En we noemen hem : een oorlogsverhaal ontrafeld

‘En we noemen hem’ is de zoektocht van Marjolijn van Heemstra, theatermaker en schrijfster, naar haar verre oom. Deze oom wordt in de familie de ‘bommenneef’ genoemd. Deze bommenneef heeft een aanslag gepleegd om een ‘foute’ Nederlander na de oorlog alsnog zijn verdiende loon te geven. Als van Heemstra 18 is, krijgt ze via haar oma een ring van deze oom. Daarbij komt het verzoek om, wanneer zij een zoon krijgt, deze zoon naar de oom te vernoemen. Als zij jaren later zwanger is, wordt dat verhaal in plaats van een tof verhaal in de kroeg, een zoektocht naar de waarheid. Wie is deze oom? Was hij inderdaad een held in (en na) de Tweede Wereldoorlog, of zit het verhaal toch anders in elkaar?

en we noemen hem

De zoektocht

Wanneer van Heemstra zwanger is, start ‘En we noemen hem’. De oude belofte aan haar oma komt weer naar boven: het vernoemen van haar eerste zoon naar de verre oom Frans Julius Johan. In gesprek met haar vriend over de aanstaande babynaam. blijkt dat ze maar weinig weet van deze oom. Feitelijke informatie al helemaal niet. Het verhaal dat in de familie rondgaat is dat deze man een jaar na de bevrijding een dodelijke aanslag pleegde op een niet-veroordeelde nsb-er, op Sinterklaasavond.

Zwanger en al gaat ze op zoek in ‘En we noemen hem’. Via oude familieleden en kennissen van deze man komt ze steeds iets meer te weten. Maar soms ook eigenlijk iets minder: herinneringen zijn vervaagd en ieder heeft zijn eigen perspectief. Uiteindelijk komt van Heemstra in het Nationaal Archief, inmiddels hoogzwanger. Steeds komt er meer informatie boven tafel, maar sluitend is het nog niet. En ze heeft haast: dit moet uitgezocht zijn voordat de baby geboren wordt.

Marjolijn van Heemstra

En we noemen hem….

Hoe het afloopt ga ik zeker niet verklappen. En dus ook niet of de zoon van Van Heemstra inderdaad Frans is genoemd. Maar het is een mooi verhaal om te lezen, een boek over de Tweede Wereldoorlog met een andere insteek. Want wat is goed en wat is fout? En daarin maakt de context ook uit, hoe wij er nu naar kijken en het toen, zo net na de oorlog was. Het blijft natuurlijk ook een reconstructie: de hoofdrolspeler(s) zijn inmiddels overleden, dus je kunt het niet meer uit de eerste hand horen.

‘En we noemen hem’ is een mooi boek met verschillende wendingen, dat leest als een trein. Want je wilt heel simpel, zo snel mogelijk, weten hoe het nu precies in elkaar zit. Ik zag het in ieder geval helemaal voor me: een hoogzwangere vrouw met een obsessie om het verhaal uit te pluizen. En met een heldere deadline voor zich.

Specificaties En we noemen hem

Auteur: Marjolijn van Heemstra | Uitgever: Rainbow | Mei 2021 | 9789041714091 | 217 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

en we noemen hem
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.