Griffels en Penselen 2021, zilveren penselen, vlag & wimpels, een feest!

Ieder jaar is het weer een feest: de bekendmaking van de Griffels en Penselen, zilveren penselen en vlag en wimpels! Dé opmaat natuurlijk voor de Gouden Griffels en Penselen, zoals ik vorig jaar heb uitgelegd. De Zilveren Griffels en Penselen zou je kunnen zien als een shortlist, maar dan wel wel een heel mooie shortlist zoals jullie hieronder kunnen lezen. Hieronder de winnaars van de Griffels en Penselen 2021.

Winnaars Griffels en Penselen 2021

Categorie Tot zes jaar

Opa kocht ooit een trommeltje, maar voordat opa het had, had Lientje het. En dat was nóg langer geleden in warm land hier ver vandaan. Opa is het trommeltje vergeten. Wie zal nu het trommeltje vinden? Over de kindertijd van opa’s en oma’s via een voorwerp dat kinderen van alle tijden aanspreekt. Deze winnaar van Griffels en Penselen 2021 is met illustraties van Sanne te Loo.

Dit is een kort verhaal omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit. Ja… maar eerst ving ik een monster. Het ideale prentenboek voor ieder kind dat nooit genoeg krijgt van voorlezen! Deze winnaar van Griffels en Penselen 2021 is met illustraties van Kees de Boer.

Categorie Zes tot negen jaar Zilveren Griffels en Penselen 2021

Raf en Robbie, twee broertjes van 9 en 5 jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn nogal druk met zichzelf bezig, dus is er niemand die op ze let. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma dan opeens ziek wordt, zijn het Raf en Robbie die opa in de gaten moeten houden. En hem redden, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Deze winnaar van Griffels en Penselen 2021 is geïllustreerd door Chuck Groenink.

  • Die kleine is Don, de lange is Sjon, Catharina Valckx (Querido)

Don en Sjon zijn elkaars tegengestelden. Meestal denken ze anders over de dingen. Maar dat staat hun vriendschap niet in de weg, integendeel! Ze eten samen koekjes, ze nodigen vrienden uit, ze zien een kriebeldiertje in een holle boom en worden verliefd.

Categorie Negen tot twaalf jaar Zilveren Griffels en Penselen 2021

  • Gozert, Pieter Koolwijk (Lemniscaat)

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen? Deze winnaar Griffels en Penselen 2021 is geïllustreerd door Linde Faas

Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen en griezelige verhalen. Aan deze zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar. Er ontstaan scheurtjes in het gelukkige gezin. Petra doet er alles aan om de geheimen van het gezin te ontrafelen. Vertaald door Aleid van Eekelen.

Categorie Twaalf tot vijftien jaar in Griffels en Penselen 2021

  • Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, Davide Morosinotto (Baeckens Books NV)

Leningrad, 1941. Viktor en Nadja vormen een tweeling. Toen de oorlog uitbrak moesten ze weg uit Leningrad, maar ze kwamen in twee verschillende treinen terecht. Na het beleg van Leningrad gaat Viktor op zoek naar zijn zus. Het verhaal van het beleg van Leningrad en het persoonlijke verhaal van Nadja en Viktor zijn ingenieus in elkaar vervlochten. Deze winnaar Griffels en Penselen 2021 is vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift.

  • Hele verhalen voor een halve soldaat, Benny Lindelauf (Querido)

Zes broers worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo. Eveneens winnaar van een Zilveren Penseel. Geïllustreerd door Ludwig Volbeda

Categorie Informatief Zilveren Griffels en Penselen 2021

  • Gloei, Edward van de Vendel (Querido)

In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun uiteenlopende levensomstandigheden geven een beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Ieder interview wordt voorafgegaan door een gedicht dat Van de Vendel maakte naar aanleiding van het gesprek, en een getekend portret door Floor de Goede.

  • Wonderbos, Jan Paul Schutten (Lannoo)

Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken. Geïllustreerd door Medy Oberendorff. Review van deze winnaar Griffels en Penselen 2021: Wonderbos.

Griffels en Penselen 2021

Categorie Poëzie

Een Zilveren Griffel ook voor Ted van Lieshout. Met soms geestige wreedheid die doet denken aan Annie M.G. Schmidt heeft Ted van Lieshout deze poëziebundel geschreven en geïllustreerd. Een terechte winnaar in deze Griffels en Penselen 2021 lijst!

De Zilveren Penselen

In een blog over Zilveren Griffels en Penselen is het feest niet compleet zonder de illustratoren. Een boek mag je misschien niet beoordelen op de kaft, maar iedere voorleesjuf, biebvader en kinderboekenfan weet dat een boek met mooie illustraties en een pakkende voorkaft gemakkelijker uit de kast wordt gepakt dan een niet-geïllustreerd exemplaar. Hieronder de winnaars van Griffels en Penselen 2021!

Categorie Informatief bij Zilveren Griffels en Penselen 2021

  • Alles wat was, Marijke Klompmaker (Kluitman)

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws. Geschreven door Stine Jensen en als review te lezen bij ons! Wij zijn al lang fan van deze winnaar in de lijst van Griffels en Penselen 2021.

