Hier komen wij vandaan, er was eens een bijzondere debuutroman

De lokroep van de sirenezang weet me te vangen en naar dit boek toe te trekken. In de overvolle oceaan van mooie boeken springt deze in het oog. Hier komen wij vandaan is een debuutroman van Leonieke Baerwaldt. En ik weet niet precies of het de titel, kaft of synopsis is wat me weet te pakken. Ik denk dat dat alle drie de dingen samen hebben gezorgd voor de aantrekking lokroep der sirenen. Ik ben klaar om in dit verhaal te duiken.

hoofd

Hier komen wij vandaan

Een moeder en dochter leiden een zwervend bestaan, een fabrieksarbeider droomt erover een tropische-vissenwinkel te beginnen, twee geliefden besluiten samen een huis te bouwen en de kleine zeemeermin wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid. In dit verhaal over diermensen en mensdieren vinden de sprookjes van Andersen en Grimm hun eigentijdse weerklank. Hier komen wij vandaan is een intens en bijzonder debuut van een verrassende nieuwe stem in de literatuur.

Een vader is een man die kinderen verwekt,’ antwoordde je toen ik er eens naar vroeg.
‘Wie heeft mij dan verwekt?’ wilde ik weten. Je pakte me bij mijn kin en keek me indringend aan.
‘We zijn niet op zoek naar een vader,’ zei je. ‘We zijn op zoek naar een prins.’

Er was eens..

Er was eens Leonieke Baerwaldt (1985) die filosofie en literatuurwetenschappen studeerde. In 2018 won ze de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Hier komen wij vandaan is haar debuutroman. Ze noemt dit boek een ‘Uit de hand gelopen gedachte-experiment waarbij bepaalde sprookjes leidend waren. De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen en De visser en zijn vrouw van de gebroeders Grimm. Maar ook De pelikaan en de vissen, een Indonesische vertelling komt voorbij.

Hier komen wij vandaan leest ook als een sprookje. Het bevat een rode draad maar al vrij snel zijn de vele laagjes ook voelbaar. Het is geen standaard verhaal, met standaard karakters en één weg vooruit. Zie het als een papieren bootje waar je vanaf de eerste pagina instapt. En al bij het instappen ben je overgeleverd aan de stromingen, getijden en natuur. Soms kabbel je voort, soms zal je vrezen voor je lezen en hopelijk wordt je bootje niet nat zodat het zinkt…

De grote slechterik

Zoals een goed sprookje betaamd is er altijd sprake van goed en slecht. In elk sprookje is er sprake van een naïeve puurheid en een bewust duistere kracht. Maar allemaal hebben we onze eigen heks, demonen, om mee om te gaan. Hier komen we vandaan begint met het verlangen van De kleine zeemeermin. Ze wilt losbreken uit haar omgeving, ze wil ervaren en ontdekken. En een prins vinden.

Daarna kabbelen we door het verhaal. We maken kennis met 3 andere verhaallijnen. Zo ontmoeten we Alex, een simpele ziel die bij zijn moeder woont en hard werkt met nachtdiensten in een fabriek. Hij droomt van een aquarium en misschien zelfs wel zijn eigen vissenpaleis. Loek en Brenda zijn op de vlucht. Voor de samenleving en zichzelf in een vorig leven. En dan hebben we dochter Ondine met haar moeder in hun zoektocht naar een prins. Allemaal hebben ze hun eigen demonen en tegelijk verlangens. Wanneer luister je naar welke stem?

“Een kind dat bang is voor het donker maar niet wil zien wat ook gewoon bij daglicht steeds duidelijker aan het worden is.”

Blz 156 Hier komen we vandaan

En ze leefden nog lang en gelukkig

De 4 verhaallijnen ontvouwen zich op een prachtige manier. Leonieke heeft een aangename manier van vertellen. Duidelijk, helder met een mooi poëtisch laagje zonder heel erg zweverig te zijn. Haar verhaal is voor mij tastbaar, grijpbaar en daardoor voelbaar. Ik ga niet teveel zweven maar kom soms even van de grond op. Door haar aardse rauwheid wat ook in Hier komen wij vandaan zit, knal ik regelmatig terug op aarde als ik aan het zweven was.

De verhaallijnen weten zich in elkaar te verweven. Het gevecht tussen demonen, verlangens en liefde geeft mij een gevoel van verwondering. Eigenlijk kan ik Hier komen wij vandaan niet wegleggen. Ik heb soms geen idee waar mijn bootje heen zal gaan en hoe de rit gaat zijn. Maar juist dat zorgt ervoor dat ik aangenaam geprikkeld wordt en zin heb om me over te geven aan Leonieke haar roman.

Jezelf zijn

In haar verantwoording geeft ze aan dat ze naast sprookjes, films ook species dysphoria in haar hoofd had. Dat zijn personen die zich meer mens dan dier voelen. Een erg interessante gedachtegang die ze in haar verhaal verwerkt. En erg actueel momenteel. Mensen vechten steeds meer om zichzelf te mogen zijn.

Leuk vind ik ook dat ze aangeeft dat inspiratie en referentie komt uit onder andere Big Fish van Tim Burton. Dit is één der favorieten in films bij mij en ik heb zeker een aantal keer moeten denken aan deze film tijdens het lezen. Ook dat verhaal is een mooie verweving van werkelijkheid en sprookje.

Ik heb genoten van Hier komen wij vandaan. Het is een aangenaam ritje geweest. Soms kabbelend, dan opeens weer keihard uit de bocht. Een bijzondere debuutroman, en een bijzonder aangename manier van een verhaal vertellen. Ik ben klaar voor meer uit de hand gelopen gedachte-experimenten die zo grandioos mooi verwoord én verteld worden.

Specificaties Hier komen wij vandaan

Auteur: Leonieke Baerwaldt | Vormgeving en omslag: The Phoney Club | Uitgever: Querido | Augustus 2021 | 9789021421278 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.