Het snoephuis – een roman over de donkere kanten van technologie

Als je door een boek vergeet dat je een vliegreis voor de boeg hebt van ongeveer 11 uur, dan heb je een “winner” te pakken. Een paar jaar geleden las ik in het vliegtuig naar Tokio de patchwork roman Bezoek van de knokploeg van Jennifer Egan. En al had er een knokploeg in het vliegtuig gezeten, dan had ik het niet gemerkt. Toen ik een paar maanden geleden hoorde dat Het snoephuis, een min of meer opvolger van Bezoek van de knokploeg, eraan kwam, kon ik niet wachten. Maakt dit boek de verwachtingen waar?

Het Snoephuis

Over Het snoephuis

Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University, die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma Greep op uw onbewuste toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt velen – hoewel niet iedereen. Egan weeft de verregaande gevolgen van het programma door de levens van verschillende personages, wier paden zich meermaals kruisen. In haar spectaculaire verbeeldingswereld bestaan er ‘ tellers’ die menselijke verlangens opsporen en uitpluizen, en ‘ontduikers’, die het collectief bewustzijn ontduiken omdat ze inzien wat de prijs is van ‘een hapje van het snoephuis’.

Jennifer Egan (1962) woont in Brooklyn, New York. Voor Bezoek van de knokploeg ontving ze onder meer de Pulitzer Prize en de National Book Critics Circle Award.

Het Snoephuis

… alles weten lijkt te veel op niets weten; zonder een verhaal is het allemaal alleen maar informatie.

Patchwork

Stop maar met lezen als je op zoek bent naar een “makkelijke lui in je hangmat”-leesboek voor je vakantie. Het Snoephuis verdient je volle aandacht! Egan heeft net zoals in Bezoek van de knokploeg een patchwork van personages en verhaallijnen gemaakt. Het verhaal zit ingenieus in elkaar en mensen terugbladeren mag hè! Voor mij was het echt leuk om enkele verhaallijnen en karakters van Bezoek van de knokploeg weer te ontmoeten. Maar weet dat het daar niet om draait; je kunt Het Snoephuis ook prima als stand alone lezen.

Ik kan me zo voorstellen dat je je afvraagt wat je precies bij een patchworkverhaal moet voorstellen. Egan wisselt van perspectief; er komt telkens een ander karakter voorbij met een verteltrant die daarbij past. Zo komen we terecht in een instructie voor een spion, een mailwisseling en dan weer een meer feitelijke vertelling en dan weer een emotionele achtbaan. Bovendien speelt het zich telkens in een andere tijd af. Dan weer in het verleden, dan in het nu of de toekomst. In het begin vraag je je af waar het boek naar toe gaat. Laat je daar niet door afschrikken, want de tweede helft van het boek is het interessantste.

Ik vind de (tempo)wisselingen fijn om te lezen, maar dit zal niet iedereen aanspreken. Daarnaast borduurt Het Snoephuis voort op de patchwork-vorm zoals we die bij Bezoek van de knokploeg hebben gezien. Het unieke is er vanaf. Hopelijk slaat Egan met een volgend boek een andere weg in. Anders ben ik bang dat het een soort van trucje wordt, hoe meesterlijk het ook in elkaar zit.

Dystopisch of niet?

Vergelijkingen met collega bestseller auteur Dave Eggers zijn snel gemaakt. Echter hij gaat meer in op de details van de technologische ontwikkelingen, terwijl Egan vanuit alle mogelijke perspectieven omschrijft wat het voor de mens en maatschappij betekent. Het ligt het allemaal wat minder dik boven op en Het Snoephuis is daardoor minder dystopisch dan je zou denken.

Al met al vind ik Het Snoephuis echt een aanrader als je zin hebt in iets anders met een link naar de huidige technologische ontwikkelingen. Zeker voor de fans van de series Black Mirror en het boek/de tv-bewerking van The Handmaid’s Tale.

Black Mirror
The Handmaid’s Tale

Specificaties Het Snoephuis

Auteur: Jennifer Egan | Vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen | Uitgever De Arbeiderspers | April 2022 | 9789029545501 | 368 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.