Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten, een XL boek

Mijn postbode en bezorger weten inmiddels wel dat ongeveer 75% van alle pakketjes een boek bevatten. Bij het afleveren van dit boek kreeg ik dan ook te horen dat het dit keer wel een gigantisch boek moest zijn. En ja daar kan niemand omheen, Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten is een XL boek! Mijn dochters zijn alleen al door het formaat onder de indruk. Mijn oudste dochter zegt bijna vrij direct dat ze dat meisje op de voorkant kent met de oorbel. Dat dit een varkentje is ziet ze geeneens, maar de associatie is duidelijk! En dat is precies wat Thaïs Vanderheyden met haar kunst voor kinderen wil bereiken.

voorkant kader Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten

Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten

Kinderen spelenderwijs laten kennismaken met kunst is kinderspel met dit leuke boek. Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten gaat over wereldberoemde schilderijen. Van de middeleeuwen tot nog-niet-zo-lang-geleden… Bij elk kunstwerk past een uniek verhaal met bijzondere wistje-datjes. Aan de hand van die grappige kleine vertelsels wandel je met lichte pootjes doorheen de geschiedenis van de schilderkunst. Samen met muisjes, die zich in elk tafereel verstoppen.

Thaïs Vanderheyden studeerde kunstgeschiedenis en volgde tekenles aan de academie van Brugge. In 2009 vond ze maar geen geschikt ontwerp voor het geboortekaartje van haar tweede zoontje, dus maakte ze er zelf maar een. Een hobby werd daarmee geboren. Ondertussen heeft ze van haar hobby haar beroep kunnen maken. Ze tekende en schreef meerdere succesvolle kinderboeken, zoals Spiekpietjes* en De warenhuismuisjes*. Voor haar kunstboeken combineerde ze haar opleiding als kunsthistorica met haar tekentalent en bracht ze kunst zo dichter dan ooit bij jonge kinderen. Ze leert kinderen de Grote Kunst kennen door van elk schilderij haar eigen, creatieve versie te maken. Kleine Kenners kunnen in dit prachtige boek haar vrolijke schilderijen vergelijken met het origineel. En op elke pagina op zoek gaan naar de kleine muisjes.

Beetje vreemd maar wel lekker

Wij hebben Kunstknallers dus ook al mogen recenseren en zijn daardoor bekend met het werk van Thaïs Vanderheyden. Ik moest namelijk als volwassene echt even wennen en snapte het in eerste instantie niet helemaal. Ja het zijn vrolijke en lieve illustraties, maar het voelde een beetje als kunstschennis. Waarom zou je kunst veranderen, kinderen kunnen best het echte werk aan was dan ook mijn eerste gedachte. En nog steeds deel ik die mening wel. Maar ik heb het effect van deze boeken gezien op mijn dochters van 4 en 9 jaar. Waar ze normaal kunstwerken best even boeiend kunnen vinden, zo compleet in deze worden ze gezogen. Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten is hierop geen uitzondering.

Thaïs Vanderheyden heeft mij bewust gemaakt van het feit dat veel kunstwerken donker van kleur zijn. Kinderen houden juist van vrolijkheid en kleur. Hierdoor houden ze langer hun aandacht bij hetgeen waar ze naar kijken. En dat Vanderheyden gebruik maakt van lieve en diverse dieren is natuurlijk geniaal. Voor elk kind zit er wel een dier bij wat ze aanspreekt. En dan zit er in Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten ook nog een zoekelement in de vorm van kleine muisjes.

Dus terugkomend op mijn eerste kritische gedachten en kennismaking; ik zie welk effect het heeft op kinderen. En dat belangrijker dan wat een volwassene vindt. Deze boeken spreken echt tot ze en zorgt dat kunst toegankelijk is. Daarbij maakt ze de kunstwerken zo na, dat de associatie snel gemaakt wordt naar het echte werk. Zo ziet mijn oudste dochter op de cover niet meteen het varkentje maar echt Het Meisje met de Parel.

Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten

Indrukwekkend boek

Ik ben groot liefhebbers van schutbladen en om deze vervolgens in te zetten als onderdeel van de beleving van een boek. Bij Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten kan ik mijn hart ophalen. In vrolijk roze hangen er allemaal lege schilderijen. Mijn dochters snappen meteen de bedoeling, kinderen worden door Vanderheyden aangemoedigd tot het vullen van deze schilderijen. Ze mogen hun eigen kunst toevoegen in een ‘echt’ boek. Links hangen bordjes zoals in een echt museum met de weg naar het toilet, museumshop en vestiaire. De wat? Vanderheyden is van Belgische afkomst, en daarmee wordt garderobe bedoelt. Mijn dochters vinden het een prachtig woord, dus onze vocabulaire is ook meteen verrijkt.

Vervolgens komen we in een mooie overzichtshal. Hier hangen alle schilderijen die in Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten gebruikt worden. De vrolijke muisjes zijn meteen erg geliefd ook. En de oma die een kunstwerk aan het breien is ook. Verder worden er per 2 pagina’s een kunstwerk getoond in Vanderheyden stijl, het originele kunstwerk in het klein en er staat beknopt leuke informatie bij. De tekst is passend aan de doelgroep beschreven. Er wordt gespeeld met opmaak, woorden en kleur. Ook bevat het leuke weetjes, informatie wat ik zelf altijd goed opsla. Het zoekelement in de vorm van lieve muisjes maakt het geheel compleet. Wat een indrukwekkende beleving is dit!

Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten

Is Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten leuk?

Op die vraag kan ik een enthousiaste Ja! geven. Ik ben zo blij dat de originele kunstwerken ook erbij afgebeeld staan en dat er leuke informatie tekstueel bijgevoegd is. De vormgeving is uitmuntend. Over elke millimeter is nagedacht door een creatieve blik. Ook over de kleuren en opmaak kan ik alleen maar enthousiast zijn. En ook de kunstwerken van Thaïs Vanderheyden zie ik inmiddels als echte kunstwerkjes. Wat is het toch een heerlijke en geniale manier om kunst naar kinderen te brengen. Ik zie het plezier van mijn dochters tijdens het beleven van dit boek.

Zo knap ook hoe ze direct een associatie weet te leggen van haar kunst naar het originele kunstwerk. De keuze voor schilderijen is lekker divers. Van de klassieke kant met Botticelli, da Vinci en Rafaël naar wat nieuwere stukken van Pollock, Warhol en Hockney. Ik was zelf verrast door Joan Miró. Deze abstracte kunstenaar was bij mij nog niet zo bekend. Erg leuk hoe er hier gespeeld wordt met stipjes en daarvan weer spinnetjes maken. In dit schilderij zie ik echt de kracht van wat Vanderheyden doet in volle glorie. Maar ook de breiende oma bij Pollock is zo goed gevonden of het bed van Mark Rothko.

We hebben allemaal genoten van Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten. En waar eerst het formaat indruk op ons allen maakte. Zo doet de inhoudt dat na het dichtslaan van de laatste bladzijde. Absoluut een aanrader voor thuis, op school of voor op de opvang. Tevens ook een geweldige cadeautip.

Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten

Leestips

Thais vanderheyeden over Grote Kunst voor Kleine Kenners

Specificaties Grote kunst voor kleine kenners: Museumschatten

Auteur en illustrator: Thaïs Vanderheyden | Uitgever: Borgerhoff & Lambrigts | Eerste druk oktober 2017 | 9789089317605 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.