Ella het swingende eendje – Suzan Overmeer, over jezelf zijn

Vanmorgen kwam de blog online over de kerstconcerten van krulmuziek dus laten we in de sfeer blijven van muziek en nu een boek bespreken over Ella het swingende eendje. Gastblogger Heera las dit boekje voor aan haar 5 jarige dochter. 

hoofd Ella het swingende eendje

Ella het swingende eendje

Mijn dochtertje houdt van boekjes en vindt het heerlijk om voorgelezen te worden. Als ze een verhaal leuk vindt, dan moet het ook een paar keer achter elkaar gelezen worden. Zo leuk vindt ze het boekje dan. Het verhaal van ‘Ella het swingende eendje” hebben we net in huis en heb ik nu al een paar keer voorgelezen! Dat belooft wat …

Ella swingt en zingt

Ella het swingende eendje
De familie van Ella is deftig. Ze lopen deftig, kwekken deftig en spelen deftig. Ze hebben ook allemaal klassieke namen, zoals Wolfgang en Amadeus. Ella is anders. Dat begint al hoe ze uit haar ei komt, ze komt er rollend uit! Ella is een vrolijk eendje, ze swingt en zingt de hele dag. Ze doet dingen op haar eigen manier en het lukt haar niet om zich aan te passen aan haar familie. Haar moeder is bezorgd, haar broers en zussen lachen haar uit. Ze voelt zich alleen en op een dag besluit ze weg te zwemmen op zoek naar iemand waar ze wel zichzelf kan zijn. Tijdens haar avontuur komt ze dieren tegen die niet altijd even aardig zijn tegen haar. Gelukkig vindt Ella uiteindelijk een heel lief vriendje die dezelfde passie deelt als zij, muziek maken.

Jezelf zijn

Ella het swingende eendje
Mijn dochtertje vindt het een mooi verhaal, maar ze vindt het zielig als Ella het swingende eendje buitengesloten wordt en als anderen niet aardig zijn tegen haar. Mijn dochtertje begrijpt dat dat niet leuk is. Ik leg haar uit dat belangrijk is om jezelf te kunnen zijn, no matter what! Dat vind ik juist zo goed aan dit boek. Het legt een thema als ‘jezelf mogen en durven zijn’ heel goed uit. Het is begrijpelijk voor een kleuter en tegelijkertijd ook voor jou als ouder. Daarnaast kom je een paar symbolen tegen, zoals bijvoorbeeld het lieveheersbeestje dat meereist op elke pagina.

Conclusie

Als ouder is het soms niet altijd makkelijk uit te leggen wat er met je gebeurt als je je buitengesloten voelt of als je het gevoel hebt jezelf niet te kunnen zijn. Thema’s die je kind mee kan maken (en wij als volwassenen natuurlijk ook). Het boek ‘Ella het swingende eendje’ maakt het makkelijker om deze thema’s bespreekbaar te maken. Het is een beeldend verhaal, de namen van de eendjes, Ella die anders is en die het op haar manier blijft doen. Het boek is mooi vormgegeven en bevat vrolijke illustraties. Wat mij betreft een boek wat we nog vaak gaan lezen! Ik geloof dat mijn dochtertje het daar mee eens is.

Specificaties

Uitgeverij: Clavis | Auteur:  Suzan Overmeer | 9789044834352 | 32 pagina’s | november 2018 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren dystopie emoties familie fantasie filosofie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mindful museum muziek mysterie natuur oorlog opgroeien pesten poes prentenboek reizen roman samen school spannend thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap wereld zelfbeeld zoekboek

vijver
Footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 8 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.