Half licht, een afsluiter van de magische Half bad trilogie

Niet lang geleden raakte ik in de ban van de Netflix tv-serie Half Bad, of zoals het daar genoemd wordt: The Bastard Son & The Devil Himself. Ondanks goede kijkcijfers werd de door mij geliefde tv-serie na 1 seizoen al gecanceld. Toen kwam ik erachter dat de bron ligt bij een trilogie en enkele dagen later had ik deze in mijn handen. Ik wilde meer van deze wereld! Half licht is het derde deel van de trilogie. Een deel waar ik me doorheen heb moeten worstelen. Maar ook een deel die me tot de laatste regel ontroerd heeft. Een recensie met recap en minimale spoilers!

kader voorkant Half licht

Synopsis van Half licht

Nathan is op de vlucht en het Verbond van Vrije Heksen is allesbehalve verwoest. Verstrooid en voortdurend opgejaagd door de Jagers van de raad kan alleen een nieuwe gedurfde strategie de rebellen van een totale nederlaag redden. Zij hebben de helft nodig van de vermiste amulet van Gabriel – een oud artefact met de macht om zijn drager onoverwinnelijk te maken. Maar de voogd van de amulet – de teruggetrokken en vreselijk krachtige heks Ledger – heeft haar eigen agenda…

Half licht is het derde boek in de trilogie van Half Zwart / Half Bad van Sally Green. Ze voert de lezer mee naar een parallelle wereld waarin Witte en Zwarte Heksen de dienst uitmaken, en waarin licht en duister en goed en slecht in een eeuwigdurende strijd zijn verwikkeld. Deze trilogie is inmiddels aan vijftig landen verkocht. En verfilmd bij Netflix. Ik zou beginnen met de tv-serie en dan pas de boeken oppakken als je nieuw bent.

Een overzicht van alle boeken en tv-serie Half Zwart trilogie

  • Deel 1 Half Zwart / Half Bad: in dit eerste deel duik je in de wereld van Zwarte en Witte heksen en halfbloedjes. We maken kennis met Nathan, Annalise, Celia en Gabriel. De wereld is voornamelijk voordelig voor de witte heksen en Nathan is half. Zijn vader is een Zwarte heks en zijn Moeder was een witte heks. Zijn moeder is overleden en zijn vader is op de vlucht omdat hij de meest verschrikkelijke heks alletijden is. Op hun zeventiende krijgen jonge heksen een speciale schenkceremonie. Hierbij krijgen ze van een bloedverwant drie cadeaus en het bloed, zodat hun eigen unieke kracht kan gaan ontwikkelen. Alle ogen zijn op de zestienjarige Nathan gericht, de bastaard zoon…
  • Deel 2 Half Wild: dit deel gaat dieper in op het soul searching deel van Nathan. Hoeveel Zwart en hoeveel Wit zit er in hem? Welke kant is sterker en aan welke lusten gaat hij toegeven. De wereld is in strijd tussen de Witte, Zwarte en halfbloed heksen. Wie is er te vertrouwen? Hoe kan je overleven en wanneer is moord niet slecht maar noodzakelijk? Een deel van verlies, strijd en zoektochten.
  • Deel 3 Half Licht / Half Lost: de verliezen worden groter en heftiger, de strijd woedt voort. Wat is het vechten waard? Wat is nog goed en wat is slecht? Voor welke toekomst wil je vechten? Dit deel gaat dieper de donkerheid in. Van de heksen, mensen en onze karakters.
  • The Bastard Son & The Devil Himself: Netflix heeft de boeken verfilmd in een tv-serie van 1 seizoen. Ze hebben de ingrediënten uit alle drie de boeken gepakt, zelf dingen toegevoegd, het gemixt en daaruit is de serie gerold. Het is anders, met een gelijksoort ziel. Dat maakt het lezen verrassend.
half wild hald zwart half licht, de half bad trilogie naast elkaar met de covers naar boven

Mijn mening over de trilogie en tv-serie

Ik ben begonnen met de tv-serie en geëindigd met Half Licht als derde deel van de trilogie. Ik heb echt genoten van de tv-serie. Eindelijk weer eens een stoere tv-serie over magie met echte liefde en boeiende karakters. En bloed! Het is een Engelse serie en ik vind de acteurs heerlijk. Het bloederige milde gore element vind ik ook vermakelijk. Ik vind het echt jammer dat er geen tweede seizoen komt. Het eerste boek was dan ook eerst wat lastig inkomen omdat het zo anders is. Een kleine basis is gelijk. Maar de diverse elementen zijn lukraak uit de trilogie geplukt en aangevuld met eigen dingen.

