Heel me, een vierde hoofddeel in de Touching Juliette serie

Ik ben alweer aangekomen in het vierde hoofddeel van de Touching Juliette boekenserie. Deze boekenserie heeft me tot nu toe vermaakt en verrast. Het speelt zich af in een toekomstige setting, een dystopie, waarin de aarde flink beschadigd is, net zoals de mensen die er leven. Het Herstel heeft de macht. En er zijn mensen met superkrachten. Dat is het stoere deel van deze serie. Verder is er veel ruimte voor liefde, vriendschap, opgroeien, misverstanden en intriges. Een coming of age verhaal in een dystopie jasje. Wat soms als gegoten zit en soms een beetje knelt.

Heel me

Heel me

Het vierde deel in de meeslepende Touching Juliette-serie! Juliette dacht dat ze had gewonnen. Ze nam Sector 45 over, werd benoemd tot opperbevelhebber en heeft haar grote liefde aan haar zijde. Maar ze is nog steeds het meisje dat met één aanraking iemand kan doden – en alle wereldleiders houden haar zorgvuldig in de gaten. Wie zal ze zijn als het noodlot toeslaat? Kan ze zichzelf onder controle houden, of is haar verlangen naar macht sterker? En wat gebeurt er als ze een schokkende ontdekking over haar verleden doet? Juliette probeert zich te schikken in haar nieuwe rol terwijl haar gave krachtiger, gevaarlijker, dodelijker is dan ooit.

In dit deel Heel me beginnen we weer vers aan 3 nieuwe boeken van deze serie. Nieuw is dat we afwisselend lezen vanuit het oogpunt van Warner en Juliette. Ook zijn de inmiddels bekende dagboek passages, ook te vinden in de novelle 1,5 verwoest me, aanwezig naar het einde toe bij Juliette haar hoofdstukken. Een andere manier van vertellen, een andere manier van lezen en een interessante wending wat mij betreft.

Coming of age

Waar ik intens heb genoten van de eerste twee hoofddelen en de eerste novelle, hier zat het jasje van deze boekenserie mij als genoten. Zo knellend was hetzelfde jasje in deel 3, de tweede novelle en dit vierde deel Heel me. Knellend is niet slecht of vervelend maar Tahereh neemt het verhaal naar plekken die ik minder graag had bezocht. Ik vind de dystopie kant van haar verhaal namelijk heel boeiend en ik zou zo graag meer van die wereld willen ‘zien’. Maar dit doet ze mondjesmaat. Meer tijd is er voor de coming of age kant van het verhaal.

En ook dat is boeiend want de aarde is stuk, net zoals de bewoners. Al onze karakters groeien in zeer moeilijke tijden en situaties op. Dood, mishandeling, ellende zijn meer normaal dan abnormaal in deze wereld. Ondanks dat ik meer actie en van de wereld wil zien, is de ontwikkeling van deze karakters toch ook boeiend voor me. Het hoofdpersonage Juliette is zo gigantisch veranderd en gegroeid, en toch eigen gebleven. Dat heeft Tahereh heel knap gedaan. In Heel me is ze weer een nieuwe versie van zichzelf aan het worden.

Karakters

Over karakters gesproken.. daar zijn er nogal wat van! Ik slinger nogal eens tussen haat en liefde voor diverse karakters. Er lijkt geen mildere variant te bestaan. Warner was mijn favoriet, en ik blijf hem ook trouw aan zijn zijde staan in deze moeilijke tijden van dit boek. Maar toch begint onze relatie wat barstjes te vertonen. James is de enige die ik tot nu toe altijd kan waarderen. En zo ook in Heel me.

En er is plek voor vers bloed in Heel me! Mijn schreeuw om meer van de wereld te krijgen wordt naar het einde toe gelukkig beantwoord en vanaf dat punt voelt het jasje van deze boekenserie weer heerlijk comfortabel. We maken kennis met een nieuwe groep jongeren, de kinderen van de opperbevelhebbers van de wereld. En dat is toch een boeiende groep wat mij betreft! Nazeera is wel mijn nieuwe favoriete karakter. Touching Juliette miste naast Juliette nog een uitgesproken vrouw op de voorgrond wat mij betreft dus een goede keuze van Tahereh om haar te introduceren. Of ze goed of slecht is in het verhaal laat ik even terzijde.

heel me
Bob Dylan – Like A Rolling Stone ~ Muziek uit Heel me

Achtbaanritje in Heel me

Na de wat bumpy ride van deel 3 en het naschudden van dat ritje in het begin van Heel me, weet Tahereh mij weer te belonen met wat ik graag wil lezen. Er komt meer van de wereld, we leren nieuwe geheimen en alle eerdere boeken ga je anders bekijken. Het eindigt weer met een giga cliffhanger waardoor je niks anders meer kan dan doorlezen! En dat ga ik dan ook doen. Met nog 2 novelles en 2 hoofddelen ben ik inmiddels over de helft en ik kan niet wachten om erachter te komen waar dit verhaal me heen gaat brengen. Ik heb werkelijk geen idee want Tahereh heeft wel bewezen dat ze alle kanten op kan gaan.

Touching Juliette Serie

In volgorde van de serie. Dit was eerst een trilogie maar er is gelukkig veel meer van verschenen! De novelles zijn verhalen vanuit andere oogpunten van karakters uit het verhaal. Deze zijn een mooie aanvulling maar niet noodzakelijk. Alhoewel het een zeer aangename gelaagdheid aan de serie toevoegt.

touching juliette

Specificaties Heel me

Auteur: Tahereh Mafi | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Sandra C. Hessels | November 2018 | 9789463491495 | 392 pagina’s | Deel 4 hoofdserie Touching Juliette | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.