Het verlangen van de prins – een kunstig boek

Het verlangen van de prins is voor mij het voorbeeld van verder kijken dan mijn neus lang is. De titel van het boek en de cover spraken mij namelijk niet zo aan. Toch ging ik lezen. En wat er toen gebeurde? Ik kon niet meer stoppen! Zo heb ik het boek meegesleept naar allerlei plekken, waaronder mijn werk, zodat ik het kon uitlezen. Ik heb zelfs een deel via een luisterboek in de auto geluisterd! Echt een kunstig pareltje dit!

Het verlangen van de prins

Het verlangen van de prins

Op een dag verschijnt een mysterieuze driemaster in de haven van het dorp waar Lode woont. Lode herkent in het boegbeeld meteen de geheimzinnige prins die hem regelmatig in zijn dromen bezoekt. Als het schip aanlegt, vormen de zeilen op wonderbaarlijke wijze een circustent.

Lode glipt aan boord en volgt vanuit een schuilplek de bijzondere voorstelling. Maar dan gaat alles mis. Hij raakt verstrikt in de zeilen en brengt noodgedwongen de nacht door op het schip. De volgende ochtend blijkt hij getroffen door de vloek van de prins: wie eenmaal aan boord van de prins heeft gedroomd, kan het schip niet meer verlaten.

Terwijl Lode zich aanpast aan het leven aan boord, gloort er hoop bij de bemanningsleden. Want wie weet heeft Lode de sleutel in handen om de vloek van de prins op te heffen…

Het verlangen van de prins

Details

Marco Kunst, de auteur van Het verlangen van de prins, heeft dit boek fantastisch gedetailleerd geschreven. Je wordt meegezogen met het verhaal, vanaf de proloog. In de proloog maken we kennis met Lode en de reden waarom hij niet meer bij zijn ouders woont. Dit is zo beeldend beschreven, met precies passende bewoordingen.

Tranen sprongen in zijn ogen, hij wilde nog lang geen afscheid nemen van deze wereld. Zijn hart brak en hij trok zijn vrouw en kind tegen zich aan. ‘Als we….’ begon hij met een verstikte stem, terwijl de kolk nog krachtiger aan hun bootje trok, en ze nog verder de diepte in getrokken werden. ‘Als wij…’ probeerde hij nog een keer. Hij moest verdergaan, en hij moest snel zijn, anders was ook deze kans verkeken. ‘Jij en ik, liefste…’ zei hij zacht. ‘Als wij met zijn tweeën van boord gaan, dan veert ons bootje op… Wie weet dat dan de wind….heel misschien…Ik…’ Hij zweeg en kneep zijn ogen dicht.

Proloog Het verlangen van de prins blz. 6

Naast de geweldige gedetailleerde tekst van Het verlangen van de prins, zijn ook de illustraties zo passend. Niet te weinig, niet te veel. Marieke Nelissen heeft de sfeer exact kunnen vangen. Je eigen fantasie wordt als ware ingekleurd door de illustraties.

Het verlangen van de prins

Het verlangen van de prins is sprookjesachtig

Alles aan Het verlangen van de prins is sprookjesachtig te noemen. De gekozen namen bijvoorbeeld: Lode, Tulp, Woordenman, Matroesjka, Olek en nog veel meer bemanningsleden. Maar ook de diepere lagen die in het verhaal zitten. De emoties van de prins, de beeldspraak van deze emotie in de weersomstandigheden, de delen waarin Lode onder hypnose gaat. Alles ademt een sprookjesachtige sfeer.

Het boek oogt luxe. De platen zijn prachtig gekleurd en het boek is erg robuust gemaakt. Het ziet er daardoor erg aantrekkelijk uit. Van het boek bestaat een boektrailer. Hierin is de sfeer goed zichtbaar.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Het verlangen van de prins is bij uitstek een voorleesboek. Heel goed te gebruiken als thematisch voorleesboek vanaf ongeveer groep 5/6 bij het thema emoties, sprookjes of water. Daarnaast is het ook heel passend voor oudere kinderen, met hen kun je op zoek gaan naar de beeldspraak en diepere lagen in het boek.

Een aantal kinderen bij ons op school houdt erg van sprookjesverhalen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een meisje uit groep 8. Zij leest graag verhalen van bijvoorbeeld Paul Biegel en Tonke Dragt. Aan haar zou ik dit boek zeker aanraden. Ik verwacht dat zij, net als ik, echt niet kan stoppen met lezen als ze dit boek pakt.

Het verlangen van de prins

Specificaties Het verlangen van de prins

Auteur: Marco Kunst | Illustraties: Marieke Nelissen | Uitgever: Gottmer | juli 2020 | 9789025772840 | 240 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.