Hoog spel, een thriller van Patrick de Bruyn

De Vlaamse Patrick de Bruyn is een misdaadauteur en Hoog spel is alweer zijn veertiende boek. Voor mij een kennismaking met deze auteur. De cover intrigeert mij al. Deze is mooi hoogglanzend zwart met een kronkelende ketting waarbij de associatie naar een slang snel gemaakt is. Op de bijgeleverde boekenlegger staat: “Doet Stephen King verbleken”. Een uitspraak die deze King fan zeer nieuwsgierig maakt. Na de knaller van een eerste hoofdstuk, wat zich afspeelt op grote hoogte, ben ik klaar voor meer!

cover met kader van Hoog spel door patrick de bruyn een thriller

Synopsis van Hoog spel

Amy is toch opnieuw aan het daten en met John klikt het geweldig. Wanneer hij plots van de aardbodem verdwijnt, is Amy helemaal van slag. Maar haar vriendinnen twijfelen niet: een typisch geval van ghosting. Tot de politie voor haar deur staat. Of zij meer weet over haar vermiste date? Natuurlijk staan haar berichten in zijn telefoon en vinden ze haar vingerafdrukken in zijn appartement. Maar gedoopt in zijn bloed? En heeft zij een verklaring voor al het geld dat van zijn rekening naar haar werd overgemaakt?

Amy’s leven verandert in een volkomen onvoorspelbare en wervelende thriller van Hoog spel. Ze komt terecht in de extreme wereld van nieuwe rijken en superrijken en ondervindt er al snel dat geld meer waard is dan een mensenleven.

Hoog spel is een schrijnend verslag van roofzucht, uitbuiting en corruptie. Maar ook een meeslepende zoektocht naar de liefde. Patrick De Bruyn is misdaadauteur. Van zijn hand verschenen voor dit boek dertien thrillers. Voor Dodelijk verlangen ontving hij de Hercule Poirotprijs. Hij beschrijft steevast gewone mensen die door het noodlot of door hun eigen toedoen in een nachtmerrie belanden. ‘Het zou ook u kunnen overkomen!’

Wat maakt voor mij een thriller?

Een thriller is gelukkig geen genre meer waar mensen zich voor hoeven te schamen. Eigenlijk hoeft dit bij geen enkel genre wat mij betreft, maar dat is een discussie voor een andere keer. Zelfs in de literatuur wordt dit genre omarmt als literaire thrillers. Voor mij is een thriller een verhaal wat speelt met angst. Voorheen was de grens dat er geen overstap werd gemaakt naar het bovennatuurlijk, want dan viel het weer in de horror. Maar tegenwoordig wordt die grens (gelukkig) wel eens overschreden. Angst is er in verschillende gradaties en Hoog spel valt onder een misdaadthriller. Ook zit de angst van dit boek in het onbekende, mysterieuze en ‘het kan jou ook overkomen’.

Wat ik sterk vind aan Hoog spel is de setting. Ik heb er van genoten om even meegenomen te worden naar een wereld die voor mij niet gangbaar is. Van extreme rijken, mysterie en corruptie. Ik vond het aangenaam vertoeven hoog (leuk gespeeld ook qua titel) in de bergen in een luxe hotel. Patrick de Bruyn heeft oog voor de lusten des levens. Menig drankje en smaakvol gerecht passeert de revue in het verhaal. Daar hou ik van. Toch was het voor mij nergens echt heel erg spannend en bleef het vooral in een mysterieuze zone hangen. In het begin zorgde de mysterie voor spanning, later in het verhaal irriteerde het mij omdat ik vond dat de karakters daardoor niet echt tot bloei konden komen.

Muziek uit het boek: Michael Bublé – “Haven’t Met You Yet live
Hoog spel thriller boek

De karakters

Is het nodig dat karakters tot bloei komen dan? Misschien niet, en er volgt wel een soort van ontwikkeling in Hoog spel. Maar ik voelde gewoon niet de connectie die ik had willen voelen. De start van het boek begon echt heel sterk. Daarna werd het voor mij al snel stoffig met corruptie vanuit overheidskwesties. Maar daarop volgde weer een sterk stuk. De Bruyn introduceert twee soorten verhalen en in het begin gebruikt hij geen namen. Je hebt wel door dat de hoofdstukken afgewisseld worden maar over wie en wat het nou precies gaat, geen idee! Dat brengt me meteen naar de synopsis op de achterzijde, deze maakt voor mij de verwachtingen niet helemaal waar.

Ja, Hoog spel volgt Amy en haar nieuwe mysterieuze liefde. Maar tegelijkertijd volgen we ook Eva Leekens en haar verhaal met de minister Bavo Bosmans. Dat verhaal is net zo belangrijk. Ook staat er in de synopsis dat het dubieus wordt gevonden dat er heel veel geld naar Amy haar rekening is overgemaakt. Maar dit gegeven komt veel later aan bod. Pas vanaf bladzijde 114 begint het verhaal van de verdwijning. Om deze reden lees ik eigenlijk geen achterflap want het kan je verwachtingen negatief beïnvloeden.

Mannen en vrouwen

Ook ben ik wat kritisch over de karakters in Hoog spel. Ik vind de vrouwen een wat tergende rol hebben van wat onnozele simpele vrouwen. Dat valt uiteraard samen met het stukje ‘het kan jou overkomen!’, maar het is wel heel typerend. De mannen hebben allemaal macht, geld en zijn wereldwijs. De vrouwen zijn onstuimig, bleu en het overkomt hun allemaal maar. En als een vrouw dan wel een bepaalde status heeft, Eva is een tv-persoonlijkheid, dan verzaakt ze weer in haar rol als moeder zijnde.

