Hoe kleur in elkaar zit – een kleurig informatief boek

Wat een vrolijke kleuren komen mij tegemoet als ik Hoe kleur in elkaar zit bekijk. Het boek oogt als een prentenboek, vooral qua formaat, maar is veel meer dan dat. Het is zeer leerzaam, voor verschillende leeftijden, en bevat prachtige platen. Wil je kind weten hoe kleur ontstaat en hoe het oog werkt? Of ben je zelf eigenlijk benieuwd hoe het kan dat de lucht blauw is? Lees dan heel gauw dit boek!

Hoe kleur in elkaar zit

Hoe kleur in elkaar zit

Waarom is de hemel blauw?
Waarom is sneeuw wit en het donker zwart?
Hoe zetten je ogen en je hersenen een wereld vol kleur in elkaar?

Dit is een bijzonder boek over kleur. Wandel mee door groene bossen, neem een duik in de blauwe oceaan en bewonder de schitterende kleuren van de regenboog. Bekijk de wereld door een caleidoscoop van kleur!

Veel informatie in weinig woorden

Het is echt heel knap hoe Catherine Barr, de auteur van Hoe kleur in elkaar zit, in weinig woorden heel veel informatie kan geven. Dit boek is dan ook uitermate goed geschikt om aan kinderen uit te leggen wat kleur precies is. Door middel van een effectieve, korte uitleg en verhelderende platen worden begrippen als lichtgolven, pigment, kegelvormige cellen, absorberen en weerkaatsing uitgelegd.

Achterin het boek is een woordenlijst opgenomen met een korte definitie. Dit kan iets oudere kinderen, ouders en leerkrachten helpen bij het begrijpen en uitleggen van de begrippen. Dit maakt het boek nog informatiever en meer verdiepend. Je kunt door het wel/niet uitdiepen van deze begrippen heel goed aansluiten bij de leeftijd van het kind.

Er wordt een leuke link gelegd met kleuren in de dierenwereld. Dieren communiceren door middel van kleur en kunnen ook van kleur veranderen. Waarom doet bijvoorbeeld de kameleon dat? En waarom heeft de pauw allemaal ‘ogen’ op zijn veren? Ook op deze vragen heeft Catherine Barr heel effectieve antwoorden. De illustraties voegen absoluut iets toe aan de tekst.

Regenboog

Hoe kleur in elkaar zit is een rijk boek

Het liefst zou ik alle onderwerpen delen in deze blog. Want hoe tof is het dat er ook wordt ingegaan op kleuren bloed en dieren die lichtgeven in het donker? Maar als ik dat zou doen dan wordt het zo’n lange opsomming. Dat dit allemaal is verpakt in een prentenboekformaat is bijzonder. Het maakt het boek ook goed hanteerbaar en ook geschikt voor jongere kinderen.

Hoe kleur in elkaar zit

Tijdens het lezen van Hoe kleur in elkaar zit heb ik mij afgevraagd voor welke leeftijd het boek het meest passend zou zijn. Ik heb de proef op de som genomen en het boek gelezen met mijn zoon van 5 en met mijn dochters van 7 en 9. Alledrie hebben ze andere informatie uit het boek gehaald en op eigen niveau vragen gesteld en nieuwe dingen geleerd. Prachtige gesprekken leverde het op en de kinderen konden ook eerder geleerde informatie goed koppelen aan dit boek.

Hoe kleur in elkaar zit

Het taalgebruik is heel afwisselend, dit draagt bij aan de geschiktheid voor verschillende leeftijden. Ook kan je het boek in delen behandelen, je hoeft het niet in zijn geheel voor te lezen aan een kind. Door de aansprekende platen en voorbeelden kunnen de kinderen informatie direct toepassen. Als we een slak zien herinnert mijn zoon mij eraan dat ze alleen maar grijstinten kunnen zien. En duiven? Die zien zoveel tinten groen, dat kunnen wij ons niet voorstellen!

Een keuze maken tussen al die mooie platen vond ik niet gemakkelijk. Ik kan moeilijk alle platen op de foto zetten, want dan is er niets meer te ontdekken. Ga er maar vanuit, elke bladzijde is een genot qua kleur! Ga dus maar gauw zelf ontdekken wat dit boek voor jou kan betekenen. En kijk vooral verder dan je eerste indruk, want het is meer dan ‘een prentenboek’.

Specificaties Hoe kleur in elkaar zit

Auteur: Catherine Barr | Illustraties: Yuliya Gwilym | Vertaling: Ineke Ris | Uitgever: C. de Vries – Brouwers | 32 pagina’s | mei 2019 | 97890534759 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.