Glazuur – een geweldig debuut van Lisette Jonkman!

Glazuur is het debuut van Lisette Jonkman. Glazuur is al een wat ouder boek, hij is verschenen in 2012. Inmiddels zijn er al een hoop boeken van Jonkman bij gekomen. Fysiek en digitaal. Na mijn vorige boek van haar, Langste. Kerst. Ooit. was ik fan! En ik ben nu aan het sparen voor haar andere boeken, die ik nu trouwens alweer bijna compleet heb. Ik maak elke maand een TBR-stapel met boeken die ik die maand wil lezen. In april wilde ik weer een boek van Jonkman gaan lezen en ik ben blind gaan kiezen. Dat werd dus Glazuur.

Glazuur voorkant

Waar gaat Glazuur over?

Sophie baalt van haar nietige baantje bij het grote reclamebureau CopyBlinders. Dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en een relatie heeft met Sophies grote liefde Rein, helpt ook niet mee. Als Sophie voor de zoveelste keer vernederd wordt, is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Hou je vast!

Glazuur achterkant

Mijn leeservaring van Glazuur

Glazuur bezorgde mij een hele fijne leeservaring. Dit is het tweede boek van Lisette Jonkman dat ik heb gelezen. Doordat Lisette Jonkman een hele fijne, vlotte schrijfstijl heeft, las Glazuur lekker weg en ik had hem dan ook in een paar dagen uit. Ik heb erg gelachen om Jonkman, wat kan die vrouw schrijven zeg! Ik heb het meest gelachen om de seksfantasieën en sekspraat van Jikke. Glazuur is een typische feelgood met klunzigheid en meidenstrijd. Maar ook dit glazuur vol met romantiek, problemen en zelfontwikkeling. Een boek die bij elke Feelgood liefhebber in de kast zou moeten staan!

Wat ik ook heel leuk vond, was dat aan het einde van het boek de sneldienst naar IJmuiden werd genoemd. Dat is voor mij echt een stukje nostalgie, ik heb vroeger, toen die boot nog bestond, zo vaak in die boot gezeten! Superleuk dus om hem voor te zien komen in een boek!

Achterin Glazuur (ik heb de vierde druk), stond ook een fragment uit Verkikkerd. Dit gedeelte heb ik niet gelezen. Die lees ik later wel, als ik in Verkikkerd zelf ga beginnen, die staat ook te roepen in mijn kast om gelezen te worden.

Bladzijde

Leuke, aparte personages

In Glazuur heeft Lisette Jonkman erg leuke en grappige personages neergezet. Neem bijvoorbeeld Jikke, die Dikke Jikke wordt genoemd. Zij is niet bang om in het openbaar te praten over seks (en gaat daarin nog best ver ook!). Of kijk naar Tigran, die in Glazuur wordt voorgesteld als nieuwe buurman van Sophie. Hij wordt heel leuk en lief neergezet in zijn doen en laten.
Ook heeft Lisette Jonkman irritante personages neergezet. Neem bijvoorbeeld Karlin. Zij lijkt een aardige dame, maar is eigenlijk helemaal niet zo lief. Ik heb af en toe echt hardop ‘bitch’ geroepen. Een echte mengeling van verschillende personages dus, echt heel leuk!

Bladzijde

Thema’s

In Glazuur komen diverse thema’s voor. Jaloezie bijvoorbeeld. Sophie is namelijk jaloers op alles wat Karlin heeft. Omdat Sophie van Karlin’s baantje droomt. Maar vooral de manier waarop Karlin hogerop is gekomen, is tegen Sophie’s principes.

Naast jaloezie gaat het ook over schuld(gevoel). Sophie schaamt zich voor haar kleine huisje en flutbaantje. Dit durft ze niet aan haar ouders te vertellen. Hierdoor schermt ze zich van haar ouders af, wat haar schuldgevoel uiteindelijk alleen maar groter maakt.

En natuurlijk gaat Glazuur ook over de liefde. Sophie is namelijk dolverliefd op Rein, maar hij heeft al met Karlin. Wanneer het uit gaat tussen Rein en Karlin, grijpt Sophie wel meteen haar kans.

Bladzijde

Over Lisette Jonkman

Lisette Jonkman is geboren in 1988. In groep 7 begon ze met schijven. Het verhaal wat ze toen heeft geschreven ‘Het is groot en het is heel erg eng’ heeft ze toen aan meneer Pullens gegeven. Hij heeft dat verhaal veertien jaar lang bewaard en op de dag van de boekpresentatie van haar debuutroman Glazuur, heeft hij het verhaal aan haar teruggegeven. Lisette Jonkman volgde na de havo eerst een jaar de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Dit bleek niets voor haar te zijn en ze koos toen voor Journalistiek, een opleiding die veel beter bij haar paste. Ze studeerde daarin af in de richting Verhalen en Tijdschriften. In juni 2011 behaalde ze haar diploma. Lisette Jonkman heeft inmiddels al vele boeken op haar naam staan en ze heeft meerdere prijzen gewonnen.

Lees ook deze blog over the feelgood five

Alle boeken van Lisette Jonkman

Verkikkerd-serie

  1. Verkikkerd* (2013) / Recensie Verkikkerd
  2. Verslingerd* (2014)
  3. Verknocht* (2019)

Onbreekbaar-serie

  1. Buren with benefits* (2018)
  2. Onbegrensde liefde* (2018)
  3. Op gevoel* (2018)

Overige boeken

E-books

Specificaties Glazuur

Auteur: Lisette Jonkman | Uitgeverij: Luitingh Sijthoff | 2012 | 288 pagina’s | 9789021806419 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.