Hars boekenleggers maken, een basismanier plus leuke recycle tip!

Het hars/epoxy/resin art virus heeft mij hard geraakt. Gelukkig is dit niet slecht voor je gezondheid. Maar het is wel heel aanstekelijk. Hoe meer ik uitprobeer hoe meer ik wil maken. Al een tijdje wil ik zelf boekenleggers maken. Dat past perfect bij mij als boekennerd. Hoog tijd voor weer een StoerDoenVoer! Hars boekenleggers maken, ik neem jullie stap voor stap mee. En geef er een toffe recycle tip bij.

Hars boekenleggers maken

Hars boekenleggers maken

Voor deze items heb je giethars nodig. Ik heb de 1:1 giethars van Itsokay.nl hiervoor. Dit betekent dat je van beide flessen evenveel schenkt in een mengsel. Gebruik dus een weegschaal hiervoor. Roer goed de hars en verharder door elkaar. Je zult het eerst wat troebel zien worden, dan wordt het weer helderder met veel bubbels. En zelfs een beetje warm! Dat hoort, is allemaal het chemische proces wat er plaatsvind. Ik hou ervan. Laat het heel even staan en dan gaan de bubbels er grotendeels uit. Laat het niet te lang staan want na ongeveer 30 minuten begint het al wat harder te worden. Ook kan ik al aanraden om alvast wat kleur, glitters of wat je wilt gebruiken er in een bakje doorheen te mengen bij het maken van hars boekenleggers.

Ik heb voor Mamascrapelle sleutelhangers van hars gemaakt. Hiervoor heb ik een kant en klare uv hars gebruikt. Deze laat je harden door de zon of een uv lamp. Daar werkte ik met laagjes. Nu merk ik dat met giethars dit heel veel geduld vraagt: je kan laagjes doen maar die moeten minimaal 1-4 uur harden voor een volgende laag. Hierbij gebruik je dus ook geen lamp. Ook zou je dus een laagje kunnen schenken, items erop leggen en dan weer een laagje erop schenken. Ik merkte alleen dat mijn items hierdoor heel erg gingen verplaatsen (wat aan mij kan liggen).

Maar je kan dus ook al in de bekertjes kleine items mengen en dit lekker schenken. Maak bijvoorbeeld meerdere bekertjes giethars klaar die allemaal iets anders bevatten. Ik vind deze manier eigenlijk heel tof en zorgt voor een mooie verdeling van bijvoorbeeld glitters of goudpapier. Oh en nog een belangrijke tip… gebruik echt handschoenen! Klaar voor hars boekenleggers maken? Hier gaan we.

Werkwijze hars boekenleggers maken

 • Extra recycle versiering: oude boeken en houtlijm
 • Flosjes voor aan de boekenleggers
 • Aansteker of heatingtool
 • Roerstokjes
 • Placemat of bakpapier
 • Pincetten om versieringen in je hars te leggen

Ik wil altijd heel graag bij mijn creatieve StoerDoenVoer blogs iets verwerken met oude boeken. Het is duurzaam en fijn om oude boeken een nieuw verhaal te laten vertellen. Papier kan je niet gebruiken in hars. Maar er is een manier: houtlijm! Begin dus eerst hiermee een dag van te voren. Bestrijk een oude pagina met houtlijm, voor en achterkant. Laat dit goed drogen voor minimaal 24h. Ik doe dit met een knijpertje en dan hang ik het op. Op deze manier ‘seal’ je het papier en kan je dit vervolgens gebruiken in je hars boekenleggers maken. Ik knip vervolgens leuke woorden of regeltjes uit. Dat is aan jou. Deze stap voer je dus eerst 24 uur van te voren uit nog voordat je gaat werken met hars.

Hars boekenleggers maken, tijd voor epoxy!

Zorg dat alles klaarstaat wat je gaat gebruiken. Draag kleding wat vies mag worden, doe handschoenen aan en gebruik echt een placemat of bijvoorbeeld bakpapier als onderlaag. Begin met mengen van de 2 flessen. Ik heb 3 bakjes gevuld met 10ml/10ml verhouding. Dit was ruim voldoende voor 2 boekenleggers. Een groot en een klein formaat. Ik hield nog over. In 1 bakje hou ik het neutraal het hars mengsel. In de ander voeg ik een beetje zwart pigment toe plus glitter en in de laatste voeg ik glitters en goudpapier toe.

