Jij wordt nog eens mijn dood, een whodunnit van McManus

Momenteel rouleer ik tussen diverse genre’s in mijn reviewstapel. Het whodunnit thema was al wel geliefd maar met de komst van auteur Karen M. McManus is dit genre regelmatiger te vinden op mijn leesstapel. Haar ingrediënten zijn redelijk gelijk van elk boek. Je weet wat je kan verwachten en die voorspelbaarheid vind ik eigenlijk wel heerlijk. Jij wordt nog eens mijn dood is ook alles wat ik had verwacht. Maar toch complimenteren Mc.Manus haar vaste ingrediënten dit keer nog beter!

hoofd

Jij wordt nog eens mijn dood

Ivy, Mateo en Cal waren ooit dikke vrienden. Nu zitten ze alleen nog op dezelfde school en hebben ze alle drie een verschrikkelijke dag… Ivy verloor een studentenraadsverkiezing, Mateo probeert school met twee drukke banen te combineren en Cal heeft alweer een blauwtje gelopen. Dus wanneer ze elkaar op de campus tegenkomen, besluiten ze om samen te spijbelen. Ze gaan met zijn drieën de stad in, net zoals vroeger. Behalve dat ze dit keer elkaar amper wat te zeggen hebben. Totdat ze een andere student zien spijbelen.. Ze volgen hem naar de plaats delict van zijn eigen moord. Hun dag verandert van saai in dodelijk. En het wordt nog erger als blijkt dat ze allemaal een connectie met de dode student hebben. En ze verbergen allemaal iets. Was hun toevallige hereniging misschien toch niet zo toevallig?

Een epische spijbeldag van drie oude vrienden eindigt fataal.

Vier scholieren spijbelen.
Een van hen sterft.
Drie hebben iets te verbergen.

Vaste ingrediënten

Jij wordt nog eens mijn dood is inmiddels mijn vierde boek van whodunnit queen Karen M. McManus. Twee boeken daarvan volgen elkaar op en de rest is losstaand. Toch schrijft McManus met vaste ingrediënten bij elk boek. Het thema is whodunnit: er vindt een moord plaats en het is aan jou als lezer om uit te vogelen wie het gedaan heeft. De setting is altijd rondom een high school, in Amerika. Er is een vriendengroep, familiebanden, zijn buitenbeentjes, er is liefde, haat en venijn aanwezig. Er spoken geheimen rond, roddels laaien op en er is een mooi poeltje van diverse soorten karakters.

Ik vind haar manier van schrijven heerlijk en ik vind het erg leuk om tussen de regels uit te vogelen wat er aan de hand is. Soms heb ik het goed, soms niet. Karen gooit vaak zoveel karakters uit dat het helemaal precies raden lastig wordt. In die hoeveelheid karakters heb ik niet altijd even veel zin. Het is wel nodig in een goede whodunnit maar soms is het even wat lastig inkomen met mijn volle hoofd. In Jij wordt nog eens mijn dood, heb ik er geen enkel moment moeite mee gehad. De karakters zijn tof en het verhaal rolt van begin tot einde in een aangename sneltreinvaart.

Spijbeldag

Jij wordt nog eens mijn dood speelt zich af op één dag. Ivy, Mateo en Cal kennen elkaar van ooit een spontane spijbeldag jaren geleden. Dat wordt gekenmerkt als “De beste dag ooit”. Er groeide een vriendschap uit die later weer is bekoeld Het leven brengt ze op dit punt weer samen en allemaal hebben ze een goede reden om weer te spijbelen met hoop op een herhaling van de beste dag ooit.

Wat volgt is eigenlijk een dag beginnend met saaiheid en twijfel. Was het wel een goed idee? Dan zien ze nog een klasgenoot lopen die daar niet hoort te zijn. Ze besluiten hem te volgen om hem vervolgens dood te vinden.. Vanaf dat punt volgt een razend spannend kat en muisspel. Op zoek naar de waarheid! Al snel komen meerdere geheimen aan het licht. En blijken onze drie vrienden hoog op de verdachtenlijst te staan. Ze gaan zelf op onderzoek uit, maar is iedereen wel te vertrouwen?

Jij wordt nog eens mijn dood

Klopt van begin tot einde

Jij wordt nog eens mijn dood klopt gewoon van begin tot einde. Dit boek is mijn favoriet van Karen M. McManus. Misschien omdat het zich op één dag afspeelt, daardoor leest het zo lekker spannend. Het verhaal klonk als een eerder verhaal van haar dus ik had wel even wat twijfels. Maar het is echt weer een eigen verhaal. De karakters zijn leuk en heb ik direct een connectie mee. Het drietal heeft een leuke chemie onderling. De hoofdstukken wisselen zich af vanuit hun oogpunt. Ook het roddelaspect vind ik dit keer echt wel een leuke toevoeging.

Soms vind ik M. McManus haar boeken iets te Amerikaans met vriendinnengedoe en geroddel. Maar in Jij wordt nog eens mijn dood is het een goede toevoeging aan de spanningsboog van het verhaal. De focus ligt echt op de whodunnit en samen met Ivy, Mateo en Cal ontdek je mee wat nou de waarheid is. En die had ik dit keer dus niet goed. Heerlijk als ik het fout heb, want dat komt niet zo vaak voor.

boeken karen

Je wordt nog eens mijn dood als favoriet

Jij wordt nog eens mijn dood is tot nu toe mijn favoriete boek van deze whodunnit thriller queen. Wel heb ik een klein onbelangrijk puntje. Ik ben best cover gevoelig, en snap deze vormgeving niet helemaal van het bushokje en de poster van ons drietal. Maar dat is verder niet van invloed op het verhaal wat mij betreft. En misschien zie ik de betekenis over het hoofd. Wel past de vormgeving van al haar boeken als een mooi kloppend geheel in een serie. Dat staat zo leuk in de boekenkast.

Ik heb nog 1 ongelezen boek van Karen M. McManus liggen. Die schuif ik iets naar voor op mijn leesstapel. Ik heb er zin in dankzij dit boek!

Specificaties Jij wordt nog eens mijn dood

Auteur: Karen M. McManus | Uitgever: van Goor / Best of YA | Vertaald door Willeke Lempens | 9789000377565 | 304 bladzijdes | november 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.