Het andere dierenboek – een boek over superkrachten

Wist jij dat dieren superkrachten hebben? Toneelspelen, oprollen, piepen, navigeren, dieren doen dit met een reden. In Het andere dierenboek maken we kennis met de superkrachten van heel veel dieren. Grappige, vieze, gekke superkrachten die natuurlijk gewoon heel efficiënt zijn om te overleven. Een aanrader voor de kinderboekenweek 2022.

Het andere dierenboek

Het andere dierenboek

Als hij zich bedreigd voelt, laat hij een stinkende vochtige scheet. Daarna gaat hij op zijn rug liggen, met zijn tong uit zijn bek. Als zijn aanvaller dan nog twijfelt of hij echt wel dood is, laat hij een druppeltje bloed uit zijn bek sijpelen…
Weet jij welk dier dit is?

Flaptekst Het andere dierenboek

In Het andere dierenboek staat verwondering centraal. Lees over onverwachte kenmerken en laat je verrassen door welk dier daarbij hoort. Heel gewone dieren blijken te beschikken over bijzondere eigenschappen. Na het lezen van dit boek bekijk je ze met andere ogen.

Het andere dierenboek staat vol met raadsels

Het was voor mij even zoeken naar de opbouw van Het andere dierenboek. Het boek heeft namelijk geen hoofdstukken of een duidelijke overgang van het ene naar het andere dier. Toch kwam ik na een tijdje achter de logica van het boek. Elk dier wordt in drie bladzijdes beschreven. Ik zag ook pas later dat de illustraties op deze pagina ’s op elkaar zijn afgestemd.

Op de eerste bladzijde staat de superkracht centraal. Met een grote titeltekst wordt de superkracht weergegeven. Voorbeelden hiervan zijn: toneelspeler, estafette, schoonmaker en graven. De superkracht wordt beschreven voor het dier, zonder prijs te geven over welk dier dit gaat. Een echt raadsel dus. Als kind kun je, natuurlijk samen met een volwassene of juist liever alleen, bedenken over welk dier het gaat. In het tekstje over de superkracht staat ook informatie over het dier gegeven.

Op de tweede bladzijde van Het andere dierenboek is een foto weergegeven van het dier. Je ziet het dier van dichtbij en er staat een weetje bij. Dit sluit soms aan bij de superkracht, maar soms is het ook een ‘extra weetje ‘.

Op de derde bladzijde staat met grote letters het dier aangegeven. Daarbij is er een uitleg over het dier en de superkracht die hij heeft. Hierbij gaat auteur Victoria Farkas in op het nut van deze superkracht. Deze bladzijde is het meest informatief.

Het andere dierenboek

Vormgeving

Het andere dierenboek is mooi en veelzijdig vormgegeven. Er wordt daarbij onder andere gebruik gemaakt van foto’s van verschillende fotografen, van illustraties door Miek Saaltink en verschillende lettertypes. Belangrijke woorden komen op deze manier goed uit de verf. Dit alles maakt het boek aantrekkelijk om te bekijken. De combinatie van foto ’s en illustraties vind ik sterk. De foto’s geven een natuurgetrouw beeld van het dier, de illustraties zorgen daarnaast voor speelsheid. Dit lijkt erg op een ander boek van KNNV Uitgever die ik heb gelezen, Ruby’s safari. Evenals Het andere dierenboek heeft dat boek ook de combinatie van foto’s en getekende illustraties.

Wat ik echt jammer vind aan Het andere dierenboek is dat de foto’s breed worden weergegeven over 2 pagina’s. Dit heeft als gevolg dat in een aantal gevallen de foto onderbroken op een cruciaal deel, door de vouw in het boekblok. Dit is echt zonde van de prachtige plaatjes. Ondanks deze keuze zijn het nog steeds mooie foto’s om te bekijken met je kind.

Tenslotte heeft het boek een heel fijn leesformaat en ook de cover ziet er aantrekkelijk uit. Ook jongere kinderen zullen heel graag in het boek willen bladeren door de mooie plaatjes.

Het andere dierenboek

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Het andere dierenboek is echt een boek voor mijn zoon Mees. Hij is 5 jaar en hij houdt van raadsels. Daarnaast gek op superhelden, dus als hij weet dat dieren superkrachten hebben vindt hij dat ook echt geweldig. Mees was heel erg geïnteresseerd in het boek en wilde vooral de foto ’s heel graag zien.

Het boek is eigenlijk bedoeld voor oudere kinderen. Waarschijnlijk zodat zij het ook zelf kunnen gaan lezen. Kinderen van 8 tot 12 jaar zullen dit boek leuk vinden om in te neuzen. Ze kunnen op zoek gaan naar weetjes en de superkrachten zijn zo aansprekend verteld dat kinderen ze zullen onthouden. Ten slotte: Inderdaad, je gaat anders naar een mestkever kijken na dit boek.

Het vliegend hert

Specificaties Het andere dierenboek

Auteur: Victoria Farkas | Illustraties: Miek Saaltink | Foto’s: meerdere fotografen | Uitgever: KNNV |
160 pagina’s | 9789050117746 | 2020 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of kijk hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.