Grote boekenlegger

Ik begin dus met eerst een klein laagje neutrale mix schenken. Met het roerstokje ben ik het in de mal gaan verdelen en roer ik rustig vast wat luchtbelletjes eruit. Op deze hars laag ben ik woorden gaan leggen, bloemetjes en wat glitters. Ik ben toen een laag hierover gaan schenken maar daardoor ging alles verplaatsen. Ik heb met een prikkertjes alles weer een beetje teruggelegd. Als laatste ben ik met een aansteker de bubbeltjes gaan poppen.

Kleine boekenlegger

Nu wil ik eens gaan experimenteren met kleuren. Ik heb eerst een laagje zwarte epoxy geschonken. Daarop wat kleine plastic balletjes die ik nog had liggen. Als laatste een neutraal laagje hars en hierop blauwe glitters. Weer even bubbels poppen met een aansteker en drogen maar voor 24 uur. Tijdens het drogen zie ik dat de glitters naar het midden toegetrokken worden. Ik had geen idee dat dit zou gebeuren, maar wel een leuk effect! Ik begin steeds meer plezier te krijgen in het maken van hars boekenleggers. Helaas zijn mijn mallen op dus ik heb andere mallen gepakt om verder te gaan experimenteren. Voor een volgende keer dus meer mallen bestellen zodat ik meerdere boekenleggers tegelijk kan maken.

Experimenteren epoxy hars

Doordat ik epoxy hars overhad ben ik verder gaan experimenten met andere malletjes. Zo ben ik erachter gekomen dat glitters in je hars te mixen voordat je gaat schenken, eigenlijk een heel tof effect geeft. Ook vond ik het fijner om de hars te schenken en dan versieringen er voorzichtig in te drukken. Met vloeibare pigment druppels kan je toffe kleurverloopjes maken. Ik ben nog lang niet uitgetest, want elke ontdekking zorgt weer voor meer zin in nog meer maken! Mijn extra tip is dus, hou extra malletjes bij de hand en ga met je restjes epoxy experimenteren!

Tips hars boekenleggers maken

 • Ik heb geen handschoenen gebruikt, iets met eigenwijs zijn, en mijn handen zaten onder. Dat gebeurd gewoon. Mijn goudpapier en glitters plakten vast en ik kon niet normaal meer werken. In lichte paniek ben ik als een gek met warm water mij handen gaan scrubben. Geen effect.. Wat wel helpt is azijn! Ik heb mijn handen uiteindelijk goed schoon gekregen door ze met huishoudazijn te wassen. Daarmee kan je eventueel gemorste plekken op tafel ook reinigen. Zolang de hars vloeibaar is nog
 • Let op dat het na 30 minuten hard wordt! Meng dus kleine hoeveelheden en leg echt alles klaar zodat je lekker kan doorwerken
 • Ik ga voor de volgende keer een heatingtool aanschaffen. Een aansteker werkt prima maar wordt al snel heel heet. Een aansteker zoals een elektrische keukenaansteker is veel handiger lijkt mij
 • Diverse soorten papier zou je dus met houtlijm kunnen sealen!
 • Op een foto zie je een Uv lamp, deze heb ik bij deze hars dus niet gebruikt. Die gebruik je alleen bij de speciale Uv hars die bij Itsokay te koop is
 • Wacht echt minimaal 24 uur met de hars boekenleggers uit de mal te halen en laat het daarna ook nog goed uitharden voor het mooiste resultaat
Footer2
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

 1. De hars die je moet mengen kan dus niet onder de uv lamp ?
  Ik zou graag hars willen hebben die moet mengen en ook onder de uv lamp kan

  • Klopt deze giethars is geen uv hars en hard dus zelf al goed uit (mits goed gemengd). Nu kan je ook prima de voorgemengde uv hars gebruiken voor deze boekenleggers. Maar je geeft aan zelf te willen mengen. Ik weet niet of er hars bestaat die je zelf mengt en ook onder uv lamp kan eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.