Je bent aan de beurt, een Loes Den Hollander wraakthriller

Vrouwen en seksualiteit is en blijft een onderwerp wat voor velen beladen is. Zelfs een taboe. Het kan zitten in de vrijheid om je seksualiteit te bespreken. Maar ook in de vrijheid in de keuzes die je maakt als vrouw. En dan zijn er nog voor velen de seksuele ervaringen die ze liever vergeten. Niet alleen omdat het tegenviel, nee omdat er een bepaalde vorm van ongelijkheid plaats vond. Een bepaalde dwang of machtsstrijd tijdens de seks waardoor seksualiteit meer dan een vieze bijsmaak krijgt. Hoe ver zou jij gaan als dit zich voordoet bij jou? Je bent aan de beurt van bestsellerauteur Loes Den Hollander duikt in dat gevoel.

Je bent aan de beurt

Je bent aan de beurt

Na de dood van haar man komt Tessa David tegen. Ze is helemaal in de ban van haar nieuwe liefde en voelt zich sinds jaren weer springlevend. Maar dan blijkt David niet de charmante man te zijn die ze dacht dat hij was. Sterker nog, hij doet dingen met haar die ze helemaal niet wil. Aan hem ontsnappen lijkt onmogelijk, maar dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek…

Het kan met elke vrouw gebeuren. Denk nooit dat het jou niet treft.

Loes Den Hollander

Loes den Hollander is een echte thrillerkoningin. Maar voor mij is ze nieuw en is Je bent aan de beurt een eerste kennismaking. Ze schreef 27 thrillers en is jaren een bestsellerauteur. Van haar boeken zijn ruim 1 miljoen exemplaren verkocht. Loes schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller.

Rauw

Ik hou van auteurs die grenzen opzoeken en een bepaalde rauwheid weten te creëren. Rauwheid van wat de karakters overkomt en hier vervolgens nog even flink wat zout in strooien. Vaak zijn het situaties die beladen zijn, dicht bij werkelijkheid liggen die benauwend zijn. Je bent aan de beurt heet je niet liefdevol welkom. Meteen bij binnenkomst wordt die rauwheid gloeiend voelbaar en niet veel later volgt het bijtende zout.

Wat een beklemmend, naar en spannend begint weet Loes in Je bent aan de beurt neer te zetten. Meteen gebeurd waarvan ik had verwacht dat dit het moment surprême zou zijn van het boek. Maar nee dit is pas het begin! Ook had ik eigenlijk verwacht dat de eenzame schaamte een veel langer stuk zou bekleden maar ook hier weet Loes een aangename wending vrij direct in het begin te geven.

Seksualiteit en vrouwen

Wij mogen als vrouwen onze eigen keuzes maken in onze seksualiteit. Zolang dit plaats vindt tussen twee gelijken en er een gelijke balans is, is het prima wat mij betreft. Wat iemand dan fijn vindt is lekker aan haarzelf. En welke keuzes ze maakt is ook aan haar! Toch blijft seks een taboe en zeker voor vrouwen. Niet dat ik vind dat het overal open en beschikbaar zou moeten zijn. Uiteraard is het iets voor volwassenen en voor alles is een plek. Maar dat seksuele vrijheid een keuze moet en mag zijn voor vrouwen is iets wat niet meer dan vanzelfsprekend is. En als het een keuze puur voor genot is, is dat prima! Je bent aan de beurt laat vrouwen zien die hiermee worstelen.

Alle karakters hebben zo hun ervaringen door het leven en zijn getekend door een onbalans tijdens seksualiteit. Ook ik heb ervaringen waarin ik iets niet wilde en wat toch gebeurde vanuit een andere partij. Ik herken dus heel goed wat Loes omschrijft in Je bent aan de beurt. Het verlammende gevoel, het verstijven, een lichaam die alles overneemt en reageert. De angst die je misselijk maakt. Tegelijk herken ik ook heel goed het andere gevoel uit Je bent aan de beurt… het gevoel van wraak willen nemen.

“Alles draait om seks, behalve seks, dat draait om macht”

Oscar Wilde

Je bent aan de beurt

Wraakgevoelens

Uiteraard heb ik het alleen gedacht en ben ik nooit tot actie overgegaan. Laat dat duidelijk zijn. Maar de oplossing die Loes, bepaalde karakters, bedenken is er één die ook wel eens door mijn hoofd is gegaan. Het is een interessant vraagstuk wat mee wordt gegeven in Je bent aan de beurt. Verder is het gewoon een ontzettend rauwe en spannende thriller. Over macht, seksualiteit, misbruik en grenzen. Voornamelijk het gebied van grenzen overschrijden. Flink overschrijden. Mannen komen niet goed uit dit verhaal. Maar ook bepaalde vrouwen niet.

Je bent aan de beurt begint ijzersterk voor mij en weet dit lang vol te houden. Er volgt een leuke twist en daarna zakt het een beetje in voor mij. Loes weet lekker kort en concreet situaties te beschrijven waardoor ik door het verhaal vlieg. Het zijn korte hoofdstukken, er is weinig ruimte voor kaarslicht en bloemetjes en het is lekker to the point zonder onnodige dramatiek. Maar op het einde gebeurd er net even iets teveel wat niet helemaal lekker loopt in mijn leesbeleving. Desalniettemin heb ik genoten van deze kennismaking met Loes Den Hollander en is het een aangenaam rauwe en benauwende thriller! Mét interessante vraagstukken.

Toegift in Je bent aan de beurt

Waardoor ik het boek met een goed gevoel dichtsla.. Dat is de toegift! Je bent aan de beurt is ontstaan uit een eerder kort verhaal van Loes. En dat korte verhaal krijg je als extraatje in dit boek. En dat korte verhaal is ijzersterk voor mij. Misschien nog wel beter.. Tegelijk vind ik het heel tof om het “zaadje” te zien wat is uitgegroeid tot deze thriller. Erg goede keuze om dit toe te voegen aan het boek wat mij betreft.

Ben je slachtoffer van seksuele misbruik, op welke manier dan ook. Probeer iemand te vinden en erover te praten! Het is nooit jouw schuld en nooit mag iemand misbruik van jou maken. Kijk op de website voor slachtofferhulp voor meer informatie.

Specificaties Je bent aan de beurt

Auteur: Loes Den Hollander | Uitgever: De Crime Compagnie | Omslagontwerp: Margo Togni | Oktober 2021 | 350 pagina’s | 9789461096005 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.