Het geweldige Grote Mensen boek – een hilarisch handboek

Soms heb ik een boek waar ik keihard, terwijl ik in m’n eentje zit te lezen, om moet lachen. Het geweldige Grote Mensen boek is zo’n boek. Het liefst zou ik jullie elke pagina willen laten zien, want bladzijde na bladzijde is de humor goed en mijn schaamte groter. Want dit boek gaat natuurlijk ook over mij. Al ben ik niet zo’n groot mens qua lengte, maar dat hoeft ook niet staat beschreven. Een Groot Mens ben ik wel, want ik ben ouder dan 18. Oke, en ik eet NU stiekem chips op de bank, terwijl de kinderen slapen. Dus ja. Een Groot Mens ben ik geloof ik wel. Gun jij jouw kind een handboek over jou? Lees dan gauw verder!

Het geweldige Grote Mensen boek

Het geweldige Grote Mensen boek

Grote Mensen zijn best raar. Ze zijn bezig met koffie drinken en de vraag of jij wel genoeg gestoomde broccoli eet. Ze willen ’tijd voor zichzelf’, maar gaan nooit eens lekker spelen. En terwijl ze zelf vastgekleefd zitten aan hun mobieltje, doen ze moeilijk over jouw schermtijd. Super-oneerlijk!

In dit boek lees je hoe je met Grote Mensen kunt omgaan en ontdek je hoe je ze kunt laten doen wat JIJ wilt.

Pijnlijk eerlijk en hilarisch

Het schrijven van deze recensie is een hele kunst. Want het boek begint met een enorme disclaimer. Ik mag Het geweldige Grote Mensen boek niet lezen! Help…. ik ben andere boeken aan het voorlezen, dus dat kan ik nu ook niet doen. Voorlezen mag namelijk wel van auteur Julie de Graaf. Nouja, ik heb het niet voor niets opgestuurd gekregen van Lannoo. Dus ik ga mij er maar aan wagen!

Niet voor volwassenen

Een heerlijk begin van Het geweldige Grote Mensen boek dit. Alles wat er volgt is hilarisch, ontzettend actueel en pijnlijk eerlijk. Want de beschrijvingen zijn zo kloppend. Met een kwinkslag besproken, maar het raakt een gevoelige snaar. Laat ik wat voorbeelden noemen:

 • Grote Mensen zijn eigenlijk enorme roddeltantes (en ooms). Ook al zeggen ze dat roddelen niet mag.
 • De ‘leugens tegen je kind’ bingo is hier al vol.
 • Telefoonverslaving…check
 • Grote Mensen spelen veel te weinig, tot je ze er geld voor laat betalen (en dan noemen ze het Crossfit in de natuur)

Het geweldige Grote Mensen boek bestaat uit vijf delen

Grote Mensen lezen boek na boek over hun kinderen. Hoe ze ze moeten leren eten, waarom pubers doen zoals ze doen, of hun ontwikkeling wel normaal is. Maar er bestond nog geen handboek voor kinderen. Want hoe moeten zij eigenlijk met die Grote Mensen omgaan? In vijf delen beschrijft Julie de Graaf hoe die Grote Mensen eigenlijk in elkaar zitten. En laat ik de illustraties van Wendy Panders niet vergeten. Die zijn ook hilarisch.

Laat ik iets meer vertellen over de verschillende delen in Het geweldige Grote Mensen boek:

 • Zo zien ze eruit
  In zes hoofdstukken wordt er in gegaan op alle soorten en maten mensen. In korte stukjes tekst worden heel belangrijke zaken aangestipt. De verschillen en overeenkomsten tussen mensen. Algemeenheden en specifieke weetjes. Over haar op je hele lijf, het verschil tussen man en vrouw, transgenders, het zetten van tattoos, over Superoude Grote Mensen en nog veel meer.
 • Dit doen ze de hele dag
  Wederom zes hoofdstukken van Het geweldige Grote Mensen boek, maar dan over wat die Grote Mensen eigenlijk de hele dag doen. Over eten (en diëten), drinken (ook koffie en alcohol), slapen. Over het waarom van werken, verschillende beroepen. Dat Grote Mensen niet meer spelen. En… dat ze soms ook liegen.

