Het bureau van maten en gewichten – een prentenboek

In het Bureau van Maten en Gewichten is alles meetbaar. Heerlijk vindt vader Marcel Gram dat. Het liefst zou hij zijn hele wereld meten. Ook de vrolijkheid van zijn zoon, het verdriet van anderen en hoe verliefd mensen op elkaar zijn. Ideaal? Of is alles meten ook schadelijk? Wat lijkt te beginnen als een luchtig prentenboek, krijgt al gauw een diepere laag. Ik kan niet wachten om jullie er meer over te vertellen!

Het bureau van maten en gewichten

Het bureau van maten en gewichten

Mijn papa is ingenieur bij het Bureau van Maten en Gewichten. Hij zorgt ervoor dat een minuut exact een minuut duurt, een meter precies een meter lang is en drie plus drie die altijd zes is. Als ik op een dag thuiskom met mijn glimlach ondersteboven, ontdekt hij een groot probleem: geen enkel instrument meet gevoelens! Dus ontwerpt hij instrumenten om millijoepie, gigajankobels en kiloxiejegraags in kaart te brengen. Maar zo krijgen we al snel problemen…

Een poëtisch en grappig vader-zoon-verhaal over de (on)meetbaarheid van gevoelens.

Wat een groot(s) boek

Als ik het boek op mijn deurmat vind ben ik onder de indruk van de grootte van het boek. Een groots, vooral langwerpig boek haal ik uit de verpakking. Alleen de cover van het boek zorgt al voor lang plezier. Er zitten zoveel details in! Verschillende meetinstrumenten en verhoudingen zorgen ervoor dat mijn ‘rekenhoofd’ aan gaat. Direct zie ik allerlei mogelijkheden om dit boek te gebruiken in een klas.

Deze rekenopdrachten blijven stromen in mijn hoofd terwijl ik Het bureau van maten en gewichten bekijk. De fantastische illustraties, in retrostijl, van Vincent Mahé bevatten zoveel aanknopingspunten om over te praten met kinderen. Elke illustratie kan het begin van een rekenactiviteit zijn. Veel verschillende meetinstrumenten, geschreven maten (met afkortingen) en verhoudingen tussen mensfiguren en voorwerpen. Alleen dat al was voor mij ‘genoeg’ geweest om dit boek geweldig te vinden.

Start van het boek

Ik noem het boek dan ook niet voor niets groots. Er is namelijk nog veel meer te ontdekken. Marcel Gram, wat een fantastische naam, vindt het namelijk erg vervelend dat niet alles meetbaar lijkt. Hij heeft een zoon ‘met een omgekeerde glimlach’. Het zou toch wel erg handig zijn om te weten hoeveel verdriet hij heeft en in welke mate hij gelukkig is. Samen met zijn zoon vindt Marcel Gram allerlei meetinstrumenten uit. Het meten van de glimlachboog, de inhoudsmaten van tranen, allerlei ‘handige trucjes’ bedenken ze samen. De boodschap is natuurlijk dat niet alles meetbaar moet zijn, dat we er helemaal niet gelukkig van worden.

Filosoferen aan de hand van Het bureau van maten en gewichten

Naast rekenactiviteiten kan Het bureau van maten en gewichten ook een geweldige aanleiding zijn voor een filosofieopdracht. Wat gebeurt er met de wereld als we alles meten? Wat gebeurt er dan in relaties tussen mensen? Marcel Gram vindt bijvoorbeeld de xiejegraagoscoop uit. Wat zou er gebeuren als je met dit meetinstrument direct kunt zien of iemand verliefd op je is?

Het bureau van maten en gewichten zet ook een creatief deurtje bij mij open. Vader en zoon zijn immers samen uitvinders van nieuwe meetinstrumenten. Het lijkt mij geweldig om met een klas een eigen museum vol meetinstrumenten te maken, net als in het boek gebeurt. Wat zullen kinderen dan kiezen om te gaan maken?

Veel rekentaal

Het bureau van maten en gewichten zit vol met rekentaal. Lengtematen, inhoudsmaten, temperatuur en taal als optellen, minsommen, groter dan of minimaal. Dit maakt de tekst rijk en heel interessant om thuis of op school te gebruiken. Ook als je kind net in aanraking komt met afkortingen is dit een geweldig boek. Van zowel de bestaande als de niet-bestaande maten zijn afkortingen bedacht. Kunnen de kinderen zelf ook afkortingen bedenken?

Het bureau van maten en gewichten

Specificaties Het bureau van maten en gewichten

Auteur: Anne-Gaëlle Balpe | Illustraties: Vincent Mahé | Vertaling: Lore Aertsen | Uitgever: De Eenhoorn | 9789462916784 | vanaf 7 jaar | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.