  • Verborgen wereld, Ben Rothery (Van Goor)

Prachtig geïllustreerd boek over de diersoorten. Perfect voor dierenliefhebbers van over de hele wereld! Dit is het boek dat natuurhistoricus en illustrator Ben Rothery al wilde lezen sinds hij een kind was.

Categorie Geïllustreerde jeugdboeken

Hele verhalen voor een halve soldaat is ook een Zilveren Griffel toegekend. Wil jij weten waar dit geïllustreerde jeugdboek over gaat, dan kun je het rustig teruglezen hierboven. Een dubbele winnaar in deze Griffels en Penselen 2021 winnaars lijst.

Gloei is eveneens in de prijzen gevallen bij de Griffels dit jaar. Een sterke vertegenwoordiging voor de geïllustreerde jeugdboeken dus. Lees aan het begin van dit blog waar het over gaat.

Categorie Geïllustreerde kinderboeken voor de Zilveren Penseel

  • Noorse sagen – Voorbij de regenboogbrug, Jeffrey Alan Love (Lemniscaat)

Wie de regenboogbrug naar Midgard oversteekt, betreedt een wereld van groene vlaktes en ijzige gletsjers. Daar stelt Odin het verstand van de rotsreus Tangler op de proef, en begroet Frigg een sterveling in haar oogverblindende kristallen grot. Maar wie is nu echt de machtigste god of godin van Asgard? Geschreven door Kevin Crossley-Holland. Deze winnaar Griffels en Penselen 2021 is een favoriet ook hier in ons team.

Momenteel zijn er wereldwijd 80.000.000 mensen op de vlucht. Bij zulke verbijsterende cijfers verdwijnen de gezichten achter de getallen. Annemarie van Haeringen maakte twaalf portretten van vluchtelingen en gaf hen een gezicht. In zijn gedicht ‘Mensen met koffers’ schetste Sjoerd Kuyper het gevoel van ontheemding van deze vluchtelingen.

Categorie Prentenboeken

  • Marta en ik, It’s raining elephants (Boycott)

Marta kan vanuit huis met haar fantasie de hele wereld over reizen. Ze beleeft de meest fantastische avonturen samen met haar leeuwenvriend, die ze zelf geschilderd heeft. Een ode aan de verbeelding!

Een kleurrijk en grappig prentenboek met subtiele recycle-hints verstopt in de illustraties. De twee vuilnisvarkens halen al het afval op. Soms is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Ze gooien bijna een hondje weg, dat gaat maar net goed. Maar als ze verdergaan zien ze het hondje verderop weer, dit keer vermomd als een oude lamp. Geschreven door Tjibbe Veldkamp is deze winnaar Griffels en Penselen 2021!

Vlag en Wimpel griffel in Zilveren Griffels en Penselen 2021

En dan hebben we nog in Griffels en Penselen 2021, de Vlag en Wimpel griffels! Dit zijn eervolle vermeldingen. Deze hebben nèt geen Zilveren Griffel of Zilveren penseel gewonnen maar zijn wel het vermelden waard. Wat ons betreft mooi dat er nog meer prachtige boeken in het licht gezet kunnen worden. Hieronder de lijst.

Tot 6 jaar

De fantastische vliegwedstrijd – Tjibbe Veldkamp
Samen zijn we thuis – Stephanie Parsley Ledyard

6 tot 9 jaar

Avonturen van de dappere ridster – Janneke Schotveld
Vrijdag kom ik weer thuis – Robert van Dijk

9 – 12 jaar

De lijst van dingen die niet zullen veranderen – Rebecca Stead
Een mooie dag om in een boom te klimmen – Jaco Jacobs | Review op onze site

12 tot 15 jaar

Quotum – Marloes Morshuis | Review op onze site
Wachten op de wind – Oskar Kroon

Informatief

Keizer Ei – Karst-Janneke Rogaar
Oorlog in inkt – Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda

Poëzie

Wat niet in de safarigids van je ouders staat – Joukje Akveld
De dingen die ik nooit kon zeggen – Roxanne Wellens

Vlag en wimpel penselen

Geïllustreerde kinderboeken

Sala en Monk. Ons samen. – Neske Beks
Het geheim van de tuin – Jean Paul Schutten

Geïllustreerde jeugdboeken

Helden – Daan Remmerts de Vries
Over dames en tassen – Mylo Freeman

Prentenboeken

Migranten – Issa Watanabe
Waar is iedereen? – Tom Schamp

Informatief

Keizer Ei – Karts-Janneke Rogaar
Hoe alles begon – Bouwine Bergsma | Hoe alles begon review

Griffels en Penselen 2021, alle winnaars

De uitgereikte Zilveren Griffels en Penselen zijn gekozen uit een longlist van 27 prentenboeken, kinderboeken en jeugdboeken, de Vlag en Wimpel Lijst geheten. Alles trekt het CPNB uit de kast om mooie boeken voor het voetlicht te brengen. Wat mij betreft zijn ze daar goed in geslaagd. Ga naar je plaatselijke bibliotheek, je lokale boekhandel of bestel toch iets bij die winkel van ons allemaal. En geniet van spannende verhalen, ontroerende poëzie en beelden van illustraties die soms meer zeggen dan duizend woorden.

Ben jij het eens met de winnaars?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Griffels en Penselen 2021
Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.