Ik ben er niet, een indrukwekkende roman van Lize Spit

Van Lize haar debuut “Het smelt” was ik al erg onder de indruk. ‘Ik ben er niet’ is haar tweede roman. En wauw deze heeft me van mijn sokken geblazen. Wat een verhaal! Gevoelig, benauwend, schurend, emotioneel en rauw. Het heeft me recht in mijn ziel weten te raken. Dat alles verteld in de mooiste woorden en zinnen die perfect samen weten te smelten. Een verhaal over toewijding en verraad met een ontzettend actueel en boeiend thema. De gezondheid van een geest wankelt namelijk wel eens. Wanneer is het alarmerend en welke grens kent “gekte”? Hoever ga je voor je liefde?

Ik ben er niet

Ik ben er niet

Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’ De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

Lize Spit (1988) debuteerde in 2016 met Het smelt. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en ze won o.a. de Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil. Ook in het buitenland oogstte Het smelt veel succes. Ik ben er niet is haar tweede roman.

“Mensen die gezond zijn maken alle bestaande psychische ziektes door zonder er bij één te lang te blijven stilstaan”

Francois Tosquelles – Uit Ik ben er niet blz 215

Spelen met tijd

Wat kan Lize vertellen. Ze weet geniaal gebruik te maken van tijd. Er zijn verschillende tijdlijnen die om elkaar heen dansen. Het is vervolgens wachten tot de voetstappen elkaar weten te vinden en samen in een nieuw ritme door te gaan. We beginnen Ik ben er niet met het ‘nu’. Leo is aan het werk en is zich niet bewust van het feit dat haar telefoon meermaals overgaat. En dat de boodschap haar hele leven gaat veranderen.

Lize weet ook zo leuk met dat gegeven te spelen, soms zoemt ze als auteur even uit en gaan we in helicopterview. Ze gooit er meteen wat lekkere spoilers uit naar andere verhalen (waarschuwing). Nog elf minuten, winkel is het eerste hoofdstuk en Lize weet elke minuut, nee elke seconde uit die verhaallijn pijnlijk voelbaar te maken. De pleister wordt ruw van je huid getrokken en die branderige pijn trekt niet meer weg in de bijna 600 pagina’s die volgen.

Opgroeien

Leo en Simon zijn al 10 jaar een koppel. We leren ze kennen in het nu maar ook in alles wat zich heeft afgespeeld. Hoe ze zijn opgegroeid, hoe ze bij elkaar zijn gekomen en waar ze nu naar toe gaan. Door het leven hebben ze mankementen opgelopen, waar ze zich bewust van zijn. Althans Leo, we lezen vanuit haar beleving. Ze zoeken naar liefde, erkenning, een manier om met hun gekte om te gaan. Ik ben er niet is een intens ontroerend en sterk liefdesverhaal tussen hun beide voor mij.

Tegelijk snijdt het een actueel en belangrijk “taboe” aan. Psychische ziekte. Want wanneer is gekte geaccepteerd en wanneer wordt het zorgelijk? En hoe ver ga je mee in iemand zijn gekte in de hoop dat je samen sterker wordt. En als je samen bent in de gekte, wat zegt dat dan weer over jou? Heelt liefde en trouw zwarte gaten waar mentale ziekte uit sijpelt? En hoe ga je om met verraad wat niet te voorkomen is? Prachtig in beeld gebracht door Lize!

Geluk was net als de zon zo ontworpen dat je er nooit recht in kon kijken.

Blz 511 – Ik ben er niet

Broodkruimels

Ik ben er niet is zo ijzersterk geschreven. Doorheen het verhaal laat Lize overal broodkruimels achter. Smaakvolle kruimels die ik als lezer gulzig opslok om me vervolgens te verslikken in de grote stukken. Het nu verhaal zit vol horrorbeelden en mijn moederhart weet meteen dat dit een ergste nachtmerrie van een moeder kan zijn. Van mij zeker. Dit is een verhaal wat een plekje opeist in mijn hersens en wat niet meer weg zou gaan. Ik kijk niet meer normaal naar een boodschappentas aan een fietsstuur.

En toch weet Lize me zo te verrassen en te ontroeren met de laatste bladzijdes. Wat een goede keuze! Ook komen er zoveel laagjes aan het licht. Wat is bijvoorbeeld kwalijker? Iemand die echt een psychische ziekte heeft en handelt vanuit ziekte? Of iemand die heel bewust keuzes maakt in het leven en anderen daarmee pijn doet en hierover liegt? Of toch niet.. welke gekte is nou de waarheid?

Ik ben er niet

Ik ben er niet, roman favoriet 2021

Leuk om na het Belgische dorpse naar de stad van Brussel te gaan in dit tweede verhaal van Lize. Met Ik ben er niet had ik nog meer connectie. Het heeft me vastgegrepen vanaf het eerste woord, om me vervolgens door een rollercoaster van gevoelens te laten gaan. Om me vervolgens verslagen en geëmotioneerd achter te laten. Het is zo respectvol en eerlijk in beeld gebracht, de waardes mag je zelf als lezer aan de personen en situaties hangen. Tegelijk is het rauw en niet voor de tere zieltjes.

Ik ben er niet is een absolute favoriet van 2021 van mijn gelezen boeken. Ik kijk uit naar een nieuw verhaal van deze prachtige auteur. En wat een goede vormgeving ook weer van het boek. Alles klopt wat mij betreft.

Specificaties Ik ben er niet

Auteur: Lize Spit | Uitgever: Das Mag | Omslagontwerp: Studio Vruchtvlees | December 2020 | 9789493168718 |
570 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

ik ben er niet
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.