Een nieuw begin – het bekende sprookje met een twist

Ken jij de serie ‘A Twisted Tale’ al? In Amerika is deze boekenserie razend populair. Het boek ‘Een nieuw begin’ is het tweede deel dat hier in Nederland van deze serie is uitgebracht. Dit is het bekende sprookje van Aladdin, maar dan met een duistere twist.

een nieuw begin hoofd

Een nieuw begin – Wat als Aladdin de lamp nooit had gevonden?

Aladdin is een straatrat. Zoals de meeste straatratten probeert hij elke dag te overleven in het arme Agrabah. Jasmine is een prinses, die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden. Het enige dat zij wil is ontsnappen aan haar lot, en zien wat er zich afspeelt buiten de paleismuren.
Maar alles verandert als Jafar, de trouwe adviseur van de sultan, naar de macht grijpt. Met de hulp van een oude lamp probeert Jafar de dood te overwinnen en de liefde naar zijn hand te zetten. Al gauw moeten Aladdin en Jasmine het volk van Agrabah bij elkaar brengen om in opstand te komen tegen de machtswellusteling.

A twisted tale

De ‘A Twisted Tale’ serie

Ik ben gek op de sprookjes van Disney. De films heb ik vroeger ontzettend vaak gezien. Het fijne van sprookjes, is dat je weet dat het altijd eindigt met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. De sprookjes van ‘A Twisted Tale’ zijn echter anders. De bekende sprookjes krijgen namelijk een duistere twist, en tijdens het lezen ben je er niet meer zo zeker van dat het allemaal wel goed af zal lopen.

De serie ‘A Twisted Tale’ is razend populair in de VS, en ook in Duitsland en Frankrijk worden de boeken goed verkocht. In de VS verschenen tot nu toe twaalf delen, tot 2025 worden er nog vier nieuwe titels verwacht. Ieder deel gaat weer uit van een ander Disney-verhaal, en begint met de ‘Wat als?’ vraag.
Een nieuw begin is het tweede deel van deze serie die hier in Nederland is verschenen. Eerder heb ik ook al ‘Een eeuwenoud verhaal‘ mogen reviewen (gebaseerd op Belle en het Beest). Ik was zo enthousiast over dat boek, dat ik niets liever wilde dan dit deel ook lezen. En ik kan je zeggen: ook dit deel is weer fantastisch!

Aladdin

Een duistere twist op het verhaal van Aladdin

In ‘Een nieuw begin’ stelt Liz Braswell, de schrijfster van het boek, zich de vraag: ‘Wat als Aladdin de lamp nooit had gevonden?’ Hoe zou het verhaal verlopen als Jafar de lamp eerder in handen had gekregen? Zoals je in dit boek kunt lezen, was het verhaal dan heel anders gelopen. En het is zeker geen sprookje meer voor kinderen. Deze serie is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar, maar ik moet zeggen dat dit boek behoorlijk wat duistere en volwassen thema’s behandeld. Denk bijvoorbeeld aan duistere magie, doden tot leven wekken, mensen brandmerken, de kloof tussen arm en rijk, een te grote hang naar macht en een burgeroorlog.

Maar ook de vrouwenrechten hebben een rol in dit boek. In de Disney film is Jasmine niet blij met het feit dat ze uitgehuwelijkt gaat worden, maar in dit boek lees je meer over haar gevoelens die hierbij om de hoek komen kijken. Sowieso hebben de personages in dit boek veel meer diepgang dan in de Disney films. In de film zijn ze vaak een karikatuur, in de boekenserie hebben ze veel meer diepgang, met eigen gedachten en gevoelens, die soms met elkaar in conflict kunnen zijn. En ook dit weet de schrijfster mooi weer te geven.

Een nieuw begin

Onder de indruk van het verhaal

Na het lezen van ‘Een nieuw begin’ kan ik niet meer zeggen dan dat ik wederom razend enthousiast ben! Als je het boek begint te lezen, is het Disney verhaal erg herkenbaar. Wel merk je meer details en diepgang. Gaandeweg begin je jezelf af te vragen waar het verhaal zich een andere kant op zal gaan ontwikkelen. En vanaf het moment dat dat gebeurt, is het verhaal echt een rollercoaster. Omdat je geen idee meer hebt hoe het verhaal nu precies verder zal gaan, alles was je wist is ineens anders.

Soms lijkt het verhaal van Een nieuw begin weer even een raakvlak te hebben met het oorspronkelijke verhaal, maar dan blijkt het toch ineens weer heel anders te gaan. Het verhaal is veel moderner, veel meer ‘van nu’. Ik vond het echt wel spannend en het bespreekt serieuze thema’s. Ook vond ik het leuk dat er naast de bekende personages Jasmine en Aladdin ook ruimte is voor nieuwe personages. En sommige andere personages die in de film een grote rol hebben, zijn hier nauwelijks of zelfs helemaal niet zichtbaar.

‘Een nieuw begin’ is een verhaal over vriendschap en liefde, keuzes maken en het lot in eigen hand durven nemen. Wat mij betreft echt een aanrader. En ik ben nu al benieuwd welk deel er als volgende deel hier in Nederland uitgebracht gaat worden!

Specificaties ‘Een nieuw begin’

Auteur: Liz Braswell | Vertaling: Sandra Hessels | Uitgeverij: Big Balloon Publishers | 9789047862239 | 30 november 2022 | 392 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.