Een Rus als ik, een actueel en humoristisch boek

Een Rus als ik is geschreven door antropoloog en docente Eline Helmer. Als studente vertrok ze op 20 jarige leeftijd naar Rusland om onderzoek te doen voor haar master. In ‘Een Rus als ik’ volgen we haar door Rusland en vooral de Russische cultuur en gewoontes. Door de situatie met Oekraïne krijgt dat wellicht extra lading, om een inkijkje te krijgen in het gewone leven in Rusland. Het boek gaat niet over oorlog of spanningen. Maar wel over hoe het is om vanuit een totaal andere cultuur te wonen, werken en gewoon leven in dit land. Helmer beschrijft het levendig, met een vleugje droge humor waardoor ik af en toe hardop lachend ‘Een Rus als ik’ heb gelezen.

Een Rus als ik

Naar Rusland

Helmer vertrekt als student naar Rusland voor haar studie Russische en Oost-Europese studies. Waarom ze juist deze studie koos? Wellicht heeft het te maken met het uitwisselingsverband waardoor haar oma naar Pskov vertrok (en vice versa). Het toeval wil dat Helmer ook in Pskov terecht komt. Een provinciestad en regio, waar op het platteland de voorzieningen nog niet zo ver zijn. ‘Een Rus als ik’ laat zien hoe Helmer hier aan moet wennen. Een wc zonder stromend water bijvoorbeeld. En geen badkamer, maar een soort gezamenlijke sauna buiten de deur. De beschrijving van Helmer over haar eerste ‘banja’ (sauna) bezoek is erg grappig.

Eline Helmer

Een Rus als ik

‘Een Rus als ik’ is gebaseerd op dagboekfragmenten en aantekeningen van gesprekken, maar het leest wel echt als een verhaal. Na de start op het platteland verhuist Helmer nog verschillende keren in Rusland. En ook op tripjes en op het werk ontstaan bijzondere situaties. Dat gaat bijvoorbeeld over praktische dingen als een winterjas die niet warm genoeg is voor de Russische kou. Maar ook over je moeder bellen als je je niet goed voelt, of over de vraag of het slim is om verliefd te worden in Rusland. Het is echt een andere blik dan als toerist: een kijkje van binnenuit, maar wel met ogen van buitenaf. Wat de Russen zelf volstrekt gewoon vinden, is voor Helmer in ‘Een Rus als ik’ steeds een zoektocht of ontdekking. Wat overigens vast omgekeerd net zo zal zijn.

Juist in tijden waarop Rusland logischerwijs negatief in het nieuws is, is dit boek ook mooi om te lezen. Het is geen politiek boek, maar gaat juist over hele gewone mensen in gewone situaties. Jezelf onderdompelen in een andere cultuur is altijd spannend en interessant, en ‘Een Rus als ik’ staat vol met dit soort ervaringen.

Specificaties Een Rus als ik

Auteur: Eline Helmer | Uitgever: Prometheus | Mei 2022 | 9789044644685 | 262 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Eline Helmer
footer 5

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.