Een ware Sinterclopedie: Het Geheime Boek van Sinterklaas

Iedere avond om 6 uur zitten de Oudste en de Jongste voor de televisie. Ze zien hoe Sinterklaas en de Pieten het land op stelten zetten en de kinderen voortrekken ten opzichte van volwassenen die de plank misslaan. Strenge juffen, bange meesters en haperende ouders: Allemaal luisteren ze naar Sinterklaas die het opneemt voor de kinderen. Zowel de Oudste als de Jongste zijn allebei gelovig, maar de Oudste begint nu toch vragen te stellen. Het is waarschijnlijk haar laatste jaar. En dat is goed. Wanneer volgend jaar de eerste pepernoten in de winkel komen te liggen zullen we er allebei aan moeten geloven en vertel ik haar het verhaal over Sinterklaas. Daarbij laat ik mij graag helpen door Floortje Zwigtman en Sassafras de Bruyn met hun ‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’.

het geheime boek van sinterklaas

‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ is niet voor de allerkleinsten

Het verhaal van Sinterklaas en de Pieten zoals wij dat kennen heeft een lange historie en gaat gepaard met vele legenden, tradities en discussies zoals het ‘echt’ is. In dit kloeke boek gaat Zwigtman in op Sinterklaas in al zijn verschijningsvormen van de veertien (!) Sint-Nicolazen die uiteindelijk samen tot één Sinterklaas zijn gesmeed. Hij kreeg de naam van de meest legendarische Sint Nicolaas, de Bisschop van Myra. die het goed met kinderen voorhad.

Hoe de knecht van de Goedheiligman de gedaante van’ Duivel’ of  van ‘Man in Zwarte Kleren en Zak’ aannam en op die manier de boeman was. Later werd daar de versie van de veel bediscussieerde ‘Zwarte Piet’ van gemaakt. Een verzinsel van de negentiende eeuwse Jan Schenkman. Dat het Sinterklaasfeest ouder is die negentiende eeuw laat Zwigtman met allerlei voorbeelden zien. Met geduld, grapjes en bewonderenswaardige diplomatieke gaven laat ze op een liefdevolle manier de lezer zien hoe het Sinterklaasfeest er door de eeuwen uit heeft gezien. Dat Sinterklaas ook vele neven en nichten heeft in allerlei landen. Dat laatste kun je weer mooi aan je kinderen vertellen als ze vragen of kinderen in andere landen ook cadeautjes krijgen.

De mythen voorbij

‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ gaat dus verfrissend diep in op de verschillende tradities van het Sinterklaasfeest. Naast een soms wat moralistische toon, die ik uitstekend vind passen bij de Sinterklaastraditie, is er ook ruimte voor praktische wenken: ‘Hoe word je een goede hulpsinterklaas?’ of ‘Hoe rijm je een rijm?’ zijn daar voorbeelden van. Ook allerlei recepten voor lekkernijen zoals borstplaat, pepernoten en taai-taai komen voorbij. Deze recepten zijn voorzien van uitleg waarom ze bij Sinterklaas horen. Aan de grote mensen is eveneens gedacht: een recept voor ‘Bisschopswijn’ die je door de inpak- en- rijmmarathons heen kan slepen is in ‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ opgenomen. Een fijn boek dus, ‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ dat je prima met je ongelovige of semi-ongelovige kind kunt lezen.

Het Geheime Boek van Sinterklaas

Nostalgisch sfeer in ‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’

De inhoud van het boek rekent op resoluut vriendelijke wijze af met allerlei mythen. De illustraties van Sassefras de Bruyn zijn, mede door het gebruik van potlood en krijt. Heerlijk nostalgisch. Je ruikt de kruidnagel, kaneel en gember van tekeningen af zal ik maar zeggen. In zachte kleuren en met dito hand neemt De Bruyn de lezer mee in die verschillende verhalen. Verschillende beelden, van Sinterklaas en zijn knecht Piet.

Wie willen wij zijn?

In Vlaanderen wordt Piet overigens niet als knecht bestempeld. Maar als vriend, wat -laten we eerlijk zijn- toch veel meer van deze tijd is. Omdat beeldvorming zo belangrijk is rondom de Sinterklaastijd, zijn de illustraties zo ontzettend belangrijk. Met grapjes, maar ook met een pijnlijk treffende tekening van een kind tussen twee demonstranten in, houdt De Bruyn ons een spiegel voor. Wie willen wij zijn? Uiteraard is die spiegel er alleen voor degenen die hem willen zien en ook hier zijn vele nuances in te onderscheiden, erkennen ook Zwigtman en De Bruyn.

Het Geheime Boek van Sinterklaas

Iedereen kan Sinterklaas zijn

‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ laat zien dat iedereen voor Sinterklaas kan spelen. Sint heeft door de geschiedenis heen vele gedaanten gehad en was zelfs een lange tijd onzichtbaar. Mocht je nou zelf eens weten hoe dat voelt ‘Sinterklaas-zijn’. Maar niet de heisa van de baard, de staf en de tabberd willen hebben ga dan naar een goed doel zoals https://www.sinterklaasbank.nl/. Want ieder kind heeft recht op de Sint.

Met die gedachte sluit ik af. Ieder Kind Heeft Recht op Sint. Een fijn Sint-Nicolaasfeest gewenst.

Meer reviews boeken van Sinterklaas vind je via deze link

Specificaties Het Geheime Boek van Sinterklaas

Het Geheime Boek van Sinterklaas

Schrijver: Floortje Zwigtman | Illustrator: Sassefras de Bruyn | Uitgever: Van Halewijck (België) Rubinstein (Nederland) | 9789461319937 | Aantal pagina’s: 160 | 1 juli 2019 | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.