Het is niet met jou begonnen, de erfenis van familietrauma

‘Het is niet met jou begonnen’ is een interessant boek over de erfenis van een familietrauma, en hoe je deze cyclus kunt doorbreken. De auteur is Mark Wolynn, onderzoeker naar overerfbaarheid van familietrauma en oprichter van het Amerikaanse Family Constellation Institute. Zijn werk is gebaseerd op het werk van de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger wat gaat over familieopstellingen. Een familieopstelling is een manier om achter een familietrauma te komen, wat je kan erven van generaties eerder. Hoe dat werkt, lees je in ‘Het is niet bij jou begonnen’

Mark Wolynn

Het is niet met jou begonnen

Een belangrijk inzicht en beginpunt als je een trauma wilt ontrafelen, is dat je nauwelijks (of niet) kunt omschrijven wat er gebeurd is. Soms ben je daarvoor te klein, maar het komt vooral omdat onze hersens zorgen voor een soort afsluiting. Terwijl het trauma wel in ons onbewuste wordt opgeslagen en getriggerd kan worden in het hier en nu.

Wolynn gaat in ‘Het is niet bij jou begonnen’ naar een verdieping, waarbij het niet gaat om trauma’s die je zelf hebt meegemaakt, maar van generaties voor je. Zolang trauma’s niet aangekeken, doorvoeld en geheeld worden, blijven ze zich herhalen tot iemand dat wel doet. In ‘Het is niet bij jou begonnen’ legt Wolynn uit dat hier steeds meer onderzoek naar gedaan wordt, onder andere binnen de biologie en epigenetica. Waarbij er ook nog veel ontdekt kan worden. Bijvoorbeeld als het gaat om kinderen uit 1 gezin, die gebeurtenissen en familietrauma’s ieder heel anders ervaren en tot zich nemen.

Het is niet bij jou begonnen

Hoe leer je een trauma kennen?

Zeker als het gaat om trauma’s die van een vroeger familielid of generatie zijn: hoe weet je dat je daarmee te maken hebt? Dus kom je dat patroon op het spoor? Een van de dingen die Wolynn noemt in ‘Het is niet bij jou begonnen’ is de kerntaalbenadering. Dat kunnen specifieke emotioneel geladen woorden zijn, maar ook fysieke gewaarwordingen, gedrag of emoties zijn. Het zijn woorden die niet logisch zijn bij de persoon, zo wordt zegt iemand bijvoorbeeld dat zij wil ‘verdampen’. Afwijkend, niet voor de hand liggend. Dat kan dus een ingang zijn om verder te bekijken.

Er zijn vier thema’s waar trauma achter zit, en wat je kan blokkeren:

  1. we zijn versmolten met een van onze ouders
  2. we hebben een van de ouders buitengesloten
  3. we hebben een breuk ervaren in de vroege band met onze moeder
  4. we hebben ons geïdentificeerd met iemand uit ons familiesysteem die niet een van de ouders is.

In ‘Het is niet bij jou begonnen’ staan verschillende voorbeelden en vragen over deze thema’s, zodat je bij jezelf kunt nagaan of je er iets in herkent. Een ander boek over dit onderwerp is De Fontein van Els van Steijn (zij is ook in verschillende podcast te beluisteren).

Topje van de ijsberg

‘Het is niet bij jou begonnen’ gaat hierna verder de diepte in. Bijvoorbeeld met schrijfoefeningen om te ontdekken wat de kern is van het trauma. Via kernomschrijvingen en zinnen giet je als het ware de woorden en ervaringen in een trechter, en kun je steeds meer ontdekken. Om uiteindelijk stappen te maken richting heling. Dat is niet (alleen) rationeel, juist in je onderbewustzijn zit het trauma opgeslagen. Door verschillende oefeningen die in ‘Het is niet bij jou begonnen’ staan, kun je hiermee aan de slag

‘Het is niet bij jou begonnen’ is niet alleen een informatief boek over een (wat mij betreft) razend interessant onderwerp. Het biedt dus ook een praktisch handvat. Als je tijdens het lezen het gevoel krijgt dat dit te groot of pijnlijk is om alleen te doen, dan kun je bij het Bert Hellinger Instituut terecht. Bijvoorbeeld voor een familieopstelling. Ik heb dit zelf meerdere keren gedaan. Dat is een ervaring die moeilijk uit te leggen is, maar heel indrukwekkend.

Het is niet bij jou begonnen

Specificaties Het is niet met jou begonnen

Auteur: Mark Wolynn | Uitgever: AnkhHermes | December 2022 | 9789020219401 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.