Griezelig slim: de impact van kunstmatige intelligentie op ons leven

Griezelig slim is het nieuwste boek van de Amerikaanse auteur Mo Gawdat. Eerder schreef deze voormalige google topman het boek De logica van Geluk, waarbij hij een soort formule voor geluk uitlegt. Griezelig slim combineert eigenlijk zijn google ervaringen en de geluksformule. Want hoe gaat het met ons als de kunstmatige intelligentie ons leven overneemt? Dat is waar Gawdat voor waarschuwt, voor computers/machines die slimmer zijn dan wij. Want, wie zit er dan eigenlijk nog aan het ‘roer’?

Wie is Mo Gawdat?

Om Griezelig slim te kunnen begrijpen en op waarde te schatten, is het goed is om te weten wie de schrijver is. Er staan namelijk nogal grote en misschien ook wel controversiële stellingen in het boek. Mo Gawdat was een succesvolle ingenieur en analist die voor IBM, Microsoft en dus ook Google heeft gewerkt. Zijn leven kreeg een totaal andere wending nadat zijn zoon op 21 jarige leeftijd door een medische misser overleed. Hij besloot zijn eigen leven te onderzoeken: wat zijn de aspecten die zorgen voor geluk, ook als er tegenslag is? Hij schreef er niet alleen een boek over, maar heeft ook als missie om 1 miljard mensen gelukkig te maken.

Griezelige kunstmatige intelligentie

Griezelig slim begint heel direct met de zin: dit boek is jouw alarmbel. Een alarmbel voor de ‘pandemie’ die kunstmatige intelligentie heet. Volgens Gawdat is het probleem niet zozeer de kunstmatige intelligentie en de technische ontwikkeling daarvan. Het gaat om de ethische kant daarvan. Daar moeten wij mee leren omgaan voordat de systemen in 2050 een miljard keer intelligenter zijn geworden dan wij mensen. Mensen denken vaak: wij maken en programmeren de systemen, dus wij blijven slimmer en in controle. Het is een hulpmiddel. Maar wij leren de systemen juist om te leren, waarbij zij geen beperkte hersencapaciteit hebben en de kunstmatige intelligentie dus juist enorm (snel) toeneemt. Daarmee is of blijft het geen hulpmiddel, maar een intelligent wezen volgens Gawdat.

In Griezelig slim wordt benadrukt dat we de snelheid van die ontwikkeling niet goed zien en heel normaal vinden. Maar als je bijvoorbeeld vergelijkt hoe de wereld eruit ziet toen je oma klein was en hoe het nu is, dan is er juist op het gebied van technologie zoveel ontwikkeld. Online bankieren, huishoudelijke apparaten, medische apparatuur, draadloze verbindingen, crypto enz. Dus als je vanuit nu vooruit spoelt naar de toekomst, hoe ziet het er dan uit? Gawdat legt de link met sci-fiction films, waarbij alles wat vroeger fiction was, feiten zijn geworden.

Kunstmatige intelligentie

Wat maakt het griezelig?

De griezelig zit in het feit dat wij deze ontwikkelingen zelf niet goed kunnen bij houden, er fouten gemaakt kunnen worden, dingen verkeerd kunnen gaan of systemen niet met goede bedoelingen worden ingezet. Zoals door de misdaad, of in de politiek of landen zoals Rusland en Noord-Korea. Daarbij legt hij ook nog de link met de corona pandemie en hoe de politiek en beleidsmakers hierop hebben gereageerd. Volgens Gawdat: we verdoezelen de feiten en reageren te laat. Griezelig Slim heeft hij geschreven als een oproep om dit anders te doen, en dan niet zozeer gericht op de politiek of aan bedrijven, maar aan ons, het individu. Als wij de teugels van de kunstmatige intelligentie niet langer in handen hebben, hoe zorgen we er dan voor dat de machines de goede kant blijven kiezen?

De slimme oplossing

In het tweede deel van Griezelig Slim maakt Gawdat de stap naar de oplossing. Daarin maakt hij de parallel van het leren van de machines en het leren van kinderen. Ook zij maken een explosieve groei door in hun leren, waarbij je niet alleen een handeling aanleert, maar ook verschillende dingen kan combineren en zo steeds complexere zaken kan leren.

Gawdat betoogt dat als wij onze kinderen niet alleen opvoeden gericht op vaardigheden en kennis, maar juist ook ethiek: wat is het goede om te doen. Op die manier maken de (toekomstige) bouwers en (toekomstige) gebruikers van de systemen de juiste keuzes. Zo sturen wij de machines en systemen de goede richting in. Door niet te gebruiken wat slecht is, door de juiste tools in te bouwen enz. Daarmee verleg je de focus van het controleren van het kwaad naar meer goed doen, en ontstaat er een omslag in denken.

Iets teveel griezelig dan slim?

Al lezend vond ik Griezelig slim toch best heel griezelig. Gawdat wil voor een gevoel van urgentie zorgen en doet dat heel uitgebreid. Door zijn achtergrond in de tech bedrijven heeft hij wel recht van spreken, maar het is een grote hoeveelheid in 1 keer. Dat is natuurlijk de bedoeling, hij wil de mensen wakker schudden. Tegelijkertijd blijf ik wel wat in verwarring achter. Hij nadrukt in het griezelige stuk vooral dat wij mensen de kunstmatige intelligentie niet bij kunnen houden, waardoor het een eigen leven kan leiden. Maar in zijn oplossing zijn wij het toch echt die dan bepalend kunnen zijn. Dat voelt wat tegenstrijdig.

Zijn boodschap om te focussen op het goede en onze kinderen met een goede moraal op te voeden is natuurlijk mooi. Dat zou meer grote problemen oplossen naast het risico op verkeerd ingezette kunstmatige intelligentie. Zoals oorlogen, honger, armoede, klimaat enz. Daardoor blijf ik toch wat sceptisch achter, of dit nu de ware oplossing is, aangezien we deze grote thema’s ook niet opgelost krijgen. Misschien moet ik het boek nog eens lezen om het nog beter te doorgronden.

Specificaties Griezelig slim

Auteur: Mo Gawdat | Uitgever: Brandt | Vertaald door Nico Groen | September 2021 | 9789493095717 | 337 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.