De connectie tussen Amy en haar nieuwe liefde in Hoog spel voel ik ook totaal niet eigenlijk. Ze is continu achterdochtig, wat ook logisch is. Maar het is dusdanig aanwezig dat ik me steeds afvraag waarom ze doet wat ze doet. En waarom haar liefde dit accepteert en doorgaat met haar. Er is eigenlijk maar 1 antwoord mogelijk voor mij en dat haalt al een stuk mysterie weg.

Hoog spel is niet slecht qua karakters, begrijp me niet verkeerd. Maar ik voelde gewoon geen match. Het voelde voorspelbaar en wat op de vlakte. Ook de conversaties in Hoog spel waren voor mij wat kinderlijk misschien voor volwassenen soms. De Bruyn gebruikt ook heel vaak reacties als: nu ja, ah oké, mm ja, juist maar, ah zo, hola, zie je wel etc. In de taalkunde minimale responsen genoemd. Voor mij zijn dit reacties die door een ieder anders uitgesproken en geïnterpreteerd kunnen worden. Het bevat een geluid en ik als beelddenker ben kennelijk ook gevoelig daarvoor. Ik blijf dan even hangen en bedenk dan hoe dat uitgesproken zou moeten worden. Wat weer zorgt voor een bepaalde remming tijdens het lezen.

Hoog spel thriller hoofdstuk

Vlaams sausje

Ik heb de afgelopen periode veel boeken van Vlaamse auteurs gelezen. En ik hou hiervan. Dit door het mooie woordgebruik, het charmante van een gelijke maar toch net wat andere taal. En ik zou willen dat ik dit ook over Hoog spel kon zeggen, maar ook hierin zijn we wederom gebotst. In het begin kon ik lachen om bijvoorbeeld het Vlaamse woord voor player: speelvogel. Maar al snel rollen er termen voorbij die voor mij gewoon te Vlaams zijn denk ik.

Een aantal voorbeelden:

  • Een hongertje: ik vind dit een vreselijk verkleinwoord. Dit hangt misschien ook samen met het eerder genoemde kinderlijke gevoel wat ik kreeg.
  • Hij maakte de deur los: van een auto, en dat beeld van een losse deur is direct aanwezig in mijn hoofd als beelddenker
  • Heerlijk zotte doos: over een vrouw, ja ik kan hier niet zoveel mee als een volwassen man zo communiceert. Wederom weer dat kinderlijke
  • Zal wel zijn: dit klinkt niet per se vreemd maar toch viel het me op en kon ik er als losse reactie niet zoveel mee
  • Zo zotjes: valt voor mij samen met ‘Een hongertje’, het klinkt zo kinderlijk
  • Ruikers: ik weet dat bloemen hier ook zo genoemd worden maar toch…
  • Pieren uit de neus vragen: deze uitdrukking kende ik niet en internet geeft aan dat het ipv vragen halen zou moeten zijn? Wel leuk om nieuwe uitdrukkingen te leren
  • Schurken de rest van de reis met de bovenarmen tegen elkaar aan: wederom weer wat kinderlijk voor mij
  • Gebruik van ‘wel niet’ na elkaar in een zin: in Nederland is dit not done qua taal. Het is niet per se fout, maar gebruik wordt niet goedgekeurd

En dan nog zoiets… doet iemand van jullie wel eens reservesleutels in een koffer als je op reis gaat? Ik zorg dat ik mijn sleutels bij me draag en stop geen reservesleutels in de bagage die geen handbagage is. Maar dat kan aan mij liggen :). Al met al miste ik het mooie melodieuze en charmante woordgebruik in Hoog spel, die veel Vlaamse auteurs voor mij wel hebben.

Muziek uit het boek: Chattanooga Choo Choo – Glenn Miller Orchestra

Zou ik Hoog spel aanraden?

Ik ben niet vaak zo uitgebreid kritisch over een boek, en ik heb er ook wat moeite mee. Want Hoog spel is zeker geen slecht boek. Het is spannend, goed uitgewerkt en Patrick de Bruyn is niet zomaar een auteur. Wie ben ik dan om zo kritisch te doen. Ik denk ook echt dat we gewoon geen match zijn en ik heb proberen te nuanceren waarom die match er niet was.

De vergelijking met Stephen King (op de bijgeleverde boekenlegger) heeft misschien samen met de voor mij niet kloppende synopsis, gezorgd voor een verkeerde verwachting. Die vergelijking hoeft ook niet gemaakt te worden wat mij betreft want Patrick de Bruyn is heel eigen. Hij is inderdaad heel sterk in het gegeven ‘het zou jou ook kunnen overkomen’.

Het einde van Hoog spel is heel open en ik kan dat meestal wel waarderen dat een auteur zijn lezers actief laat nadenken. Het zorgt er bij mij voor dat ik niet helemaal snap waarom de politie zo sterk Amy op de radar heeft gedurende het boek, gezien ze maar zo ‘gewoon’ is. Ik weet geeneens wat voor een werk ze doet geloof ik en wat haar verhaal buiten dit verhaal is. Zoveel vragen! Maar heb je zin in een spannende thriller die gewoon lekker luchtig leest, over corruptie en liefde, misbruik en gebruik: dan is dit echt wel jouw boek. Even wegdromen in een jetset leven terwijl je de vele vraagtekens die op je afkomen probeert te ontcijferen.

Edit: een vogeltje wist mij te vertellen dat er begin 2024 een vervolg komt van dit boek. Bepaalde gebeurtenissen van Hoog spel dienen dus een groter doel en zullen nog een vervolg krijgen. En ik ga zeker dit vervolg lezen want ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen die nog gaan komen.

Specificaties Hoog spel

Auteur: Patrick de Bruyn | Uitgever: Pelckmans | Oktober 2021 | 416 pagina’s | 9789464012194 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.