn zus dan je leven niet langer dicteren. Of het mijne, wat dat betreft. Hou daarmee op. Maak je eigen keuzes.

Ali

Volop lastige thema’s

Een intens gelukkig gevoel laat de worstelingen zien van normale jongeren, maar ook van jongeren met extra problemen zoals verlies van een gezinslid. En het laat het perspectief zien van tussen twee culturen in zitten. Dat vond ik ook weer leerzaam. Zo lees je bijvoorbeeld hoe moeilijk het was na de aanslagen van 9 september voor moslims. Dat ze allemaal als schuldigen gezien werden door sommigen, terwijl ze net zo goed verlies hadden geleden en de vreselijke gebeurtenis ook rampzalige gevolgen had voor de moslimgemeenschap. Een boek met pittige thema’s dus!

Soms zijn de emoties wel een beetje ’te’ beschreven. Het past vaak wel bij de levensfase van jongeren, maar soms is het niet iets te bloemrijk geschreven. Maar niet in de mate dat het me erg stoorde. Ook gebeurde er wel erg veel in het verhaal, waardoor ik op bepaalde vlakken diepgang miste. Waarom haat Shadi haar vader zo? Waarom doe Zahra zo gemeen, is dat echt alleen jaloezie of speelt er meer? Je blijft als lezer dus wel met wat vragen zitten, maar misschien zijn at net de dingen waarop Shadi zelf ook het antwoord niet weet.

Een pageturner

Toch zijn er tussen alle problemen door ook gelukkige en hoopvolle momenten in het boek. Als je een stukje persoonlijke ontwikkeling ziet bijvoorbeeld of als het Shadi eindelijke even mee zit. Het boek eindigt ook mooi. Dus als je op zoek bent naar een prachtig geschreven roman, kan ik je Een intens gelukkig gevoel zeker aanraden. Mafi heeft in ieder geval mijn interesse gewekt om meer van haar te lezen. Haar boeken zijn voor zowel jongeren als de jongere in de volwassene het lezen waard.

Specificaties Een intens gelukkig gevoel

Auteur: Tahereh Mafi | Vertaler: Sandra C. Hessels | Uitgever: Blossom Books | ISBN: 9789463492928 | Juli 2021 | 233 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.