Het moemonster, een boek over de kracht van fantasie

Ik weet niet hoe het met jullie kroost zit, maar mijn kinderen zijn tegen de tijd dat het kerstvakantie is echt wel toe aan die kerstvakantie. Vanaf de komst van Sinterklaas tot en met de kerstviering op school zitten die kinderen in spanning. Dat doet wat met die kinderen. Ze hebben geen zin in drukke spelletjes en buitenspelen is ook niet populair. Ook niet als het droog en zonnig weer is. Er wordt wat gelezen zoals het boek ‘het moemonster’, wat getekend en er wordt wat meer gevraagd om de ‘schermpjes’.  Op zich  is dat jammer omdat ze met de spelletjes en het buitenspelen veel van hun fantasie kwijt kunnen.

Wie of wat is ‘Het Moemonster’

In ‘Het Moemonster’ blijkt dat Hannah met hetzelfde probleem zit. Ik krijg alleen de indruk dat dat niet alleen is vlak voor de kerstvakantie, maar altijd. Ook Hannah heeft geen zin om buiten te spelen. Ze is te moe. Het voelt alsof er een grote olifant op haar zit die ervoor zorgt dat ze niet altijd kan doen wat ze wil doen. Hannah noemt dat ‘Het Moemonster’. Gelukkig voor Hannah kan ze altijd in haar hoofd nog de mooiste avonturen beleven. Daar doet ze alles wat ze wil: ze is zelfs onzichtbaar en kan toveren. Op haar fantasie heeft ‘Het Moemonster’ geen vat. Ze tekent wat ze zou willen doen als ze echt kon vliegen. Hannah weet dat ‘Het Moemonster’ ieder moment terug kan komen, maar desondanks laat ze zich niet ontmoedigen.

het moemonster

Een moment van rust

‘Het Moemonster’ heeft als ondertitel ‘En de kracht van fantasie’. Hannah weet op de één of andere manier haar gevoel van vermoeidheid om te zetten in iets positiefs. Ze maakt de prachtigste tekeningen. Hetzelfde als de schrijver van ‘Het Moemonster’ eigenlijk. Hoewel ik niet weet of Sam Loman vaak moe is, maakt ook zij mooie tekeningen in pen en potlood bij de verhalen die ze zelf schrijft. Als afgestudeerde aan de Willem de Kooning Academie weet ze hoe ze met haar tekeningen dat gevoel van vermoeidheid en van de rust die Hannah dan nodig heeft goed neer te zetten.

het moemonster

De typografie, met de verschillende lettergroottes, draagt bij aan het beeldverhaal. Het stipt de emoties die Hannah voelt nog eens aan.  Het verhaal heeft geen enorme actie en het is ook niet spannend, maar het laat kinderen zien dat je geen actie nodig hebt om de mooiste avonturen te beleven. Dat maakt ‘Het Moemonster’ uitermate geschikt als verhaaltje voor het slapengaan. Ik kan me voorstellen dat het ook geschikt is  als je kleuter op vrijdagmiddag tegen je aankruipt en graag even voorgelezen wil worden. Even een pauzemomentje met papa of mama. En dat is altijd fijn.

Specificaties Het Moemonster –  En de kracht van fantasie

Schrijver en illustrator: Sam Loman | Uitgever: Van Goor | Aantal pagina’s: 32 | oktober 2019 | 9789000370122 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

het moemonster
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.