Het grote boek over het lichaam – een interactief en leerzaam boek

Onze vierjarige heeft dit boek nu al meerdere keren bekeken. En hij heeft er al flink wat van geleerd! Hoe een baby geboren wordt bijvoorbeeld. En hoe de spijsvertering gaat. Het leuke van Het grote boek over het lichaam is dat we het ook echt zien gebeuren! Met schuifjes wordt op een leuke manier uitgelegd hoe alles in het lichaam werkt. Dit boek van de Franse auteur Pascale Hedelin is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 8 jaar. Een leerzaam doeboek!

Een doeboek met flapjes, pop-ups en bewegende elementen dat kinderen heel eenvoudig uitlegt hoe het menselijk lichaam werkt.

Het grote boek over het lichaam

Een groot en interactief boek

Wat een verrassing bij het openen van dit grote boek over ons lichaam! We zien een baby in een met water gevulde bubbel om te laten zien hoe de baby in de buik zit. En ook zijn er flapjes en schuifjes waar de baby mee tevoorschijn komt. We starten gelijk met een belangrijk stukje seksuele voorlichting. Heel verhelderend, alhoewel we de tekst wel even moeten laten bezinken. Over het liefhebben van papa en mama en het zaadje dat papa inbrengt. De term spermatozoïde is voor de vierjarige nog wat hoog gegrepen. Maar de plaatjes en flapjes maken veel goed gelukkig. 

Zo gaan we verder door het lichaam. De ademhaling, bloedvaten, spijsvertering en spieren komen onder andere aan bod. Zeker een succes is de beweegbare arm waarmee we de spierballen onthullen. Ook hoe het komt dat we ziek zijn wordt beschreven, en dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Met een grote schuif zien we bijvoorbeeld wat er gebeurt als je verbrandt door de zon. Doordat je er samen actief mee bezig bent, wordt het voor kinderen veel duidelijker en tastbaarder.

De onderwerpen in dit grote boek over het lichaam:

 • de geboorte
 • groeien
 • spieren
 • botten
 • ademhaling
 • spijsvertering
 • hersenen
 • zintuigen
 • mond
 • ziekte
 • huid

Diversiteit in huidskleur

Het grote boek over het lichaam laat gelukkig ook zien hoe divers we zijn qua huidskleur. Er zijn lichte en donkere tinten. We zien ook kinderen met een Aziatisch uiterlijk. Aan het eind van het grote boek zien we bladzijden met het lichaam van jongens en meisjes, met daaronder het skelet, de organen en de spieren. De bladzijden zijn verdeeld in drie stukken om een beetje mee te puzzelen.

Dit was misschien juist een goede mogelijkheid geweest om verschillende uitingen te creëren. Een jongensachtig uiterlijk combineren met meisjes geslachtskenmerken bijvoorbeeld. Of ook een neutraal gezicht laten zien zonder duidelijke jongens- of meisjeskenmerken bijvoorbeeld. Dan maak je kinderen al van jongs af aan bewust dat er meer dan alleen die tweedeling jongen-meisje is.

Maar in dit boek is het nog ouderwets verdeeld. Velen zullen denken dat jonge kinderen daar nog niet mee bezig hoeven te zijn of dat dit verwarrend is. Maar juist is het goed om al van jongs af aan te introduceren dat genderneutraal of intersekse ook kan, en dat er heel veel diversiteit is!

Het grote boek over het lichaam
Wat zit er onder je huid?

Maar al met al laat dit boek heel veel zien over het lichaam. Het is een vertaling uit het Frans naar het Vlaams, en daardoor is er wel wat cultuurverschil. Kaka en pipi zullen we in Nederland bijvoorbeeld niet veel gebruiken. Toch klinkt dat in de oren van kinderen wel grappig, en is het wat lieflijker dan de Hollandse kak en poep woorden!

Een leerzaam boek over het lichaam en onze gezondheid

Als je op zoek bent naar een leuk en leerzaam boek voor jonge kinderen over het lichaam, dan is dit zeker een aanrader. Ook voor oudere kinderen trouwens! Het interactieve deel met de plaatjes en schuifjes is vooral leuk voor jongere kinderen, terwijl de tekst en uitleg juist wat meer voor oudere kinderen geschikt is. Een groot, stevig, leerzaam en interactief kartonboek over het lichaam met uitleg over alle belangrijke functies. Een leuke aanvulling voor de boekenkast!

Specificaties Het grote boek over het lichaam

Auteur: Pascale Hedelin | Illustraties: Robert Barborini | Vertaling: James Vandermeersch | Uitgeverij: Davidsfonds Infodok | 9789002275593 | augustus 2022 | 36 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.