Een meedogenloos gehoor, intrigerende verhalenbundel van Mauk Westerman Holstijn

Meedogenloos: zonder rekening te houden met verdriet of pijn van anderen, zonder genade en zonder medelijden. Ik ben al sinds ik deze verhalenbundel in de gids van de uitgever heb zien staan gefascineerd door alleen de titel: Een meedogenloos gehoor. Hoe kunnen die woorden samenhangen en een verhaal vormen? Ik ken Mauk Westerman Holstijn niet en de synopsis laat ook niet veel los over wat ik kan verwachten. Maar soms is een titel en een cover al genoeg om te prikkelen. En ik kan wel zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben door deze verhalen met een magisch-realistisch randje.

hoofd Een meedogenloos gehoor

Een meedogenloos gehoor

Niets is wat het lijkt in de verhalen van de debuterende Mauk Westerman Holstijn. Juist waar alles gewoon schijnt, is er iets merkwaardigs aan de hand. Met een onderhuidse spanning trekt hij ons in een wereld achter de bekende wereld, de keerzijde van onze realiteit. Iemand blijkt op een ochtend uit twee identieke personen te bestaan, een ander praat met iemand over zijn gevoeligheid over geluid. Alhoewel is spreken wel op z’n plek hier.. Verwarring van identiteit komt ook meermaals terug en vanuit welk perspectief moeten we als lezer nou kijken?

Mauk Westerman Holstijn (1997) is afgestudeerd in biotechnologie en mariene ecologie. Hij publiceerde eerder verhalen in Hollands Maandblad. In 2020 won hij met het verhaal Droogte de Resource-literatuurwedstrijd. Dit verhaal vind je ook terug in zijn debuut: Een meedogenloos gehoor.

Een meedogenloos gehoor

Geen soelaas

Een meedogenloos gehoor is een verhalenbundel met daarin 9 diverse verhalen. Het is lastig om Mauk in een hokje te plaatsen en om zo deze verhalenbundel voor jullie in een lijn der verwachting te zetten. Misschien is genre een beter woord dan hokje, want uit dat denkpatroon breken we gelukkig steeds meer als maatschappij. Mauk weet met zijn verhalen ook jouw denkpatroon flink op te schudden met zijn boek.

En daar kan ik alleen maar heel erg blij van worden. Je stapt in een verhaal middels een titel. Dat is je startpunt. En wat volgt is een intrigerende reis door een klein verhaal maar met een grootse impact. Elk verhaal heeft een bepaalde onderhuidse spanning, je verwacht om elke hoek en onder elk bed iets wat je onverwacht kan grijpen. En dat gebeurd ook zeker. Mauk biedt je als lezer geen soelaas in zijn verhalen. En dat hoeft ook zeker niet. Het kruipt onder je huid om zich daar te nestelen en vaste bewoner te blijven. Zijn verhalen zullen mij in ieder geval zeker bijblijven.

Verhalenbundel

Een meedogenloos gehoor bevat dus 9 verhalen. 9 belevenissen waar je instapt zonder dat je het eindpunt weet. Zonder dat je uberhaubt weet welke reis er voor je ligt. Je koopt een reisticket zonder ook maar iets te weten over de bestemming en hoe deze bereikt wordt. De geboorteakte is de opening en dit verhaal is 1 van mijn favorieten. De Droogte volgt daarna, daar heeft hij een prijs mee gewonnen. Dit verhaal frustreert mij mild. Ik kan mijn vinger niet helemaal op de kern van zijn verhaal leggen en ik zit zo vol vragen. Maar het intrigeert zeer zeker en ik heb het dan ook direct nog een keer gelezen. Ook een unicum voor mij.

Het syndroom van Fields, Nattigheid, Breken, De claustrofiel, Een meedogenloos gehoor, Het schip en Het kruid en de zin zijn de overige verhalen. Allemaal intrigerend, verrassend, merkwaardig en bestemming onbekend. Mauk heeft een aangename manier van schrijven en van een verhaal vertellen. Zijn verhalen zijn misschien zelfs te toegankelijk om in te stappen, het voelt als een val. Want eenmaal erin, kan je zwemmen wat je wil tegen de stroming die Mauk creëert, maar eruit kom je niet zomaar. Je bent overgeleverd aan die stroming. Laat je vooral meevoeren , het brengt je naar verrassende plekken die je perspectief verrijken.

Aangename kennismaken Een meedogenloos gehoor

Een meedogenloos verhaal bevat dus 9 verhalen over mensen in het hier en nu, in een toekomst of in een ander soort omgeving die als de onze voelt maar het niet is. Zijn verhalen hebben allemaal als kern een bepaalde maatschappij met daarbij de geldende regels en verwachtingen, en een personage die zich hierin staande (probeert) te houden. Soms is die maatschappij in een verlaten woestijn, soms op een groot containerschip. Maar ook een restaurant of een overvolle stad passeren de revue. Nogmaals, laat je verrassen door dit intrigerende debuut van Mauk Westerman Holstijn. Ik kijk uit naar meer van zijn hand!

Specificaties Een meedogenloos gehoor

Auteur: Mauk Westerman Holstijn | Uitgever: Querido | Januari 2022 | 184 pagina’s | 9789021436500 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.