Het huis van berouw, een thriller van Anita Terpstra

Ik ben echt helemaal in thriller modus, geschreven door vrouwelijke auteurs. De verhalen en boeken volgen elkaar in rap tempo op. Het huis van berouw heeft een geweldige voorkant, die lonkt al een tijdje vanaf de plank naar me. Anita Terpstra is de auteur, ze heeft al meerdere boeken op haar naam. Voor mij is het een kennismaking waar ik zin in heb.

Het huis van berouw

Het huis van berouw

Nadat Rens haar verloofde voor het altaar liet staan omdat hij vreemdging, verdween hij spoorloos. Ze richt zich volledig op de renovatie van een vervallen landhuis. Dorpsbewoners waarschuwen haar dat de state vervloekt is, en dat er onverklaarbare dingen gebeuren, maar Rens gelooft niet in fabels en geesten. Dan wordt het lichaam van haar ex gevonden op het terrein van de state. Als vlak bij het landhuis nog meer doden vallen terwijl Rens in de buurt is, wordt ze het middelpunt van het politieonderzoek. Ondertussen blijven de vreemde, angstaanjagende gebeurtenissen in de state elkaar opvolgen. Maar Rens weigert zich bang te laten maken, en gaat op zoek naar antwoorden. Wie probeert haar bang te maken? Of zijn er andere krachten aan het werk in Het huis van berouw?

Een nieuwe start in een oud landhuis
Maar dan valt de eerste dode

Friese thriller

Het huis van berouw speelt zich af in het noorden van Friesland. Tegen de Waddenzee aan. Rens komt uit een dorp en daar speelt dit verhaal zich ook af. Althans in het dorp en omstreken. Ik heb zelf niet heel veel connecties of warme gevoelens met Friesland. Ben er ooit eens geweest maar daar houdt het dan ook op. Ik heb er een lieve vriendin wonen maar dat is in Sneek en dus wat meer stadser. Het is een interessante setting en ik leer van alles. Over slik, eb en vloed en veel over verbouwingen. Rens is de dochter van een rijke vader die een bouwbedrijf heeft. Zelf gaat ze een renovatie starten van een oud, mooi statig pand.

Al snel wordt er een lijk gevonden en vanaf dat punt gaat de draaimolen snel draaien met vreemde gebeurtenissen. Zoals het een goed dorp betaamd, zijn de geheimen achter elke gesloten deur aanwezig. Elk gordijn die dicht is schermt iets af. Rens is er geboren en opgegroeid maar wordt toch als buitenstaander gezien, mede dankzij haar rijke vader. Na de pijnlijke gebeurtenis op haar trouwdag is ze even zichzelf totaal kwijt geweest en zoekende naar de nieuwe versie van zichzelf. Maar ja vind jezelf maar eens te midden van bizarre gebeurtenissen, of dwingt dat juist tot jezelf in de ogen aankijken? Het huis van berouw geeft haar meer dan een nieuwe start.

Zomerread

Het huis van berouw was voor mij een leuke zomerread. De voorkant en synopsis zijn top! Leuk is dat er een klein kaartje in het begin van het boek staat. Ik heb hier eigenlijk niet heel veel aandacht aan besteed, niet de behoefte gevoeld, tijdens het lezen. Maar het getuigt wel van een auteur die haar verhalen tot in de puntjes verzorgd. Om het nawoord met ik lachen, heerlijk kort en to the point. Dat kan ik waarderen!

Ook de hoofdstukken zijn kort, wat ervoor zorgt dat je door het verhaal heen vliegt. Nog 1 hoofdstuk, ah nog 1… en binnen 2 dagen was het boek uit. Het was spannend en vermakelijk alleen miste ik wel een connectie. Met de personages en het verhaal. Maar dat ligt aan mij. De schrijfstijl van Anita is prettig. Ze heeft kennis, of gedegen onderzoek gedaan, waar ze over schrijft en haalt veel diverse onderwerpen aan. Daar hou ik van! Dingen zoals bouwstijlen, urban explorers en candy crush. Lekker divers en dat is aangenaam lezen voor mij. En Tammy vind ik een leuke toevoeging aan het verhaal.

Herkenning

Op bladzijde 102 in Het huis van berouw tref ik een stuk van herkenning aan. Rens deelt een droom waarin ze een telefoonnummer moet intoetsen. Het had haast en was belangrijk, maar het lukt haar maar niet om het juiste nummer te tikken. Dat droom ik regelmatig! Heel frustrerend zijn die dromen, dus ik herken dat gevoel heel goed. Anita weet wel vaker aangename metaforen of beeldspraak te gebruiken. Haar schrijfstijl is fijn in Het huis van berouw.

Ik besef me ook dat Het huis van berouw gewoon een prima boek is, alleen niet mijn verhaal. Zeker het begin vond ik lastig inkomen. Veel personages en voor mij soms vreemde wendingen of keuzes die gemaakt worden. Halverwege komt het lekker op gang en begint het voor mij leuker te worden. Het einde is prima, niet heel verrassend maar mooi afsluitend als geheel. Zoals gezegd was het een fijne zomerread en ben ik vooral benieuwd naar ander werk van Anita Terpstra!

Specificaties Het huis van berouw

Auteur: Anita Terpstra | Uitgever: Cargo | Omslag ontwerp: Villa Grafica | Juni 2021 | 9789403134413 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

  1. Leuk, lijkt me interessant. Woon in Friesland, in het noorden. Nog nooit een thriller gelezen die daar afspeelt. Ben nieuwsgierig geworden.

  2. Niets heerlijker dan met dit weer onder een dekentje op de bank te kruipen met een kop dampende thee en een nieuw spannend boek… heel erg nieuwsgierig naar dit spannende boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.