Het eigenwijze huisdierenboek – een boek voor nieuwsgierige dierenvrienden

Marc ter Horst beschrijft in zijn intro van Het eigenwijze huisdierenboek exact waarom dit zo ’n geweldig boek is. Dit boek gaat namelijk niet over wat huisdieren eten en hoe vaak je hun hok moet schoonmaken. Er is namelijk zoveel meer te vertellen over huisdieren. En dat is wat hij doet. Geweldig passend bij de kinderboekenweek 2022, bij mijn visie op lezen met plezier en met begrip. Gewoon echt op zijn ‘Marc ter Horst ‘s.

Het eigenwijze huisdierenboek

Het eigenwijze huisdierenboek

In dit boek vertelt Marc ter Horst je alles wat je moet weten over huisdieren. Soms doet hij dat braaf als hulphond, soms eigenwijs als een fret, maar altijd nieuwsgierig als een alpaca.

Wil je weten:

  • Welk dier zijn eigen keutels opeet?
  • Hoeveel dieren er in je bed zitten?
  • Wat het verschil is tussen een lama en een alpaca?
  • Welk huisdier non-binair is?
  • Hoe goed paarden kunnen tellen?

Open dan gauw dit boek!

Het eigenwijze huisdierenboek

Hardop lachen

Terwijl ik Het eigenwijze huisdierenboek zat te lezen moest ik hardop lachen. Best gek zou je denken, terwijl je een kinderboek leest als 37-jarige, maar echt…. dit boek is grappig! En best een beetje viezig. Want natuurlijk weet ik best dat er zilvervisjes in ons huis leven, dat er ook dieren in mijn matras wonen en dat muizen in je huis vaker voorkomen dan je denkt. Toch weet ik het liever niet en doe ik aan kop-in-het-zand. Daarnaast zijn er ook veel dingen die ik gewoonweg niet wist. Dat bijen kotsen, dat er honderden spinnen in je huis wonen en dat zilvervisjes leven van huidschilfers. Bah!

De illustraties van Tom Schoonooghe zijn net zo lachwekkend. Niet omdat ze beroerd gemaakt zijn, integendeel! De illustraties zijn grappig en heel mooi aanvullend op de tekst. Wij gebruiken op school heel graag teksten van Marc ter Horst, vaak ook omdat hij zo goed samenwerkt met de illustrator (daar ga ik dan vanuit he, dat ze goed overleggen en geen ruzie maken ofzo). Het is echt één geheel.

Papegaaien en andere papegaaiachtigen zijn een van de weinig diersoorten die menselijke geluiden kunnen maken, zelfs een stuk beter dan mensapen. Dat komt doordat hun luchtpijp en hun hersenen een beetje lijken op die van ons. Ze zijn lichamelijk dus goed in staat om allerlei geluiden na te doen. Alleen hebben ze geen idee waar ze het over hebben. Ze kunnen dus zomaar ‘Lang zal ze leven ‘ zingen terwijl je nog lang niet jarig bent.

Het eigenwijze huisdierenboek, blz 58
Het eigenwijze huisdierenboek

Luchtig en informatief

Marc ter Horst kan luchtig schrijven en tegelijkertijd heel informatief zijn. Het eigenwijze huisdierenboek heeft dat ook in zich. Dit maakt het een heel fijn leesbaar boek. Het boek is ingedeeld in duidelijke hoofdstukken, die ook onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden. Van harige huisdieren tot beroemde huisdieren. Huisdieren die iedereen heeft, maar ook over verboden huisdieren.

Belangrijk is ook dat er wordt ingegaan op het houden van huisdieren terwijl dit niet per se in het belang van het dier zelf is. Goudvissen in ronde kommen, fretten die geen ‘loslaat-tijd’ hebben, dit zijn belangrijke aandachtspunten voor het houden van huisdieren. Ook is er een mooi hoofdstuk gewijd aan ‘hulpdieren ‘ zoals de inzet van honden en Mandy de rat die in het mijnenland op zoek gaat naar mijnen.

Marc ter Horst is bekend van Viruswereld, Palmen op de Noordpool en het nieuwe Scheten uit de schoorsteen. Op school gebruiken wij ook regelmatig De oma van de oma van mijn oma en Hé aardbewoner.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Ook bij Het eigenwijze huisdierenboek denk ik aan één kind, terwijl het boek ook goed in te zetten is voor een hele groep. Laat ik starten met het kind. Ik denk dat een jongen uit groep 6 dit heel leuk gaat vinden. Hij houdt erg van dierenboeken waarbij echt iets te leren en te zien valt. Korte teksten met afgebakende onderwerpen spreken hem aan. Hij begint regelmatig hardop te lachen als hij een boek leest en daar kan ik altijd zo van genieten. Ik weet dus nu al dat ik naast hem ga zitten als hij dit boek leest.

Daarnaast zijn de teksten uit Het eigenwijze huisdierenboek heel goed in groep 5/6 te gebruiken als rijke teksten. Het zijn leerzame teksten, maar rijke woorden. Daarnaast belicht Marc ter Horst in de tekst ook meerdere kanten van het dier. Niet alleen geijkte feitjes, juist niet, maar een keer echt wat anders. Ook goed te gebruiken voor een spreekbeurt over een dier bijvoorbeeld.

Marc ter Horst heeft bij zijn boeken regelmatig les suggesties op zijn website staan.

Specificaties Het eigenwijze huisdierenboek

Auteur: Marc ter Horst | Illustraties: Tom Schoonooghe | Uitgever: Lannoo | 9789401476898 |
109 pagina ’s | mei 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.