Held of schurk, een te gekke geschiedenis!

Held of schurk, wat een goede titel voor een geschiedenisboek voor jongeren! En naast een goede titel is de inhoud ook echt tof. Op humoristische wijze zijn de leukste elementen uit onze geschiedenis verzamelt en worden deze op een fijne manier in woord en beeld gebracht. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Maar ook ik als volwassene heb dit boek met veel plezier gelezen en ervan geleerd. Reis je ook mee naar het leven van helden en schurken van lang en niet zo lang geleden?

hoofd Held of schurk

Held of schurk

Kon één farao een heel leger verslaan?
Welke Romeinse keizers waren wreed en gemeen?
Kon je een held worden door op de bus te zitten?
Wat als je bijnaam ‘de Verschrikkelijke’ was?
Wat maakt een held of schurk?

Ontdek verhalen zoals dat van:

  • Karel de Grote – Hoe groot was hij écht?
  • Christoffel Columbus – Was hij wel een held?
  • Josephine Baker – Hoe kon ze dansen en spioneren tegelijk?

Reis mee naar het leven van diverse helden en schurken uit diverse tijden van lang geleden… en niet zo lang geleden!

Geschiedenis

Ik zal meteen maar eerlijk zijn, mijn middelbare schoolcarrière was niet om over naar huis te schrijven. Dat naar huis schrijven deed ik dan wel weer toen ik in New York City aan het werk was. Want reizen en werken was wat ik wilde doen en wat ik heb gedaan. Geschiedenis was een vak op school wat ik altijd boeiend vond. Dit kwam mede ook door passievolle leerkrachten. Daarmee valt of staat een vak. Daarnaast is mijn moeder ook geschiedenisdocent. Het mooie van geschiedenis vind ik de verhalen van andere tijden. Als ik beelden daarbij zie in mijn hoofd dan komt het echt tot leven. In Held of schurk word ook erg gespeeld met die passie voor geschiedenis en het beeldend krijgen. Op een geweldige manier zijn allerlei leuke zaken humoristisch en compact in een boek verzameld.

Held of schurk zit zo leuk in elkaar. Gaan we naar het Oude Egypte, dan volgen er gouden tips. Goud is veelgebruikt in die tijd dus dat vind ik erg komisch en goed gevonden. Of wat dacht je van de tip om een heldhaftige Romeinse soldaat te worden.

Hoe? Ik zal er enkele delen:

  • Bouw wegen waarop je marcheert
  • Vertrek geen spier terwijl je naar een een griezelige film kijkt, pokerface dus
  • Kruip met acht vrienden in een tent
  • Hou je het vol voor 25 jaar en blijf je in leven tot aan je pensioen? Dan krijg je een lapje grond en mag je trouwen met je lief

Bovenstaande is toch humoristisch? En óók nog eens educatief. Ik hou ervan. En mijn dochter luistert ook graag met me mee. Het spreekt echt tot haar op deze manier. Daarbij sluit het wat mij betreft qua informatie en humoristische wijze perfect aan bij programma’s van bijvoorbeeld Nederland 3 zoals Klokhuis en Welkom bij de Romeinen.

Tv programma: Welkom bij de Romeinen – Wie is de gekste keizer?

Leuke invalshoek

Held of schurk heeft een toffe invalshoek. Want helden en schurken zijn er altijd al geweest. En soms worden helden schurken en vice versa. Soms ligt het aan je perspectief wie een held of schurk is. Het levert boeiende gespreksstof op. Elk hoofdstuk begint met 5 dingen die je moet weten voordat je aan dat deel van de geschiedenis begint. Ernaast staat een overzichtelijke tijdsbalk. Ik had het misschien nog overzichtelijk gevonden als er een blanco pagina met de titel vooraf zou komen. Ik blader graag en zo springen de diverse onderdelen meer in het oog. Maar volgens de inhoudsopgave en paginanummering kom je er ook prima.

Na de 5 dingen die je moet weten en de tijdlijn volgt een eigen uniek verhaal over de betreffende tijd. Er staan boeiende verhalen, vragen, leuke doe dingen en humoristische toevoegingen. Er is veel tekst maar er zijn ook illustraties. Welke thema’s kom je tegen in Held of schurk? Oude Egypte, Romeinse rijk, Europees Middeleeuwen, de 16de eeuw, Het Ottomaanse rijk, logboeken van Columbus en Napoleon, slavernij, Zuid- en Midden-Amerika, de tweede wereldoorlog, rassenongelijkheid in de VS en het moderne China. Leiders, monsters, spionnen en meer vertellen hun verhaal op een erg leuke manier.

Ik ben enthousiast Held of schurk. Mijn dochter van 8 is net nog wat jong op sommige vlakken. Het boek is namelijk opgeleukt met illustraties maar het is wel echt een leesboek. Maar samen lezen we graag over onze wonderbaarlijke helden en schurken uit de geschiedenis!

Specificaties Held of schurk

Auteurs: Benjamin Goyvaerts & Yasmina Faid | Illustraties van Wendy Panders | Uitgever: Lannoo | December 2022 | 9789401486903 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.