Het dikke ruimteboek, een buitenaards mooie ontdekkingsreis

Space, The final frontier… Ik ben benieuwd of er meer medenerds zijn die meteen aan gaan bij die woorden. Zo niet, ook niks aan de hand. Wij hebben weer een nieuw boek over de ruimte ontvangen om te recenseren: Het dikke ruimteboek. Dit boek is ook weer anders dan we gewend zijn. Het is namelijk een dik kartonboek met flapjes! Het is op alle fronten bijzonder, maar de basis van het thema ruimte is overduidelijk. Ready for lift off!

hoofd Het dikke ruimteboek

Het dikke ruimteboek

Een buitenaards mooie ontdekkingsreis! Maak op een speelse manier kennis met de planeten in ons zonnestelsel en verken samen met enkele astronauten het dagelijks leven in de ruimte. Een geweldig boek met flappen, doorkijkjes en uitklappagina’s voor alle toekomstige avonturiers en ruimtevaarders! Met toffe kunstzinnige illustraties van de Engelse Peski studio. Geschreven door Christopher Franceschelli.

Kunstig flapjesboek

Het dikke ruimteboek valt allereerst op door de kunstzinnige illustraties. Wat zijn deze tof en wat is er veel te zien! Naast flapjes bevat dit boek ook doorkijkjes. Er wordt creatief met ruimte gespeeld. Ook valt de dikte heel erg op. Wat een flink boek is dit! Het is dus ideaal voor kleine en nieuwsgierige kindervingertjes. De pagina’s zijn ook van dik karton. Ondanks alles slaan de pagina’s soepel om. De teksten zijn minimaal en kort. In het begin was dit prima, want toen was er toch alleen aandacht voor de illustraties en flapjes. Ik doe toch een poging tot voorlezen, want de tekst staat er niet voor niets.

Met mijn 3 jarige dochter lees ik eerst dit boek. Dit lijkt me immers voor haar leeftijd gezien de flapjes. Haar grote zus van 8 heeft zeer veel interesse in de ruimte en het heelal. En deze interesse slaat ook over op haar jongere zusje. Het dikke ruimteboek leek me dus ideaal voor haar. Ze vindt het geweldig in het begin, er is zoveel te zien! We maken kennis met een kindje op bed die naar de sterren staart. Dit karakters komt samen met wat andere karakters soms nog eens terug. Maar helaas worden ze niet opgenomen in het hele verhaal.

Het dikke ruimteboek

Het verhaal

Het verhaal, of beter gezegd het missen van een verhaal in Het dikke ruimteboek, is wel een gemis voor mij. Zoals gezegd is de tekst kort en informatief. Dat leest prima voor in het begin. Maar bij de leeftijd vind ik het niet aansluiten. Er staan echt teveel moeilijke woorden in voor 3 of 4 jarige. Ik ben voor moeilijke woorden, maar dit is echt te klinisch en teveel. Mijn dochter verliest ook echt haar aandacht als ik de tekst voorlees. Leuker zou zijn geweest als het verhaal vanuit het kindje verteld zou worden. Als deze ons mee op deze reis zou nemen. Dan zou je ook meer connectie met de doelgroep maken in mijn ogen.

En ik ben ook gestruikeld over een flinke tongbreker. De Marsrover Perseverance wordt genoemd, en dat woord heb ik vaker zonder problemen uitgesproken. Maar zo in de avond lukte het me niet normaal. Ik vervang het nu maar met de voorganger Curiosity. Al vond mijn dochter een stotterende mama erg komisch. Hoe die Marsrover heet kon haar overigens niet zo boeien. Waar ik wel heel blij van word is dat de nebula oftewel nevels die opgenomen zijn. De Vlindernevel, Pilaren der Creatie en Ringnevel. Heel tof! Dat heb ik nog niet eerder in een ruimteboekje voor jonge kinderen gezien.

Het dikke ruimteboek

Onze reis

Het dikke ruimteboek is echt heel mooi gemaakt. Ik vind het bijzonder dat zo’n flapjes- en doorkijkboek zo kunstig kan zijn. Mijn jongste dochter van 3 voelde eerst geen match met het boek. Ze vindt het leuk in het begin maar qua tekst is het niet pakkend voor haar. Ik verzin nu mijn eigen verhalen erbij, en daardoor is er wel een match ontstaan! Mijn oudste dochter van 8 vindt het ook wel tof. Ik moet zeggen dat we dit boek de afgelopen avonden toch vaak erbij gepakt hebben en dat het groeit bij ons. Met mijn eigen verhalen die informatief wel passen maar net wat verhalender zijn, en de toffe illustraties reizen we lekker af naar het heelal.

Ik vind het wel lastig om een richtlijn te geven voor een leeftijd. Het boek is stevig en bestand voor nieuwsgierige kindervingertjes. De informatie is beknopt en zakelijk. En de illustraties zijn kunstig en tof. Het is een andere en speelse manier om in dit onderwerp te duiken. Ik hoop dat ik een goed beeld heb kunnen schetsen!

Specificaties Het dikke ruimteboek

Auteur: Christopher Franceschelli | Illustraties: Peski Studio | Uitgever: Pelckmans | November 2022 | 64 pagina’s | 9789464291889 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.