Het offer van Scarlington, een Blackwell mysterie

In de zomer van 2022 was daar opeens voor mij De Ziener. Een gothic novel van Vlaamse bodem. Dat smaakte zo goed dat ik vrij direct de andere boeken van auteur K.R. Valgaeren ben gaan verzamelen. Nu ben ik aangekomen bij Het offer van Scarlington, en is dit mijn laatste boek die er te lezen is (voor nu:)). Dit boek is onderdeel van een Gothic novel tweeluik over Jericho Blackwell en John Dawkins. Beide boeken zijn afzonderlijk te lezen. Toch ben ik blij dat ik ze op volgorde heb gelezen, want dit deel is herkenbaar en zo anders tegelijk…

hoofd Het offer van Scarlington

Het offer van Scarlington

Het is het jaar 1891. Een jaar na de dood van zijn vrouw Sara, ontvangt Jericho Blackwell, vooraanstaand lid van de Society for Psychical Investigation and Education, een brief van haar met de boodschap: Kom naar Scarlington, waar we elkaar voor het laatst hebben gezien. Met de hulp van zijn rechterhand, archivaris John Dawkins, gaat hij op zoek naar dat mysterieuze dorpje, dat op geen enkele kaart staat aangeduid. Net op dat moment wordt Scarlington een week lang door een ondoordringbare mist verzwolgen. En dan gebeuren er vreemde dingen … Het offer van Scarlington is het vervolg op Blackwell. Beide boeken zijn afzonderlijk te lezen maar ik raad toch aan om te beginnen met Blackwell.

Kevin Valgaeren, geboren te 1979 in Turnhout, studeerde Westerse Literatuur aan de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de Nederlandse en Angelsaksische literatuur van de negentiende eeuw. De Ziener is zijn debuut en daarna schreef hij nog 5 andere duistere boeken.

Een Blackwell mysterie

Ja, ik zou zeker aanraden om toch bij Blackwell te beginnen. Ik was zelfs al eerder begonnen in Het offer van Scarlington maar kwam niet direct in het verhaal wat nieuw is voor mij bij een Valgaeren boek. Maar ik had het idee iets van opbouw van de karakters te missen. En dat bleek ook juist. Op dat punt had ik niet door dat beide boeken aan elkaar verbonden waren. Ik heb toen dit boek even opzij gelegd en ben bij het eerste deel begonnen. Voor mij een goede keuze want het eerste deel bevat dus wel die opbouw die ik zocht in verhaal en karakters. Toch kijkt Valgaeren regelmatig kort terug in het tweede deel naar eerdere gebeurtenissen dus het kan echt afzonderlijk van elkaar gelezen worden.

In Blackwell was ik zeer gecharmeerd van de chemie tussen Blackwell en Dawkins, de hoofdpersonages. Boeiende karakters waarbij het samenspel voor leuke situaties zorgt. Het bevat humor daardoor. En dat is fijn want Valgaeren schuwt geen heftigheden. In Het offer van Scarlington gaan we door met beide heren en met een groot vraagstuk wat in het eerdere boek is opgeworpen: wat is er met Sara gebeurd? De feministisch actieve vrouw van Blackwell die dood gevonden is. En waarvan Blackwell een groot zwart gat in zijn geheugen heeft. Een gat die hij probeert te belichten door middel van de tranen van de klaproos.

Gruwelijk

Een andere reden waarom je beter eerst Blackwell zou kunnen lezen is dat dit tweede deel echt vele malen gruwelijker is. In Blackwell zitten ook gruwelijke elementen, iets met woeste dieren en hun voorkeur voor wat uhm wild spel. Maar dat valt echt in het niets bij Het offer van Scarlington wat mij betreft. Boeken mogen voor mij gruwelijk zijn, het is immers niet waar en fictief. Toch had ik in dit boek soms moeite met wat Valgaeren mij voor de voeten wierp. En vond ik het contrast met het eerdere deel echt heel groot. Uiteraard dient het een groter doel en is er een reden voor. Maar tijdens het lezen vroeg ik me af hoe lezers dit vinden? Blackwell is een toegankelijker verhaal in mijn ogen, en Het offer van Scarlington laat de andere kant van het schrijverspalet van Valgaeren zien.

Waar praat ik dan over? Zeer veel agressie en geweld. Dit is naar man, vrouw en kind. Dus geen onderscheid daarin. Rituele offering, bestialiteit, machtmisbuik, necrofilie en verkrachting zijn de grootste triggerwarnings. En dat zijn best een aantal hele heftige. En dan heb ik nog niks gezegd over de bizarre voorkeur van Vader Caslon (dat beeld blijft me vast achtervolgen in mijn dromen). Het offer van Scarlington heeft om die reden een behoorlijk groot contrast met Blackwell en vraagt veel van lezers. Want het ene deel kan te heftig zijn, waar het andere deel misschien juist te mild kan zijn?

Het einde

Gelukkig is het allemaal fictie en ik kan ook niet precies mijn vinger erop leggen waarom dit deel me zo aangrijpt. Soms heb je dat. Misschien omdat ik de hoofdpersonages van Blackwell en Dawkins gewoon hun rust gun. Valgaeren is niet mild voor beide heren. Vanaf het eerste deel Blackwell word ik in hun verhaal gezogen. En ik heb ook echt wel genoten van beide delen. Het einde van Het offer van Scarlington laat me oprecht in shock en vind ik vreselijk. Niet vreselijk als in slecht. Maar vreselijk heftig en verrassend. Een keuze die niet veel auteurs (durven te) maken.

Toch had ik misschien nog wel iets meer over Dawkins willen weten, zijn afkomst. En smaakt ook Het offer van Scarlington naar meer avonturen van de heren. De sfeer is geweldig, een dorp gehuld in mysterieuze tijdelijke mist met bewoners waarvan de geheimen zo groots en gruwelijk zijn… na het eerste ontdekt te hebben wil je de rest niet weten eigenlijk. De prachtige taal van Valgaeren heeft weer voor een aangename verrijking gezorgd van mijn woordenpalet.

Al is Het offer van Scarlington ook het eerste boek van Valgaeren waarbij bepaalde keuzes mij achterlaten in shock en onbegrip. En dat is nou zo heerlijk aan fictie lezen. Het is een traktatie van een auteur. Het uit je comfort zone trekken, ook al lig je in comfort in je veilige bed. Het beleven en proeven van bepaalde smaken die niet de jouwe zijn, maar waardoor je wel even gaat nadenken erover. Hoe gruwelijk ook, het zijn zaken die wel echt gebeuren. En de donkerheid der mensen is een (realistisch) benauwend iets an sich.

valgaeren

Specificaties Het offer van Scarlington

Auteur: K.R. Valgaeren | Uitgever: Lannoo | November 2020 | 448 pagina’s | 9789401469432 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van Valgaeren, of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.