Escape game, een ontsnapping uit een escape room van Maren Stoffels

Voor auteur Maren Stoffels zijn escape rooms 1 van haar grootste verslavingen. En ik snap dat wel. Ooit begon het bij mij met games op mijn mobiel waarin je uit diverse ruimtes moest ontsnappen. Daarna mocht ik voet zetten in een echte escape room. En nu is het voor mij een aangenaam digitaal uitje met ons blogteam van StoerLeesVoer en Mamascrapelle. Het boek, Escape game, wat zich afspeelt in deze spannende setting is natuurlijk een feestje om te lezen!

escape game

Escape game

Trigo kan niet wachten tot de nieuwe escape room in zijn stad opengaat. Daarom daagt hij zijn vrienden uit: inbreken in de escape room om deze alvast te testen. Eenmaal binnen gaat de deur dicht en niet meer open. Er is maar één manier om eruit te komen: alle puzzels oplossen en de uitgang vinden. Maar de escape room is nog niet helemaal af en daardoor levensgevaarlijk… Durf jij in deze wereld van de escape game te treden?

Are you ready for it?

– Taylor Swift –

Ben je er klaar voor?

We beginnen met een stukje lyric van Taylor Swift: “Are you ready for it?”. Dat is ook de toon van het verhaal waar we mee beginnen. We leren Trigo en Brahim kennen. Twee echte vrienden die elkaar graag uitdagen. Trigo daagt Brahim uit om in de nieuwe escape game te klimmen die zijn stad rijk is. Althans rijk… bijna rijk! Het is nog niet helemaal af. Terwijl Brahim het hek opklimt worden ze betrapt door 2 agenten en moeten ze het op een rennen zetten. Trigo is een freerunner en zijn vriend lukt het ook om weg te komen. Als ze ergens veilig op adem komen besluiten ze de uitdaging later te gaan doen en om de twee meiden Coco en Eva ook uit te nodigen.

We leren de verhalen van de personages kennen, hun angsten en hun verlangens ook een beetje. Een ding wat zeker is, is dat het allemaal fijne personages zijn die geen kwaad in de zin hebben. Ze willen gewoon lekker leven en een beetje de spanning opzoeken. We leren bijvoorbeeld dat Trigo zijn vader overleden is na een ongeluk. Op zoek naar een toffe onschuldige uitdaging gaan ze met z’n vieren inbreken bij de nieuwe escape game. Niet wetende wat ze daar zouden kunnen verwachten…

Levels

Escape game is opgebouwd met verschillende levels/delen. Level 1 tot en met 8. Dat zet ook goed de toon voor dit boek, het is voornamelijk speels! Elke ronde verder is weer een level omhoog. Dit spreekt denk ik de doelgroep aan en leest lekker weg. Ook voor de lezers die wat meer moeite hebben met lezen. Je leest vanuit Trigo zijn oogpunt en vanuit Eva. Dit wordt vaker gedaan in soortgelijke boeken en ik vind dat fijn. Zo spreekt het jongens en meisjes aan en een verhaal krijgt meer gelaagdheid door de verschillende oogpunten. Dat de auteur Maren een verslaving heeft voor escape games lees je echt terug! De uitdagingen in het boek zijn tof bedacht door haar en realistisch.

Het boek is verder redelijk veilig. Daarmee bedoel ik dat het niet heel gruwelijk is. Het is zeker spannend, en er gebeuren ook wat nare dingen. Maar in het algemeen is het redelijk veilig wat fijn is om te weten voor jonge lezers die wel van spannend houden. Maar niet van te eng. Het boek leest lekker weg. De stukken vanuit Eva zijn grijs gekleurd. Een visuele onderbreking leest ook altijd wel fijn en motiverend. De voorkant snap ik alleen niet zo goed. Ik ben erg visueel ingesteld, een beelddenker. En ik ben gevoelig voor vormgeving. De kaft is zeker spannend, wat een goede toon zet voor het boek. Maar het is geen plaatje wat ergens in mijn hoofd past in de escape game van dit boek. Niet bepalend verder voor het verhaal, maar het valt me wel op.

Uitdaging

Escape game is voornamelijk een vermakelijk boek. De karakters vind ik echt leuk en onderling zijn wat leuke verhaallijntjes die elkaar ontmoeten. De meiden zijn stoer, de jongens mogen huilen en een ieder heeft sterke en minder sterke kanten. Dat zorgt voor een prima balans en echt een boek wat voor zowel jongens als meisjes boeiend is. En dat is knap gedaan van Maren. Ik heb het zelf als een spannende en aangename leeservaring ervaren. Soms zijn er kleine onderdelen waarvan de denker in mij het niet helemaal snapt, maar storend is het niet. Het verhaal leest gewoon als een spannend ritje en ik denk dat het voor de doelgroep een perfect boek is! En eigenlijk zou ik best nog wat meer van deze 4 vrienden willen lezen.

Specificaties Escape game

Auteur: Maren Stoffels | Vormgeving omslag: Buro Blikgoed | Uitgever: Leopold | April 2021 | 128 pagina’s | 9789025880996 | April 2021 | 10 -14 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.