Toen ik eenmaal dat naast me neer kon leggen heb ik genoten van het eerste deel. Sally Green is letterlijk heel green, groen, als auteur. Ze schrijft heel eigen en het leest uniek. Ze speelt met vormgeving en met de manier van vertellen. In het eerste boek zorgt dit echt voor magie. Die magie houdt voor mij niet helemaal stand in deel 2 en 3. Green gebruikt regelmatig zinnen als: “Nathan scheld hem de huid vol. Nathan is boos.” In het begin vond ik dit prima en best slim. Zo kan je een hoofdkarakter slechte elementen meegeven, het schelden, zonder specifiek dingen te benoemen. Daarbij nodigt het de lezer zelf uit tot invulling geven. Maar het werkt wel remmend en op den duur wil ik gewoon van Green weten hoe Nathan dan scheld en boos is.

Nathan is namelijk vaak verre van leuk. Ook iets waar ik dubbel insta. Ik snap het en vind het origineel. Maar op den duur irriteerde het me wel en maakte dit het voor mij bijna onbegrijpelijk waarom sommige karakters hem gingen helpen. Half licht vond ik zelfs tergend om die reden in het begin.

Thema’s

Maar toch.. Green heeft iets van een ongepolijste diamant. De kern is echt schitterend. Ze speelt zo uniek met bepaalde elementen. Nathan heeft namelijk een dierlijke kant, en als hij hiermee in contact staat dan verdwijnen opeens alle hoofdletters en worden de zinnen korter. Dierlijker. De eerste twee boeken bevatten ook een verdeling van hoofdkoppen die meegaan met de fase van de maan. Iets wat in deel 3 totaal weer weg is. Dit vind ik zowel dapper als irritant haha. Ik waardeer haar eigenheid maar mis wel de rode draad in de opmaak. Heel raar maar in Half licht staat er opeens verderop in het verhaal een bepaalde illustratie van iets. Gewoon zomaar. En in eerdere delen gebeurde dit niet.

Ook pakt ze boeiende genres mee zoals opvoeding, familie, liefde, vriendschap en homoseksualiteit. Ik vind dat ze dit heel natuurlijk en mooi weet te gebruiken. Het vraagstuk van nature – nurture is on fire net zoals vele andere ethische en morele kwesties. Ondanks dat ik Nathan niet leuk meer vind op den duur, is dat juist ook wel heel realistisch en voelt het echt. Hij maakt ook onwijs veel heftigheid mee.

De balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie en karakters is mooi en in de trilogie reizen we ook wat rond. Van Engeland in deel 1, naar Europa in deel 2 en daarna zelfs een stukje meer van de hele wereld in Half licht. Green is echt haar eigen gang gegaan. En dat vind ik tof, ik hou van eigenheid. Ook als ze me soms liet verdwalen en liet schelden op haar. Het einde van de trilogie maakt alles goed.

Hoe eindigt Half licht?

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar het einde? Uiteraard geen spoilers. Maar wauw. Nee wacht.. WAUW. Dat vraagt om hoofdletters. Het begin van Half licht vond ik zwaar worstelen. Het was een verlengde van het soul searching thema wat domineerde in deel 2. Iets wat vaak logisch en noodzakelijk is in trilogieën met zulke heftige gebeurtenissen. Maar ook iets waarvan ik meestal in het derde deel blij ben als we dat voorbij zijn. Het loslaten en bezinning gebeurd pas laat. Maar wat er gebeurd als apotheose en daarna, dat vond ik fantastisch. Bijna filosofisch mooi. En het geeft mij het idee dat het gehele verhaal en bepaalde gebeurtenissen dus wel een groter doel diende.

Soms voelde het namelijk alsof Green dit verhaal was overkomen. Haar deel 1 was perfect voor mij en het voelde alsof deel 2 onverwacht nog “moest” of zomaar mocht komen na het succes van Half Zwart. In het nawoord geeft ze ook aan dat ze misschien dat tweede deel met een beter plan had moeten schrijven. Maar in Half licht komt opeens alles zo mooi samen. Ik ben echt onder de indruk van het einde en sluit dit verhaal met een goed gevoel af. Een ruwe diamant onder de fantasy boeken met een fonkelende kern.

Ik heb dus vooral genoten van zowel de boeken als de tv-serie! Er zijn nog twee e-books die zich afspelen voor deze trilogie. Ik lees alleen echte papieren boeken maar denk dat ik voor deze twee een uitzondering ga maken…

Specificaties Half licht

Auteur: Sally green | Uitgever: Moon | Vertaald door Lia Belt | 2016 | Engelse titel: Half Lost | 9789048845767 | 2016 | Deel 3 Half Zwart / Half Bad trilogie | 272 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.