Het varken, het verhaal van een bijzonder dier

In Het varken verkent Kristoffer Hatteland Endresen (1983) de vele facetten van dit bijzondere dier. Hatteland Endresen is journalist en historicus en dit boek is zijn debuut. Hiervoor is hij in de literatuur gedoken. Ook heeft hij onderzoek gedaan in het veld, ofwel in de varkensstal zelf. Hij laat zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees en waarom het het waard is om ze in de ogen te kijken.

Een nieuwsgierige en niet oordelende houding

De relatie tussen varkens en mensen zit vol tegenstrijdigheden. Zo worden varkens al eeuwen geassocieerd met viezigheid, maar zijn ze ondertussen wel de meest gegeten diersoort ter wereld. Nog een tegenstrijdigheid is dat varkens genetisch nauw verwant zijn aan mensen, maar dat we ze laten leven in mensonterende omstandigheden waar ze hun kont letterlijk niet kunnen keren. Hoe kan dat en wat zegt dat over ons?

Hatteland Endresen besloot om het dier achter zijn karbonaadje te leren kennen. Lijden ze bijvoorbeeld? En zijn ze intelligent? Hij meldde zich aan bij een varkenshouderij. Daar volgde hij, met een open blik, varkens van big tot en met de slacht. Hij steekt ook zelf de handen uit de mouwen en zo wordt het eigenlijk een soort stage. Dankzij deze ervaring doorgrondde hij niet alleen een megalomaan en industrieel productieproces, maar ontdekte hij ook wat een veelzijdige dieren het zijn.

Dat het kleine varkensland Noorwegen elk jaar tienduizenden intelligente wezens het leven schenkt die een zinloos leven leiden en mogelijk tevergeefs lijden – het is een grote dierentragedie in ons land.

Veel perspectieven in Het varken

Naast de verslagen van zijn bezoekjes aan de stal, deelt Hatteland Endresen uitgebreid informatie over varkens vanuit verschillende hoeken. Denk aan religie, biologie, archeologie, geneeskunde, filosofie en wetenschap. Hij vergelijkt dieren ook met andere dieren en met mensen. Zo krijg je een breed beeld over het varken in verschillende tijden en culturen. Het is daarmee een ontzettend informatief non-fictie boek. Hatteland Endresen oordeelt duidelijk niet en het is ook niet zijn doel om te polariseren.

Het varken informeert niet alleen, maar zet de lezer ook aan het denken over voedselkeuzes en over hoe we met dieren omgaan. Waar doe je goed aan? Ik zelf eet al heel lang geen varkens meer en overweeg ook niet meer om dat nog wel te doen. Voor mij was het boek vooral heel boeiend om te lezen. Ik heb veel geleerd over dit dier in de geschiedenis en het hier en nu. Ik kan het iedereen aanraden die meer wil leren over dieren, of je nu vlees eet of niet.

Het varken

Specificaties Het varken

Auteur: Kristoffer Hatteland Endresen | Vertaler: Maud Jenje | Uitgeverij: Atlas Contact | 9789045044514 | september 2021 | Pagina’s: 288 | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.