Het boek van de kleine dieren, een enthousiasmerend boek

In Het boek van de kleine dieren neemt natuurjournalist Kirsten Dorrestijn je mee op pad door het Nederlandse dierenrijk. Zij is zelf gespecialiseerd in natuur en ging daarnaast voor dit boek op pad met verschillende experts om te ontdekken hoe het met de Nederlandse fauna gesteld is. Hoe gaat het met onze egels? Waar kun je boomkikkers vinden? En hoe zorgen we ervoor dat hommels vrolijk blijven rond vliegen? In 23 reportages neemt Kirsten je mee door het Nederlandse dierenrijk en laat ze zien hoe we dat kunnen behouden.

Schrijven is voor mij een missie: door kennis en enthousiasme te delen hoop ik anderen bewust te maken van de rijkdom om ons heen.

Aanstekelijk enthousiasme

Voor Het boek van de kleine dieren koos Kirsten dieren waar ze zelf enthousiast van wordt. Het boek bevat een mix van zoogdieren, insecten, vogels, reptielen, amfibieën, vissen en weekdieren. De leuke tekeningen maken sowieso van elke dier een leuk beestje. Het zijn veelal huis-tuin-en-keukendieren die een mooi overzicht geven hoe het met de biodiversiteit in Nederland is gesteld. Kirsten hoopt dat zij met deze verhalen de rijkdom van de Nederlandse natuur met de lezer kan delen, zodat we samen kunnen zorgen voor een mooiere toekomst.

Per diertje krijg je leuke informatie, maar niet op een droge schoolse manier. Kirsten schrijft verhalend waardoor de stukjes fijn lezen. Ze deelt haar ervaring met het diertje en wat ze leerde van de experts met wie ze op pad ging. Ook vind je tips om dieren te helpen en te zien. Ik kreeg er zin van om de Nederlandse natuur in de trekken! Ook heb ik dingen geleerd over diertjes die me in eerste instantie niet aanspreken en ik heb nieuwe diertjes leren kennen, zoals de rivierprik. 

Dat de haas zo extreem in aantal is afgenomen komt door een complexe mix van factoren: het landschap, waarin in de loop der decennia veel veranderde, de schaalvergroting, de intensieve landbouw, een monocultuur met minder randjes en ongebruikte hoeken waardoor de haas een variatie aan planten ontbeert.

Ga aan de slag met tips uit Het boek van de kleine dieren

Een leuk en leerzaam boek is Het boek van de kleine dieren dus. Naast informatief kun je als beheerder of particulier aan de slag met de tips. Halsbandparkieten lok je bijvoorbeeld naar je tuin door zonnebloemen te planten. En laat blaadjes en takjes liggen in de winter, want die zorgen voor een schuilplek voor rupsen. Wat foto’s van de dieren erbij had ik nog wel leuk gevonden en zou ook fijn zijn voor de herkenbaarheid. Al die deskundigen moeten toch regelmatig foto’s maken lijkt mij. 

Maar het doel van Het boek van de kleine dieren is wel bereikt. Het laat je met andere ogen naar kleine en wat grotere dieren kijken. Daarmee is het een leuk boek voor iedere Nederlandse natuur- en dierenliefhebber. Maar ik hoop dat juist ook de niet-liefhebber dit boek leest. Dan kunnen we Nederland samen groener en dierzamer maken en allemaal ons steentje bijdragen om de diertjes te helpen. 

Het boek van de kleine dieren
Zweefvliegen

Zie ook

Podcast Kunststof 

Specificaties Het boek van de kleine dieren

Auteur: Kirsten Dorrestein | Illustraties: Herwolt van Doornen | Uitgeverij: Thomas Rap | 9789400408487 | Juni 2022 | 198 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.