Johannes de Parkiet, een prentenboek over vriendschap

Bij de kinderboekenweek horen elk jaar ook kerntitels die bij het thema van de kinderboekenweek passen. Het geweldige grote vriendjesboek schreef ik al eerder een review over en Johannes de Parkiet daar ging gastblogger Marlies mee aan de slag! 

johannes de parkiet

Johannes de Parkiet

“Het verhaal begint, zoals elk verhaal zou moeten beginnen, bij het begin”. De eerste zin uit het boek en wat een goed begin! Het pakt je gelijk en nu wil je weten wie Johannes de parkiet is en wat voor avonturen hij gaat beleven.

Het verhaal gaat over Johannes, een prachtige blauwe grasparkiet, die in zijn eentje in een klein kooitje woont bij Gijs. Gijs vindt dit kooitje wat klein en bouwt een grote volière voor Johannes in de tuin. Johannes de parkiet moet  hier even aan wennen, maar vind het niet heel naar.

Johannes de parkiet

Kom erbij!

Maar de volière blijkt niet alleen voor Johannes te zijn, hij krijgt er wat vriendjes bij.  Deze vriendjes blijken 5 zebravinken te zijn. En daar moet Johannes toch wel een beetje aan wennen, Johannes de parkiet krijgt nu het voer van deze vinken ook te eten en de vinken piepen wat af, wat maken ze een herrie. Maar na verloop van tijd is Johannes toch wel gewent aan het gepiep, het is niet meer zo storend als in het begin en eigenlijk  vindt hij dat nieuwe voer toch ook best wel lekker, anders, maar wel lekker.

boek vogels

Boos!

En dan, dan komen er steeds meer vogels bij zoals ara’s, diamantduiven, Japanse meeuwen, Chinese dwergkwartels en zelfs een prachtige pauw. Johannes de parkiet ziet al die vogels eten van zijn voer en drinken van zijn water. Hij durft er zelf niet meer van te eten terwijl hij wel honger heeft , hij wordt er boos van. Zo boos dat hij het uitschreeuwt en roept dat hij er als eerste was en dat iedereen van zijn eten en drinken af moet blijven.

Een van de zebravinken zegt tegen hem dat hij niet zo moeilijk moet doen. Er is toch genoeg eten en drinken voor iedereen? Dit maakt hem nog bozer en hij vliegt naar een zijdehoen en pikt erop los in het verenpak. Dan komt Gijs, haalt Johannes uit de volière en zet Johannes terug in zijn eigen kooi. Zal Johannes de parkiet ooit kunnen wennen aan de andere vogels? Zullen ze allemaal vrienden kunnen worden?  Ook al zijn ze allemaal anders?

Aanrader of niet?

Een prachtig verhaal en zo mogelijk nog mooiere tekeningen. De vogels lijken tot leven te komen in dit boek. Alsof ze zo van de bladzijdes af kunnen vliegen. Mijn kinderen hebben ademloos geluisterd naar het verhaal over Johannes de parkiet en zijn avontuur in de volière.

Specificaties johannes de parkiet

Uitgeverij:  Rubinstein | Auteur:  Mark Haayema en  Medy Oberendorff |    9789047623984 | 34 pagina’s | maart 2018 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mindful museum muziek mysterie natuur oorlog opgroeien pesten poes prentenboek reizen roman samen school spannend thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap wereld zelfbeeld zoekboek

hoofd Johannes de Parkiet
Footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 8 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.