Ook over gevoelens, burn-out en ‘me-time’

 • Zo voelen ze zich
  Dit vind ik echt een heel mooi hoofdstuk in Het geweldige Grote Mensen boek. Over grote gevoelens, het verschil tussen blij zijn om een ijsje en om een nieuw huis. Over relaxt zijn en burn-out. Maar ook over ruziemaken. Grote Mensen maken samen ruzie, maar soms ook met kleine mensen. De boodschap? Ruzie tussen Grote Mensen is NOOIT de schuld van het kind.
 • Hier denken ze aan
  Grote Mensen denken vaak aan saaie dingen. In het boek wordt, op echt een grappige manier, uitgelegd waarom Grote Mensen soms wat onbereikbaar lijken. Ze moeten aan zoveel denken! Ook wordt uitgelegd waarom ze het vaak over ‘me-time’ hebben. De vergelijking met vroeger wordt gemaakt. Grote Mensen hebben veel meer dan vroeger oog en tijd voor hun kinderen, ook al lijkt dat soms niet zo. Natuurlijk gaat het ook over telefoons en geld. Daar denken Grote Mensen namelijk ook veel aan.

Afsluitend gaat Het geweldige Grote Mensen boek, ik noem het maar even het vijfde deel, vooral over het testen van de kennis. De geweldige Grote Mensen-quiz!

Actuele thema’s in Het geweldige Grote Mensen boek

Het is heel knap hoe Julie de Graaf actuele thema’s kort, bondig en met humor weet te vangen in Het geweldige Grote Mensen boek. Ze zijn heel serieus en belangrijk, maar zijn op deze manier echt behapbaar voor kinderen.

Actuele thema’s zijn bijvoorbeeld:

 • Gender
 • Overspannen / burnout
 • Scheiden
 • Armoede
 • Verschillende lichamen, lang-kort-dik-dun

Superbelangrijk! Gelukkig ook hele luchtige thema’s:

 • Foute tattoo’s en dat deze voor ALTIJD blijven zitten
 • Waarom Grote Mensen vaak te laat naar bed gaan
 • Dat Grote Mensen wel willen spelen als ze er voor moeten betalen
 • Dat liegen soms ook heel handig is
 • Ouders doen ook maar wat
 • Waarom je ouders ’s morgens koffie willen

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Het geweldige Grote Mensen boek is geschikt voor alle kinderen (vanaf een jaar of 8) die meer willen leren over die rare types, Grote Mensen dus. Ik zie daarbij een kind voor mij die regelmatig klaagt over zijn ouders, of in discussie wil over allerlei onderwerpen. Maar ook kinderen die van ‘feitjes’ houden, zoals dat in Nederland de mensen zo lang zijn of waar in de wereld de mensen het meest gelukkig zijn.

Het boek leest heerlijk weg. Korte teksten, veel illustraties. De illustraties vertellen ook echt een verhaal op zich, het samenspel tussen tekst en afbeeldingen is super. Kinderen die meer willen weten over groter worden / volwassen worden kunnen op deze manier heel goed kennismaken met de wereld van de Grote Mensen. Zo staat er bijvoorbeeld een lijstje in van wat dingen kosten. Mijn dochters vragen dat heel vaak. Wat kost een huis? Of hoeveel geld geven ouders eigenlijk uit aan een kind?

Nieuwsgierig geworden? Ga dan gauw naar de boekhandel!

Specificaties Het geweldige Grote Mensen boek

Auteur: Julie de Graaf | Illustraties: Wendy Panders | Uitgever: Lannoo | februari 2023 | 240 pagina’s | 9789401486040 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.