Fortuna’s Kinderen: een imposante familiegeschiedenis

Fortuna’s Kinderen is het nieuwste boek van Annejet van der Zijl. In 2020 schreef van der Zijl het boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Dit verhaal bleek nog niet klaar en zo ontstond Fortuna’s kinderen: een nieuwe boek vol familiegeschiedenissen, liefde, slavernij, discriminatie, avonturiers, armoede en rijkdom. Fortuna’s Kinderen is een rijk boek vol wendingen in de geschiedenis en de familie van Leon & Juliette, wat allemaal 200 jaar geleden begon in een ontmoeting in Charleston, Amerika.

Leon & Juliette

Fortuna’s Kinderen start als de achttien jarige Leon in Rotterdam begint aan zijn reis naar Amerika. Leon, zoon van de burgemeester van Monster, ging op zoek naar avontuur en naar de handel. Hij belandt in Charleston, diep in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze stad was op dat moment een van de belangrijkste havensteden en werd ’the centre of the beau monde’ genoemd. Aantrekkelijk dus voor jonge avonturiers. De keerzijde is dat deze stad letterlijk en figuurlijk gebouwd werd door de slavernij.

Leon ontmoet bij een zakenman en ontmoet daar Juliette, de dochter van de slavin van het huis. Zij verzorgt hem wanneer hij zweeft op het randje van de dood door gele koorts. Zo ontstaat hun diepe liefde, die er voor zorgt dat Leon Juliette koopt als slaaf en haar daarmee vrij koopt. Uniek in deze tijd! Een groot liefdesverhaal wat hen ook in de problemen brengt in deze conservatieve stad. Het wemelt er van de affaires met slavinnen, geen geheim. Maar een officiële relatie of huwelijk kan niet. Hierdoor ontstaat er een dubbel leven, waarbij Leon als handelsman opklimt in de elite en ondertussen in een duistere hoek van de stad samenwoont met Juliette en hun gezin. Deze situatie wordt steeds nijpender en uiteindelijk smokkelt hij hun kinderen één voor één naar Nederland, voordat zij zelf de overstap maken.

In Nederland vervolgt Fortuna’s Kinderen. Hier zijn Juliette en de kinderen een unieke verschijning, met hun donkere huid. Omdat het zo uniek was in die tijd, hadden ze hier geen last van discriminatie en konden zij een goed leven opbouwen. Leon bleef heen en weer reizen naar Amerika en hun fortuin en aanzien groeide.

Fortuna’s Kinderen

Fortuna’s Kinderen staat vol familielijnen en connecties, en in het tweede deel verschuift de focus van Leon en Juliette naar een van hun dochters: Virginie. Als enige kind van dit gezin keert zij terug naar haar geboorteland. Ze werd als kind Amerika uit gesmokkeld, maar keert als vrouw van stand terug. Met haar man James starten ze een nieuw leven, en haar man is al net zo’n zakenman als Leon. Ze stichten een gezin, een landhuis, bedrijven en stichtingen voor goede doelen. Ze houden hun rijkdom dus niet alleen voor zich zichzelf, maar helpen er ook anderen mee.

We reizen met Virginie’s gezin mee door de tijd en alle ontwikkelingen in een roerig Amerika. Beurscrashes, branden, aardbevingen, er gebeurt van alles. En ondertussen blijven de familiebanden sterk en houden ze contact met de familie in Nederland.

Fortuna’s Kinderen eindigt met een sprong in de tijd waarbij de jongste kleinzoon van James & Virginie strijdt om het familiekapitaal en de erfenis te beschermen. In de generatie(s) na James ontbreekt de handelsgeest en bescheidenheid en verliest het familie haar kapitaal, huizen en creativiteit. Maar ook de verzamelde kunst en documenten bijvoorbeeld. Dat blijkt wel wanneer aan het einde de nazaten van deze bijzondere familie nauwelijks iets blijken te weten van hun voorouders, waarbij zijzelf ook denken dat dit komt door het begin van deze geschiedenis: een liefde die vanwege de huidskleuren niet mocht bestaan.

vrijheid

Een lief verhaal in wrede tijden

Fortuna’s Kinderen is een prachtig boek geworden, waarbij Annejet van der Zijl de familiegeschiedenis van Leon en Juliette en hun nazaten heeft verweven met de (wereld) geschiedenis. Waarbij deze familie meerdere keren ‘front row’ zat en zelf ook een rol heeft gespeeld in de geschiedenis.

Het verhaal staat vol met liefde, en veel ondernemersdrift en avonturiers. Dat is indrukweekend en inspirerend om te lezen. Van der Zijl heeft oude brieven, documenten en foto’s kunnen verzamelen, waardoor je er nog meer beeld bij krijgt. Ik heb zelf tijdens de lockdown mijn eigen stambomen uitgezocht, en dit boek is een soort overtreffende trap van zo’n zoektocht.

Er zijn verschillende boeken van Annejet van der Zijl verfilmd, zoals Sonny Boy. Wat mij betreft wordt Fortuna’s Kinderen de volgende!

Specificaties Fortuna’s Kinderen

Auteur: Annejet van der Zijl | Uitgever: Hollands Diep | September 2021 | 9789048862412 | 288 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.