Een nieuwe jas, over ontdekken wie je bent

Toen dit boek binnenkwam gingen alle andere boeken even aan de kant. Een nieuwe jas heeft zo’n warme uitstraling op de cover, dat wil je gewoon lezen. Naaktkat Faro is weer eens een ander personage in een kinderboek. Maar dan een uitgebreide review erover schrijven is nog wel een dingetje gebleken. In het kort; de illustraties zijn subliem!

Een nieuwe jas met SLV kader

Een nieuwe jas

Faro kijkt in de spiegel en vindt zichzelf zo saai.
Gelukkig mag Faro de manen passen van Leeuw, de veren van Pauw, de schubben van Hagedis en de haren van Orang-oetang.
Maar wordt Faro daar gelukkiger van?

Faro

De hoofdrol in dit verhaal is weggelegd voor Faro. Een naaktkat, een kat zonder vacht. In de spiegel kijkend vindt Faro zichzelf nogal saai. Geen mooie kleuren en ook geen lange haren of warme veren. Misschien dat hij de jas van een ander dier mag passen. En zich dan ook mooi zal voelen. Zou dat helpen?

Faro de naaktkat zit voor de spiegel bladspiegel

Op de voorkant van Een nieuwe jas zie je Faro half verstopt in de haren van Orang-oetang. Dat ziet er toch warm en knus uit? En heb je weleens een naaktkat geaaid? Die zijn eigenlijk hartstikke zacht. En ze zien er juist speciaal uit, anders dan ‘gewone’ katten. Maar dat beseft Faro zich duidelijk niet. Faro gaat langs allerlei dieren met de mooiste vachten, veren en haardossen. Op zoek naar een vacht die hem mooi en speciaal maakt. Maar een nieuwe jas vinden die ook nog past is best een flinke klus. Gaat het Faro lukken om zich uit te dossen en speciaal te voelen?

Illustraties

Eerder noemde ik de illustraties in Een nieuwe jas al subliem. Ik koos dit woord omdat geweldig niet voldoende is. Ze zijn heel mooi, schitterend, prachtig. Zoals je in de manen van de leeuw kunt zien. Je kunt het bijna voelen. Je wilt het aanraken. En je wilt ook met je handen door die manen gaan. Dit zag ik bij alle dieren terug. Dat is meer dan geweldig, ja toch?!

illustratie manen van de leeuw

Yvon van Oel schildert graag de natuur of grote dierenportretten. Zoals op haar instagram te lezen is gaat dat in stappen. Soms eerst en tijdlang in haar hoofd voordat ze pas echt begint met schilderen. Vorig jaar kwam haar eerste boek Vergeet je knuffels niet!* Uit. En dit jaar volgt dan Een nieuwe jas. Inmiddels is Yvon alweer met een nieuw project bezig over slangen, schoonmaken en spinnen in de gangkast, of zoiets…nog even geduld.

Leeservaring

Volgens mij is mijn mening over het boek wel duidelijk. Zo niet. Ik vind Een nieuwe jas een liefdevol boek over onzekerheid en ontdekken wie je bent. Met prachtige, nee sublieme prenten die je haast kunt voelen. Kortom, een geweldig prentenboek in tekst en beeld voor kleuters.

bladspiegel veren van de pauw met faro de naaktkat

Specificaties Een nieuwe jas

Auteur: Yvon van Oel | Illustraties: Yvon van Oel | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047714835 | 2023 | 24 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.