Het is oorlog, over de gevaren van digitalisering

De moderne tijd bied talloze voordelen voor ons allemaal. Zo kunnen we sneller werken en zijn we altijd en overal bereikbaar. Aan de andere kant zijn er steeds meer gevaren bij gekomen. Naar die schaduwkant van onze digitalisering heeft journalist Huib Modderkolk onderzoek gedaan. In zijn boek Het is oorlog verzamelt hij wat hij ontdekt heeft. Zo kom je erachter hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer afhankelijk is van techniek.

Het is oorlog, maar niemand die het ziet

Modderkolk, legt op een begrijpelijke wijze aan de burger uit hoe het precies zit met onze geheime diensten en de digitalisering. Dat kan hij, een alfa, omdat hij zelf begon zonder veel technische kennis. Voor zijn werk heeft hij het vertrouwen moeten winnen van verschillende bronnen om informatie te krijgen over gevoelige informatie. Hij kwam veel te weten wat je als gewone burger echt niet bedenken kan. Zo ontdekte hij dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk grote gevolgen had, namelijk de dood van een Iraanse demonstrant.

Iedere ontdekking roept vragen op bij Modderkolk:

  • Wie leest mee met onze appjes?
  • Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten?
  • Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren?

Modderklok wilde uitzoeken hoe groot de gevaren zijn en wat ons te wachten staat. Hij maak in Het is oorlog de onzichtbare dreiging zichtbaar. Daarvoor moest hij ‘afdalen naar de plekken waar de risico’s van de moderne tijd te zien zijn.’

Een spannend boek

Het is oorlog is een spannend boek. Ik las het met verbazing en wilde snel doorlezen om te weten hoe het verder ging. Je leest over een wereld die je zelf niet ziet en dat maakt het soms wel lastig voor te stellen. Maar Modderkolk heeft het zo helder mogelijk uitgelegd. Hij vertelt ook zijn werkwijze als journalist en wat hij leert over de technische en digitale wereld. Die kennis geeft hij door. Weet jij bijvoorbeeld wat een backdoor is? Dat is een programma waarmee een hacker altijd van afstand toegang kan krijgen tot een bepaalde computerserver.

Stuxnet is, voor zover bekend, het eerste offensieve digitale wapen. Het is het begin van een nieuwe fase in de digitale strijd: zonder dat ook maar één Amerikaanse of Israëlische soldaat voet op Iraanse bodem heeft gezet, is een precisieaanval uitgevoerd die net zo schadelijk is als bommen uit een vliegtuig. Later raakt het virus op drift in het wild en besmet het duizenden computers.

Blz 54 en 55

Voor wie is dit boek?

Omdat Het is oorlog zo verhalend is geschreven, krijgt het normale abstracte technische verhaal wat meer leven. Het helpt wel enorm als het onderwerp je ook interesseert natuurlijk. De informatie is op zich relevant voor iedereen omdat het veel zegt over de tijd waarin we leven, maar niet iedereen zal het boek aanspreken. Ik zelf vind het belangrijk om digi-wijs te zijn, dus ben blij dat ik het boek gelezen heb. Het boek is wel vooral informatief over onze samenleving en minder gericht op wat je zelf als burger kan doen om online veilig te blijven. Maar voor kennis over digitale oorlog is het boek een aanrader.

Het is oorlog

Specificaties Het is oorlog

Auteur: Huib Modderkolk | uitgeverij: Podium | september 2019 | 9789057599804 | 272 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.