Ik weet dat je liegt, een jeugdthriller van Daphne Benedis-Grab

Yes! Weer een verse jeugdthriller met het geliefde politie-elastiek eromheen. Deze boekenserie van uitgeverij De Fontein is zeer geliefd in ons huis. Door mij om de spannende verhalen voor jongeren vanaf 11 jaar. En door mijn dochters door het elastiek. Want dat leent zich perfect om om een lunchtrommel heen te doen. Mijn oudste dochter is nog net wat te jong, ze is 9 jaar, maar wel luistert ze graag naar een korte samenvatting van mij van het boek. Ik weet dat je liegt volgt het verhaal van 4 leerlingen die door de rector in een lokaal apart worden gezet. Waarom? Één van hen heeft iets op zijn of haar geweten..

voorkant kader Ik weet dat je liegt, een jeugdthriller van Daphne Benedis-Grab

Synopsis van Ik weet dat je liegt

Ik weet dat je liegt is een spannende thriller voor jongens en meisjes vanaf 11 jaar. Vier leerlingen worden ervan verdacht dat ze een dure spullen uit een schoolkluisje hebben gejat. Maar geen van hen zegt er iets van te weten. Houden ze iets achter? Wat is er precies gebeurd?

Er is dus een dure rugzak uit een kluisje op school gestolen. Volgens de directeur heeft een van de vier leerlingen die vroeg op school waren het gedaan. Maar Nora, Henry, Jack en Maddie beweren van niks te weten. En als geen van hen die dag de waarheid vertelt, zullen ze allemaal geschorst worden.
Durven ze elkaar te vertrouwen, ook al kennen ze elkaar niet zo goed? Lukt het hen om de écht verantwoordelijke persoon op te sporen voordat de laatste schoolbel gaat?

Ik weet dat je liegt is opnieuw een spannende jeugdthriller van Daphne Benedis-Grab! Ik weet dat je liegt speelt zich af op dezelfde middelbare school als Ik ken jouw geheim, maar is apart te lezen.

titelblad jeugdthriller politie niet betreden serie

Feest van herkenning

Laat je niet misleiden door deze titel, Ik weet dat je liegt is namelijk een feest van herkenning zonder dat het een herhaling of een vervolg is. Ik heb het eerdere boek van Daphne Benedis-Grab ook gelezen. En tijdens dit boek meende ik iets van een overeenkomend voorval te herkennen. Volgens mij wordt een gebeurtenis aangehaald uit haar eerdere boek. Pin me er niet op vast, Ik ken jouw geheim is al even geleden dat ik deze gelezen heb. Maar dat de locatie gelijk is, is wel een ding wat zeker is. En ik zou dan als auteur zeker iets van een connectie vermelden.

Verder bevat Ik weet dat je liegt dezelfde aangename snelle schrijfwijze. Benedis-Grab schrijft zonder poespas, gebruikt diverse karakters, voegt een klein beetje positief moraal toe, plus de nodige spanning en vraagtekens en je hebt een heerlijk verhaal. Het moraal is niet storend en kan al snel een wat negatieve bijsmaak krijgen. Ik vond als kind zijnde de nieuwere Suske en Wiske strips vreselijk die opeens een moraal kregen, dus die bijsmaak kan bij mij liggen. Maar Benedis-Grab weet een hoopvolle en mooie twist aan het einde te geven. Iets waarvan ik denk dat het best wel eens de oplossing zou kunnen zijn bij pesterijen op school.

Ik weet dat je liegt

Welke thema’s zitten er in Ik weet dat je liegt?

Pesten, chantage en afpersen is wel een hoofdthema in Ik weet dat je liegt. Onze 4 hoofdkarakters hebben allemaal wel iets waar ze zich voor schamen, of wat geheim moet blijven. Het één “erger” dan het ander. Al kunnen buitenstaanders natuurlijk nooit de zwaarte van iemands geheim bepalen. Bij die leeftijd speelt gewoon een groot stuk schaamte mee. Schaamte voor bijvoorbeeld iets wat je zelf doet, of schaamte voor bijvoorbeeld wat er binnen een familie of gezin speelt. Benedis-Grab heeft een mooie diversiteit daarvan opgenomen in haar boek waarvan zeker iets herkenbaar zal zijn voor de doelgroep.

Verder heeft ze naast een ontzettend spannend verhaal ook andere hedendaagse thema’s opgenomen. Denk daarbij aan:

  • Pesten, afpersing, buitensluiten, chantage en geheimen
  • Coronaperiode en de effecten hiervan
  • Racisme, afkomst
  • Familie, gezin, verlies van een ouder, geldproblemen, armoede
  • Acceptatie, prestatiedruk
  • Jezelf willen, kunnen en mogen zijn

Maar ook liefde, vriendschap en leerproblemen komen aan bod in Ik weet dat je liegt. Dat laatste heeft Benedis-Grab mooi verweven in het verhaal. Ze omschrijft het niet alleen als probleem maar laat ook een positieve kant zien. Dat het meer is dan een leerprobleem, maar gewoon anders leren. En dat heeft ze ook met haar spannende verhaal gedaan. We beginnen met 4 relatief onbekende karakters, een probleem en een doel. En het einde is een mooie samenkomst van diverse elementen. Ik geef verder geen spoilers natuurlijk.

Ik weet dat je liegt

Vormgeving

Dan wil ik nog even bij de vormgeving en opmaak stilstaan, want wat is deze weer spot on! De cover van Ik weet dat je liegt is tof ontworpen en nodigt wat mij betreft uit om in het verhaal te duiken. De gekraste letters voelen ook echt anders dus die zintuigen worden ook geprikkeld. De opmaak in het boek is ook fijn. Het zorgt voor leesplezier, zo is de tekst in een wat smallere opmaak. En springen er regelmatig nieuwe alinea’s in wat voor ademruimte zorgt voor de lezers. Verder is wissel je af in perspectief en lees je telkens met 1 van de vier verschillende karakters mee. Het nerd en prestatiemeisje van de krant, de sportieve maar wel meelevende meid, de creatieve jongen uit een sportfamilie en een jongen die altijd de joker is maar verder vrij onbekend is.

Elk hoofdstuk van Ik weet dat je liegt begint met een kleine minimale illustratie, hoofdstuk met potloodstrepen, en daarna volgt de naam van het karakter door wiens ogen we gaan kijken. De opmaak is dus helemaal niet kinderachtig, welkom voor snelle lezers én lezers die meer moeite hebben met een boek. Het verhaal is spannend, herkenbaar en vlot. Wederom een mooie toevoeging in de Politie-niet-betreden-serie van De Fontein!

Anderen boeken uit deze serie:

Specificaties Ik weet dat je liegt

Auteur: Daphne Benedis-Grab | Uitgever: De Fontein | Vertaald door Mijke van Leersum | 9789026166297 | Engelse titel: I Know You’re Lying | Grafische verzorging Zeno | Februari 2023 | 272 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.