Het vogeltje en andere Armeense sprookjes. Een sprookjesbundel

Sprookjes. Ik ben er dol op. Als kind las ik ze ook voor aan kinderen in de buurt. Met het dikke sprookjesboek op mijn schoot. Verschillende emoties kwamen langs bij Het meisje met de zwavelstokjes, Hans en Grietje, Klein Duimpje en het lelijke kleine eendje. Later, toen ik wat groter werd ging het natuurlijk vooral over Doornroosje en Assepoester. Zoals Disney ze verfilmde sprak het helemaal tot de verbeelding. Ze worden nog steeds gepubliceerd, ook oudere sprookjes. Dit blijkt uit de recent uitgebrachte editie van Hovhannes Toemanjan, Het vogeltje en andere Armeense sprookjes. Wat ik ervan vond? Dat lees je in deze blog.

150e geboortedag Hovhannes Toemanjan

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes is een uitgave die is verschenen ter gelegenheid van de 150e geboortedag van de beroemde Armeense schrijver Hovhannes Toemanjan . Tot stand gekomen met steun van de Ambassade van Armenië in Nederland en van de Honorair Consul van Armenië in Amsterdam. Volgens de informatie op de achterkant van het boek is elke Armeniër opgegroeid met de sprookjes van Hovhannes Toemanjan (1869 – 1923).

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes is een bundel zoals sprookjes vroeger waren. Hardvochtig, wijs en mooi. Sommige sprookjes vind ik lastig om te lezen omdat ze niet iets moois bieden, wel een wijze les. Het is geen boek dat ik aan mijn kinderen voor zou lezen. Ik vind het meer sprookjes voor volwassenen. Net zoals de sprookjes van Grimm (Jacob Grimm (1785-1863) en Wilhelm Grimm (1786 – 1859)) eigenlijk ook nogal hardvochtig zijn, of een beter woord is grimmig.

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes. Hardvochtig, wijs en mooi

De bundel Het vogeltje en andere Armeense sprookjes biedt een rijk scala aan allerlei emoties die je kan hebben van het lezen van de verhalen. Sommige sprookjes zijn hardvochtig, zoals het verhaal van de Slimme en de Domme broer. Je gunt de Domme broer een goed leven en uiteindelijk wint toch de slimme broer. Andere sprookjes in het vogeltje en andere Armeense sprookjes stellen je voor een raadsel of bieden een wijze les.

Zoals De Domme Man waarin een man al het moois dat hem bij toeval wordt aangeboden links laat liggen omdat hij een ander doel heeft. Terwijl dat doel hem op een presenteerblaadje wordt aangeboden ziet hij het niet. Zoals ook wij in deze moderne tijd blind kunnen zijn wat voor onze neus aanwezig is. Tot slot zijn er ook mooie sprookjes, zoals het meisje Zonder Armen. Eerst is het allemaal vreselijk wat haar overkomt en uiteindelijk komt het toch weer allemaal goed, een soort Assepoester verhaal. Alles is mogelijk, in sprookjes.

Zelfde ideeën of geïnspireerd?

Hoe oud de sprookjes ook zijn, toch kwamen ook mij een aantal van de verhalen in Het vogeltje en andere Armeense sprookjes bekend voor. Zoals het sprookje van het geitje dat alleen thuis blijft en de wolf probeert binnen te komen.

En ook de vos zonder staart ben ik als kind in een ander vorm tegen gekomen in het pixi-boekje,  Het varken dat niet naar huis wilde, Dappere Nazar deed me denken aan de ridder die verkeerd werd begrepen toen hij zei: “ik heb er 1.000 geveld”. Het ging over vliegen, maar mensen dachten dat hij het over reuzen had. Dit sprookje is door Disney verfilmd met Mickey Mouse in de hoofdrol (Brave Little Tailor, 1938) . En komt uiteindelijk ook weer van de broeders Grimm.

Ik begon me af te vragen of verschillende mensen ongeveer hetzelfde sprookje hadden bedacht of toch ook geïnspireerd zijn geraakt door bestaande sprookjes. Daar kan je veel van vinden, maar in zekere zin wordt er gezorgd dat ook oude sprookjes bekend blijven bij een nieuwe generatie en meer internationaal, al is het dan in een nieuw jasje.

Illustraties Armeense sprookjes. Combinatie van oud en nieuw

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes zou ik niet snel aan mijn kinderen laten lezen, ook omdat er hardvochtige verhalen in staan, zoals het uiteraard sprookjes betaamt. Wel een mooi sprookjesboek voor volwassenen, vol met wijze lessen. Harmen van Straaten is de illustrator van de sprookjesbundel. Het vogeltje en andere Armeense sprookjes. Dat maakt deze editie van dit sprookjesboek een mooie combinatie van oude en nieuwe tijd.

Specificaties Het vogeltje en andere Armeense sprookjes

Auteur: Hovhannes Toemanjan | Illustrator: Harmen van Straaten | Uitgever: Rubinstein | Oktober 2019 | 9789047627081 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.