Het schitterende samen boek – een prachtig boek van Yuval Zommer

Eindelijk heb ik ook een boek van Yuval Zommer in mijn boekenkast. Eerder liet Selena al het briljante bloemenboek zien en Kelly het boompje in het bos. Op school hebben we het zinderende zeeboek liggen. Allen prachtige boeken vind ik, dus toen ik zag dat er een nieuw boek, het schitterende samen boek, uitkwam wilde ik hem gewoon hebben!

Samen

Ik hou heel erg van het woord samen. Samen zijn, samen spelen, samen delen, samen bergen verzetten, samen eten en ga zo maar door. Alleen kan ook fijn zijn hoor begrijp me niet verkeerd. De afgelopen maanden ben ik heel wat uren alleen geweest door mijn burn-out. Maar nu ik het weer aan kan al die prikkels van anderen ben ik blij dat samen weer bestaat. Wat dat betreft is de afgelopen periode waarin veel mensen door die stomme ziekte alleen zijn geweest een nare tijd die we hopelijk snel achter ons kunnen laten. Eerder schreef ik al een review over het prentenboek samen van Axel Scheffler. Daar ligt de nadruk vooral op het samen zijn, lief zijn voor elkaar en elkaar helpen. Het schitterende samen boek gaat veel verder, de wereld om ons heen wordt erbij betrokken.

Het schitterende samen boek

Door al dat binnen zijn zouden we bijna met zijn allen de wereld om ons heen vergeten. Het schitterende samen boek helpt ons herinneren hoe mooi de natuur is.

inhoudsopgave de mooiste ooit

De inhoudsopgave is de mooist versierde inhoudsopgave die ik ooit heb gezien in boeken. En de titels maken mij aan het glimlachen. Met titels als: “We zijn allemaal uniek” , “Samenwerken” , “Zonaanbidders”, “Poepplaneet”, Geven en Nemen”en nog veel meer! En dan de illustraties. Er is zoveel te zien. Fruit, bloemen, vingerafdruk, dieren, water, bomen, gras, zon, wolken, regen. Vol verwondering kijken wij ernaar.

Prachtige illustraties

Dat Yuval Zommer goed kan illustreren dat zien we door het hele boek. Ik kan mijzelf niet bedwingen en blader door het hele boek heen voordat ik ga lezen. Er is echt zoveel te zien dat dit boek zelfs al door voorzichtige peuterhanden vastgehouden kan worden om een peuter te laten verwonderen over al dit moois. Dit boek heet met recht het schitterende samen boek. Want de illustraties zijn al meer dan schitterend en dat begint al met de schutbladen.

Samen in het schitterende samen boek

Dat we samen zijn op onze planeet dat is natuurlijk algemeen bekend. Maar met hoeveel soorten delen we eigenlijk onze aarde? Dat antwoord is er helaas niet, want nog steeds ontdekken wetenschappers nieuwe diersoorten. Maar we zijn in elk geval met miljoenen soorten. Wel zijn we op te delen in overeenkomsten. Zoogdieren, ongewervelden, vissen, vogels, planten, amfibieën en reptielen.

En ook al hebben we heel veel overeenkomsten, toch zijn we allemaal uniek! Iedereen bouwt op een andere manier hun huisje. Zo lezen we dat heremietkreeften verlaten schelpen gebruiken als caravan. Als ze eruit groeien, gaan ze op zoek naar een grotere variant. We houden ook van samen praten. Mensen praten, maar ook dieren communiceren. Dat kan via geluiden, maar Caribische rif-inktvissen praten met elkaar door van kleur te veranderen. Maar wist je dat tuinbonen ook met elkaar communiceren als er een wordt aangevallen door bladluizen?

het schitterende samen boek Yuval Zommer

Super toffe weetjes, feitjes over de wereld om ons heen

Het schitterende samen boek staat echt bomvol leuke weetjes over de wereld om ons heen. Zo wist ik bijvoorbeeld dat je de leeftijd van een boom kunt tellen door de jaarringen in zijn stam. Maar ik wist niet dat dat ook werkte bij schelpen en schubben van een vis. Al heb je daar wel een microscoop bij nodig.

Natuurlijk gaat het in dit boek ook over samenwerken. Heel belangrijk en dat leren we onze kinderen al van jongs af aan aan. Maar ook in de dierenwereld wordt er goed samengewerkt. Een krokodil doet bijvoorbeeld zijn bek wijd open voor de krokodilwachter, een vogel die zijn tanden reinigt.
Niet alleen mensen verliezen hun haren, ook dieren zijn regelmatig in de rui. Slangen werpen bijvoorbeeld regelmatig hun oude huid af.

het schitterende samen boek Yuval Zommer

Yuval Zommer

Yuval Zommer studeerde aan het Royal College of Art in Londen. Hij werkte als creative director bij allerlei grote reclamebureaus.

In het schitterende Samen boek vier ik op mijn manier hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn. Van de lucht die we inademen tot het eten dat we krijgen, van de avonturen die we beleven tot het plezier dat we ervaren, alles heeft tot in het diepst van ons wezen te maken met onze band met de natuur. En hoe meer we die band weer versterken, hoe beter we onszelf leren kennen. Ik draag dit boek op aan alle kinderen die graag in bomen klimmen, op blote voeten buiten rennen, in plassen springen, naar beestjes zoeken, met vogels mee zingen, sneeuwvlokken proeven en sterren tellen. Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal.

Yuval Zommer

Gevarieerd informatie boek

Het schitterende samen boek is voor heel veel thema’s in te zetten. Bij seizoenen, natuur, dierenwereld, samenwerken, klimaat, geschiedenis, kriebelbeestjes, zeedieren, landdieren. Daarnaast is het ook nog een zoekboek! Er zijn namelijk vijftien verborgen voetsporen tussen de illustraties verstopt. Wij hadden ze niet allemaal in 1 keer ontdekt, maar gelukkig staan de oplossingen achterin.

De illustraties maken het ook zeer geschrikt om interactief voor te lezen en met kinderen verschillende dingen te benoemen. Zoals het noemen van de dieren, het tellen van de dieren, de kleuren benoemen, van klein naar groot, meer en minder, verschillen, onder en boven, links en rechts en vast nog veel meer.

Als leerkracht word ik erg enthousiast van dit boek en als moeder uiteraard ook. En zelfs als mens vond ik het heerlijk om allerlei kleine weetjes over de wereld om ons heen te leren. Zelfs mijn lievelingsdier de dolfijn staat erin! Dolfijnen herkennen zichzelf in een spiegel. Wat een slim dier ook.

Wat is jouw lievelingsdier? Hou jij ook zo van boeken die bomvol schitterende illustraties staan met ook nog eens leuke weetjes?

Specificaties Het schitterende samen boek

Auteur: Yuval Zommer | Lemniscaat uitgeverij | Vertaling Johanna Rijnbergen | 64 pagina’s | oktober 2021 | 9789047713456 | meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

hoofdfoto
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.