Hebben en zijn – een dodelijke satirische roman

Lekker dan! Ben je op weg naar een feest krijg je een fataal auto-ongeluk én moet je ook nog je best doen om echt dood te gaan. Malodot beweegt zich als een pechvogel, een dappere dodo door de afkickkliniek van het leven. Weet Hebben en zijn te boeien van begin tot het einde?

Hebben en zijn cover

Over Hebben en zijn

Hebben en Zijn van Dimitri Verhulst begint met de dood van Malodot. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren.

Hebben en zijn back

Welkom in de kliniek

Als ik Hebben en zijn zou moeten omschrijven in één woord, dan zou het geestig zijn. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook om de taalvondsten. Verhulst speelt met de realiteit hoe het is om af te kicken. Vitapleisters, om nog een shotje leven te krijgen. Een bezoek buiten de kliniek aan een comapatiënt. Maar waar het gebruik van drugs, tabak etc. echt schadelijk is, is het leven dat natuurlijk niet. Hoe zwaar dat soms ook is. En dat zien Malodot en de andere vreemde jonge vogels in de kliniek ook in. Als je terugvalt, dan beleef je je leven opnieuw van seconde tot seconde. Met als gevolg weer een bezoek aan de kliniek, waar het riedeltje weer begint.

dodo

Wat ik jammer vind, is dat Malodot geen interessant karakter is. Een beetje een droeftoeter en een mopperkont. Dat maakte dat ik eigenlijk meer opleefde bij de ontmoetingen met de andere levensverslaafden in de kliniek. Kortom; het concept dat je af moeten kicken van het leven is leuk bedacht, maar er had meer ingezeten. Hebben en zijn moet het vooral hebben van de schrijfstijl van Verhulst en niet zozeer van het verhaal en de hoofdpersoon. Toch heeft Hebben en zijn heeft me enthousiast gemaakt over Verhulst en ik ga zeker nog ‘ns een boek van hem lezen.

Onbegrijpelijk is dat…Leven.
U begint er maar beter nooit mee.

Uit Hebben en zijn – blz 107

Muziek in Hebben en zijn

In de kliniek realiseert Malodot zich dat het gehoor het laatste is wat verdwijnt. Toen hij uitweek voor een ree had hij de Beatles op staan met Ob-la-di, Ob-la-da. La la la la life goes on! Dit is echt typisch een grapje van Verhulst in Hebben en zijn.

Specificaties Hebben en zijn

Auteur: Dimitri Verhulst | uitgeverij: Atlas Contact | 9789025473143 | mei 2022 | 173 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een 41-jarige bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.