Einde verhaal, een schrijver biecht zijn verhaal op

Je zou toch denken dat ik na het lezen van al die oorlogsboeken wel genoeg spanning en ellende tot me genomen had. Een niemendalletje zou dan een welkome afleiding zijn geweest. Toch koos ik voor de thriller ‘Einde verhaal’. Deels omdat het boek al een tijdje op me lag te wachten, maar zeer zeker ook omdat ik erg genoten heb van het debuut van auteur A.J. Finn: De vrouw bij het raam*. De vraag is dan altijd wel of een schrijver bij zijn volgende boek weer aan die verwachtingen kan voldoen. Om dat te weten te komen zit er maar een ding op, en dat is beginnen met lezen.

kader

Hier gaat ‘Einde verhaal’ over

Nicky Hunter krijgt een verzoek dat ze niet kan weigeren. Als groot liefhebber van thrillers correspondeert ze al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp. In zijn laatste brief laat hij haar weten dat hij ongeneeslijk ziek is, en dat het zijn wens is dat Nicky zijn biografie schrijft. Trapp nodigt Nicky uit om enkele maanden bij hem in San Francisco te komen wonen, samen met zijn veel jongere tweede vrouw, zijn overbezorgde dochter en losgeslagen neef.

Trapp is niet alleen beroemd vanwege zijn thrillers. Twintig jaar eerder, op oudejaarsdag 1999, verdwenen zijn eerste vrouw en tienerzoon spoorloos. Sinds die dag heeft Trapp geen interview meer gegeven en geen enkel boek geschreven. Waarom wil hij nu ineens praten over zijn verleden? Is dit ‘Einde verhaal’?
Nicky besluit om meteen naar San Francisco te vliegen, maar al snel blijkt dat Trapp zijn geheimen niet zomaar prijsgeeft – zelfs niet als er nieuwe slachtoffers vallen…

Einde verhaal, synopsis
Synopsis van het boek ‘Einde verhaal’

Auteur A.J. Finn pseudoniem

A.J. Finn is het pseudoniem van de voormalige redacteur en uitgever Dan Mallory. Finn werd in één klap bekend door zijn debuutthriller ‘De vrouw in het raam’. Een slim, spannend en verslavend verhaal, wat in 2018 wereldwijd volop gelezen en geprezen werd. 
A.J. Finn heeft ondertussen ook al samengewerkt met de auteurs Nicci French, Karin Slaughter en Robert Galbraith. ‘Einde verhaal’ is zijn tweede thriller.

Auteur A.J. Finn
Auteur A.J. Finn

Goed proloog en een pakkend begin

Bij een thriller, maar eigenlijk bij elk boek, wil je meteen het verhaal in getrokken worden. Dat is bij het boek ‘Einde verhaal’ zeker het geval. In de proloog merk je ook meteen de vlotte en filmische schrijfstijl van A.J. Finn op. Herkenbaar voor de lezers van zijn vorige boek ‘De vrouw in het raam’. Die sprak zo tot de verbeelding dat het op sommige momenten echt heel spannend werd.

Einde verhaal

De spanning loopt niet op maar neemt af

De grote vraag bij een tweede boek, en dan zeker wanneer het eerste een bestseller wordt, is het altijd de vraag of een schrijver wederom aan die verwachtingen kan voldoen. Echter merkte ik naarmate ik verder las in ‘Einde verhaal’, dat de spanning uit het verhaal verdween. Ook las ik tot mijn verbazing, in het begin van het boek, al zulke rake hints dat het complete spoiler alerts zijn. Dat maakte mijn leesvreugde, met nog honderden bladzijden te gaan, toch wat minder plezierig.

Ook het uitweiden over details, die er in principe niet toe doen, maakte dat de schrijver het er niet gemakkelijker op maakte. Niet alleen voor hemzelf maar ook voor de lezer. Dat zat hem hier en daar ook in woord- zinkeuzes. Wil A.J. Finn laten zien dat hij met zijn schrijfstijl bij ‘Einde verhaal’ ook in staat is poëtisch te kunnen schrijven? Waarom? Het past totaal niet in de stijl van deze triller, en stoorde mij bij het lezen.

Einde verhaal op een beetje doodgaan

Einde verhaal is oppervlakkig en hier en daar onlogisch

De karakters in ‘Einde verhaal’ blijven oppervlakkig. De personages worden nergens uitgediept. Als lezer, althans, dat was mijn ervaring, kun je je daardoor niet identificeren met een personage. En dat is voor een boek altijd van essentieel belang want dan gaat een verhaal ook echt voor de lezer leven. Er worden onnodige en niet logische beslissingen genomen.
De auteur geeft de personages wel allerlei verdenkingen mee, waardoor iedereen wel een reden heeft verdacht te zijn. Hierdoor zou je als lezer, met de goede aanwijzingen, kunnen meepuzzelen en dat geeft weer een extra dimensie. Helaas loopt ook dit lijntje niet helemaal goed door het verhaal heen.

Einde verhaal speurderskoorts wilkie collins AJ Finn

Van alles net té, zelfs van de verwachting van de lezer

We zouden kunnen stellen dat A.J. Finn in het boek ‘Einde verhaal’, of niet precies wist wat hij wilde schrijven of te veel bezig is geweest met het willen overtreffen van zijn vorige boek. Persoonlijk denk ik meer aan de laatste optie. Van alles is het net té veel, of juist té weinig, té overdreven of té ingehouden. Tussen de bladzijden door ervaarde ik bijna een soort van onzekerheid van A.J. Finn heen sijpelen.
Wellicht ligt het ook niet helemaal aan de auteur, maar zeker ook aan ons de lezers. Na zo een geweldig debuut verwacht je nu eenmaal dat het volgende boek nog beter en extremer zal zijn. Voor mij blijft ‘De vrouw in het raam’ een geweldig boek. Helaas heb ik die ervaring niet nogmaals kunnen ervaren bij ‘Einde verhaal’. Maar dan kan natuurlijk voor andere lezers helemaal anders zijn.

Is dit dan ook ‘Einde verhaal’ voor de auteur, of zal hij me bij een volgend boek toch weer kunnen verassen? Ik zal het in ieder geval de volgende keer wederom met net zoveel enthousiasme als altijd weer gaan lezen.

Einde verhaal, Cargo
Uitgegeven door uitgeverij Cargo

Voor meer thriller tips, klik hier

Specificaties Einde verhaal

Titel: Einde verhaal | Engelse titel: End of Story | Auteur: A.J. Finn | Uitgeverij: Cargo | Vertaling: Eefje Bosch & Mechteld Jansen | Aantal bladzijden: 482 | Eerste druk: 2024 | ISBN 9789403131566 | Voor meer informatie over het boek ‘Einde verhaal’ kun je terecht bij je plaatselijke boekhandel, op de website van uitgeverij Cargo of bij Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.