Het grote gouden klusboek, een bundeling van vier verhaaltjes

De gouden boekjes, wie kent ze niet? Mijn moeder vertelt nog altijd het verhaal dat mijn broer maar niet genoeg kon krijgen van ‘het koekemannetje’. En hebben we niet allemaal een favoriet gouden boekje uit onze jeugd? De verhalen die over klussen gaan zijn nu gebundeld in Het grote gouden klusboek. Met een vader als handige klusser kan mijn dochter dit vast waarderen! Bovendien heeft ze zelf ook wel een technisch oog. Het grote gouden klusboek dus, voor grote en kleine klusser(tje)s.

De verhalen in het grote gouden klusboek

In het grote gouden klusboek zijn nu 4 verhalen uit de serie gouden boekjes gebundeld. De kladderkatjes, een hut voor Hansje, het huis dat Japie heeft gebouwd en de hondenmatroos. De kladderkatjes gaat over Grijsneus en Wijsneus, 2 katjes die alles vrolijk schilderen. Een hut voor Hansje gaat over een jongetje dat een hut voor zichzelf wil bouwen om in te spelen. Het huis dat Japie heeft gebouwd is op rijm en eindigt iedere keer op de zin ‘het huis dat Japie heeft gebouwd’. Tot slot het verhaal van de hondenmatroos. Over de hond Skipper (uiteraard) die graag wil varen. De kladderkatjes is bij ons favoriet. Zelf herkende ik het verhaaltje meteen. In mijn jeugd ook veel gelezen. Mijn dochter (7) vond dit ook het leukste verhaal. Vanwege alle kleurtjes. Het is ook een vrolijk verhaaltje en kinderen leren meteen hoe je kleuren mengt.

(g)oude(n) verhalen gebundeld in het grote gouden klusboek

De verhaaltjes uit het grote gouden klusboek zijn misschien oud, maar zeker nog niet versleten. Voor het eerst in de jaren 50 uitgebracht. Het huis dat Japie heeft gebouwd is bewerkt door Annie M.G. Schmidt. Bij ons allen welbekend. En nu we toch met z’n allen aan het klussen zijn is het wellicht leuk om deze vrolijke verhaaltjes over klussen en schilderen in huis te halen.

De gouden boekjes, hoe het allemaal begon

De gouden boekjes bestaan al heel lang. Dit waren de eerste boekjes die ik las, via een abonnement op de bibliotheek. De Gouden Boekjes komen oorspronkelijk uit Amerika. De serie staat bekend om zijn originele verhaaltjes, prachtige illustraties en het gouden randje. Wereldwijd zijn er meer dan 1.500 Gouden Boekjes verschenen. En er komen er nog steeds bij. Sinds april 2020 Het grote gouden klusboek. In Nederland en België heeft uitgever Rubinstein er in 2001 voor gezorgd dat de Gouden Boekjes nog steeds bestaan. Veel Gouden Boekjes van Nederlandse origine komen voort uit samenwerking tussen uitgever, auteur, illustrator en musea en instellingen zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. En zo zijn er nog wel meer hedendaagse gouden boekjes. In 2018 werd het 65-jarig bestaan gevierd. Verhaaltjes dus die inmiddels door verschillende generaties heen zijn gelezen. Dat zal zeker gelden voor deze gebundelde uitgave Het grote gouden klusboek.

Gouden boekjes. Leuk om te weten…

Specificaties Het grote gouden klusboek

Het grote gouden klusboek Rubinstein

Auteur: diverse auteurs | Uitgever: Rubinstein │ 9789047628101 │ april 2020│ 128 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

WIN:

winnen met stoerleesvoer

Omdat het online gaan van StoerLeesVoer een klein feestje waard is, deelt StoerLeesVoer uit. Je kunt dit grote gouden klusboek winnen. Laat dan hieronder in de reacties achter waarom jij denkt dat jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin of neefje of nichtje dit prentenboek wil hebben.

 • Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Volg StoerLeesVoer op Facebook geef dit aan door een like op de winactie achter te laten
 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd. Voor delen in je stories let goed op dat je @stoerleesvoer tagt zodat ik het niet mis
 • Volg StoerLeesVoer op Bloglovin en/of volg StoerLeesVoer op Pinterest

Winnaar is inmiddels bekend gemaakt

Gefeliciteerd Willem de Wal

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

15 reacties

 1. Wat een onwijs leuk boek lijkt me dit! Onze zoontjes vinden het reuze interessant om te kijken als papa aan het klussen is. Ik denk dat dit boek goed in de smaak zal vallen.

 2. Goudenboekjes, je kunt ze niet vaak genoeg voorlezen. Vroeger waren de kinderen, nu de kleinkinderen de luisteraars met rode oortjes.

 3. Wat leuk! Ik heb een pracht van een kleinzoon van 7. En laat die nou erg stoer zijn. En hij houd erg van dingen maken. En welke oma wil nou niet een gouden boek voor haar kleinzoon. Om samen te lezen.

 4. Wat een gouden idee om deze boekjes voor te laten lezen door (klus)opa. Ik gun hem deze momenten met de kleine meid van harte

 5. De gouden boekjes zijn fantastisch,we hebben er een paar en lezen er graag uit voor Benieuwd naar dit klusboek

 6. Ik doe graag mee voor mijn nichtje Amaly, zal ze fijn vinden als er weer een nieuw boek is om uit te worden voorgelezen en nieuwe prenten om te bekijken.

 7. Dit boek is er eentje welke niet mag ontbreken in onze boekenkast. Zoonlief en ik zijn beide verzot op de gouden boekjes 1 van onze favoriete is Wim is weg 🙂 we hebben er al best wat maar zijn nog lang niet compleet.

 8. Ik ken de gouden boekjes nog van vroeger,zo leuk ik lees mijm kleinkinderen graag voor uit dit boek

 9. Wat zou dit geweldig zijn voor papa en onze dochter. Allebei dol op lezen en klussen, liefst nog in het bijzijn van Boris Beer

 10. Zo leuk om uit dit boek voor te lezen. Vooral ook omdat ik zelf de gouden boekjes erg leuk vind. Heb er nog een paar uit mijn eigen jeugd.

 11. Ik denk dat mijn dochter de klusavonturen van Grijsneus en Wijsneus en de anderen best zal waarderen. Ik loot graag mee.

 12. De kladderkatjes zijn geweldig! Die vond ik als kind al leuk. Ik denk dat mijn neefje net zo zal genieten als ik destijds.

 13. Ik wil het graag zelf!
  Ik verzamel Gouden boekjes.
  Vroeger las ik ze uit de bibliotheek, maar het steeds weer moeten terugbrengen van de boekjes heeft me dit verzameltrauma bezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.