Ik zie Ik zie – een mooi vormgegeven ontdekboek over kijken en zien

Ik zie Ik zie is een boek over onze blik op de wereld. Het is gemaakt door de Oekraïense illustratoren Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn. Door de huidige oorlogssituatie in hun land, heeft dit boek ineens een extra lading. Want voor de makers is hun leven ingrijpend veranderd. Hopelijk zijn ze in veiligheid. Zij zullen voor altijd op een andere manier naar het leven kijken, en waarderen wat belangrijk is. Dit boek gaat over hoe we kijken naar de wereld. Wat we kunnen zien met onze ogen. Hoe we kunnen genieten van mooie plaatjes en onze verbeelding. Een combinatie van leerzame en praktische informatie, maar ook een filosofische insteek!

Ik zie Ik zie – Over kijken en zien, brillen, braille en camouflage

hoofd

Kijken en zien

Het boek valt direct op door de vormgeving. Allereerst dat kenmerkende blauw en geel van de Oekraïense vlag. Een land dat nu zo volop in het nieuws is, slachtoffer van een heftige en oneerlijke strijd. Daardoor kijken we met extra belangstelling, medelijden en verwondering naar het boek. De kleurstelling blauw-geel wordt afgewisseld met felle kleuren zoals oranje. Op iedere pagina is er veel te bekijken. En kijken, dat is natuurlijk het allesomvattende thema.

We kijken met onze ogen en registreren dat met onze hersenen. We verbinden daar allerlei conclusies aan. Maar iedereen heeft misschien weer een andere interpretatie bij plaatjes. Zo bladeren we in dit boek en leren we van alles over de kracht van onze ogen. Als je daarover nadenkt, is dat natuurlijk ontzettend bijzonder hoe ons zicht werkt.

Ik Zie Ik Zie – zintuigen

We lezen dat het zicht het belangrijkste zintuig is van een mens. Want ongeveer 40% van de hersenschors houdt zich bezig met het verwerken van de informatie die we krijgen via onze ogen. De bekende ogentest vinden we ook in dit boek, waarmee jonge kinderen worden getest. En niet iedereen heeft een goed zicht helaas. Soms biedt een bril de oplossing, maar soms is het zicht zo beperkt of afwezig dat mensen gebruik maken van het brailleschrift. Ook dat wordt in dit boek op een heldere manier uitgelegd, met een mooie illustratie.

Zo vinden we allerlei toepassingen, tekeningen en symbolen over visuele waarneming. Bijvoorbeeld een uitleg over gezichtsuitdrukkingen en verschillende soorten brillen. Maar ook optische illusies en het zicht van verschillende dieren komt aan bod. Het onderwerp kijken is dus heel divers! Van kleine details tot het grote plaatje. Van dat wat verborgen is, tot de oneindigheid van het heelal. En dankzij onze verbeelding kunnen we nog veel meer zien.

Ik heb heel veel ideeën. In mijn verbeelding maak ik iets wat ik nog nooit heb gezien.

En als ik mijn ogen sluit, begin ik met dromen.

Ik zie Ik zie

Een gevarieerd en kunstzinnig ontdekboek

Een gevarieerd boek om door te bladeren. Om stil te staan bij al het moois dat we kunnen ontdekken met onze ogen. Dat hebben deze illustratoren heel goed weten weer te geven. Ook al worden we soms een beetje gefopt door onze ogen. Zoals bij camouflage en illusies. Soms is onze blik vertroebeld, letterlijk of figuurlijk. Maar we kunnen vooral heel veel met onze ogen zien.

Adriy Lesiv en Romana Romanyshyn hebben een studio genaamd Agrafka in de stad Lviv, in het westen van Oekraïne. Hun werk is enorm vaak bekroond. Ik Zie Ik Zie is bijvoorbeeld bekroond met de Bologna Ragazzi Award. Dit is het eerste boek dat in het Nederlands is uitgebracht. Maar er is meer interessant lees- en kijkvoer van hun hand. Zeker de moeite waard om onder de aandacht te brengen is bijvoorbeeld hun boek How War Changed Rondo. Uitgebracht in 2021, met een belangrijke boodschap over vrede en oorlog. Een kleine samenvatting van de uitgever:

How War Changed Rondo reflects the darkness and pain that conflict brings and the wounds that linger long after it’s over. This picture book serves as a tribute to peace, resistance, and hope.

Het verhaal van Oekraïne

Wat bijzonder dat het verhaal van How War Changed Rondo nu zo actueel is. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar dit boek. Denkend aan de oorlog die de levens van mensen in Oekraïne zo ingrijpend heeft veranderd. En zelfs hun leven in groot gevaar brengt. Onvoorstelbaar. Je gunt iedereen vooral vrijheid en veiligheid, om te genieten van al het moois in de omgeving. En dat is zo wrang dat de mensen in Oekraïne hun hele leefomgeving verwoest zien worden. 

De aanschaf van deze boeken is misschien een klein gebaar. Maar wel een heel mooi en belangrijk gebaar om de illustratoren te ondersteunen. En maak daarnaast natuurlijk ook je bijdrage over op giro 555! Laten we ook hopen dat in al het geweld de boekenkunst niet verloren gaat.

Ik zie Ik zie is een leerzaam boek voor kinderen tussen ongeveer 6 en 12 jaar. Maar eigenlijk voor iedereen interessant. Zeker als je houdt van mooie vormgeving; het is eigenlijk een klein kunstwerk!

In het boek staat een filmshot uit de film De Aarde (1930) van de Oekraïense cineast Alexander Doshenko. Een bijzondere inkijk in het verleden van Oekraïne. Met elk filmshot ontdek ik een nieuw verhaal.

Specificaties Ik Zie Ik Zie

Auteur: Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv | Vertaling: Sylvia Vanden Heede | Uitgeverij Lannoo | 9789401479462 | februari 2022 | 64 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.