Het grote geheime boek, een tof boek voor nieuwsgierige kinderen

Dit is eigenlijk een boek waar we niet over spreken. Maar ja… als ik er niet over spreek dan weten jullie niet van het bestaan af. Dus heel stiekem neem ik jullie mee in de wereld die dit boek rijk is. Het grote geheime boek is dus een geheim boek. Speciaal voor piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars en superspeurders. En ook speciaal voor alle andere nieuwsgierige kinderen, en vooruit, ook volwassenen. Het bevat geheimen die voor jong en oud boeiend zijn!

hoofd Het grote geheime boek

Het grote geheime boek

Een vlot bouwen, geheime boodschappen doorgeven, een kampvuur maken… zomaar enkele spannende dingen die je kunt doen met vriendjes, broers en zussen. ‘Het grote geheime boek’ is voor alle kinderen van nu, die opgroeien in een virtuele, digitale wereld en soms vergeten hoe gaaf het binnen en buiten is. Om te ontdekken hoe boeiend en verrassend de wereld om ons heen is. Een boek vol eindeloos buitenspeelplezier, tips en weetjes voor spannende avonturen in de natuur. Voor alle kinderen van 8 tot 80 jaar. De auteurs van ‘Het grote geheime boek’ woonden allebei in hun jeugd aan de rand van een bos en konden zich daar naar hartenlust uitleven.

Zodra ze zich buiten het blikveld van volwassenen waanden, veranderden ze in piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars of superspeurders. Hutten bouwen, een proppenschieter maken of visjes vangen, actief binnen- of buitenspelen was vroeger heel vanzelfsprekend. Maar tijden veranderen. ‘Het grote geheime boek’ laat kinderen van nu (her)ontdekken dat avontuurlijk buitenspelen minstens net zo boeiend, spannend en leerzaam is als de wereld van hun smartphone. “Het grote geheime boek’ biedt volop buitenspeelplezier, tips en weetjes voor spannende avonturen in de natuur.

Natuur ontdekken en beleven

Als kind kan ik me vele avonturen buiten herinneren. Langs slootjes slenteren, schommels maken in treurwilgen, hutten bouwen, fikkie stoken en meer dingen buiten. De tijden zijn veranderd en ook het spelen buiten kan bij sommige kinderen wat positieve impulsen gebruiken. Uiteraard moet het leefgebied dit ook toelaten. Ik woon helaas niet zo fijn dat mijn dochters buiten kunnen gaan schooieren. Maar we kunnen dit wel samen doen en we hebben een grote tuin. Daar is het ook lekker ontdekken. Of we gaan gewoon naar een bos of park. Er is altijd wel iets te bedenken. Het grote geheime boek bevat toffe verhalen en dingen om te doen buiten.

Maar ook voor binnen staan er leuke dingen in. Wij zijn namelijk meester in geheime brieven schrijven. En dit geheim bevindt zich in Het grote geheime boek. En in onze fruitschaal. Verder verklap ik natuurlijk niks! Maar dit boek bevat zoveel meer toffe dingen. Zoals: eetbare paddenstoelen, lasso werpen, navigeren met behulp van de zon/natuur en sterren, grote zeepbellen, ei in een melkfles en zoveel meer. We blijven onze ogen uitkijken naar alle toffe dingen om te doen en om te lezen. Het boek moedigt echt aan om lekker dingen te gaan ondernemen en om op avontuur te gaan!

Een geheim om te delen

Het grote geheime boek is een geheim om te delen. Het is een boek wat in iedere kast prima zou passen. Thuis, op de opvang of op school. Het is een tof cadeau om te geven en krijgen. Het wordt aangeraden vanaf 8 jaar. De teksten zijn informatief en voor oudere kinderen inderdaad prima. De illustraties en afbeeldingen zijn een goede aanvulling op de teksten. Er staat genoeg diversiteit in, zo is er voor een ieder wel een gepast iets. Op bladzijde 58 staat Landjepik, en direct moest ik denken aan een spel wat ik altijd speelde op straat alleen noemde ik dat Landje veroveren. Het blijken twee totaal andere spellen want bij Landjepik mag je messen werpen, bij ons was het met bal en stoepkrijt.

Hou dus wel rekening met echte vrijheid in spel met Het grote geheime boek. Het gedachtegoed dat kinderen prima kunnen omgaan met bijvoorbeeld scherpe voorwerpen wordt niet door iedereen gedeeld. Of dat kinderen een vuurtje mogen maken. Voor alles valt er wel wat te zeggen denk ik, ik wil alleen een stukje bewustwording delen dat dit een boek is waar zulke zaken in staan.

De inhoudsopgave is lekker helder en duidelijk, daar hou ik van. We kunnen snel zaken opzoeken die wij boeiend vinden. Zo zit nu de boekenlegger op de bladzijde van het suikerkasteel en staan suikerklontjes op mijn volgende boodschappenlijstje :). Een boek die niet zomaar uit is maar keer op keer erbij gepakt wordt.

Specificaties Het grote geheime boek

Auteur: Lutger Bakema & Rick Hoeksema | Uitgever: KNNV | Vormgeving Villa Grafica | 64 pagina’s | 9789050118330 | November 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.