Joris trekt een jurk aan, een prentenboek over jezelf zijn

Wat vind jij? Kunnen jongens ook een jurk dragen als ze dat willen? Joris trekt een jurk aan is een mooi prentenboek over jezelf zijn. Onderwerpen als o.a. diversiteit, bloot en vriendschap worden luchtig benoemd.

Joris trekt een jurk aan

Joris trekt een jurk aan

De twee moeders van Joris vinden dat jongens gewoon een jurk aan mogen. Maar wat vinden anderen ervan als hij in een jurk loopt? En als twee jongens elkaar een kus geven?

Joris is bij Aissa op zolder. Hij wil die trouwjurk ook wel eens proberen. Ahmed is er ook. Die trekt een trouwpak aan. Samen gaan ze naar de speeltuin waar Aissa trouwfoto’s maakt. Ahmed geeft Joris een zoen. De twee moeders van Joris vinden dat jongens gewoon een jurk mogen aantrekken als ze dat willen. Maar wat vinden anderen ervan als Joris in een jurk loopt? En als twee jongens elkaar een kus geven? Een liefdevol prentenboek waarin onderwerpen rond seksuele diversiteit, gender, bloot en vriendschap. Daarmee kan het boek een mooie aanleiding zijn om met kinderen te praten over relationele en seksuele ontwikkeling. Je leest het in Joris trekt een jurk aan.

Joris trekt een jurk aan

Favoriet

Ik denk dat Joris trekt een jurk aan mijn favoriete boek uit de reeks is. Het is grappig en weet actuele onderwerpen laagdrempelig en herkenbaar te bespreken. Wat meteen een mooie gelegenheid geeft om er na het lezen verder over te praten.

Ook in dit boek is het auteur Jeroen Hoogerwerf gelukt om met kinderlijke logica te schrijven. Net zoals de voorgaande delen gaat ook dit boek over Joris, Aissa en Ahmed. En staat het vol met herkenbare reacties van de kinderen. De verontwaardiging die Joris voelt wanneer hij gepest wordt omdat hij doet wat hij leuk vind is duidelijk voelbaar. Ook vind ik het mooi dat zijn vrienden Joris steunen en met carnaval ook verkleed gaan in een jurk.

Illustraties

De illustraties van Géwout Esselink zijn grappig en sluiten mooi aan bij het verhaal. Er zitten veel details in de afbeeldingen. Dit maakt Joris trekt een jurk aan echt een voorbeeld waarin auteur en illustrator samenwerken om een boodschap uit te dragen. En dat is zeer goed gelukt.

Lespakket

Levendig Uitgever ontwikkelde een lespakket speciaal voor bij de boeken Joris is zijn navel kwijt, Aissa wil trouwen en Joris trekt een jurk aan. Bij de volgende onderwerpen zijn er gespreksvragen en activiteiten ontwikkeld.

  • Jongens-meisjes
  • Omgaan met bloot
  • Vriendschap, liefde en verliefdheid
  • Bij jou thuis – bij mij thuis

Het lespakket kan ouders en leerkrachten helpen om deze onderwerpen bespreekbaar te maken aan kinderen. Uiteraard is het helemaal aan jezelf welke onderwerpen je wel of niet wilt bespreken.

Klik hier om het lespakket te bekijken.

serie

Specificaties Joris trekt een jurk aan

Auteur: Jeroen Hoogerwerf | Illustraties: Géwout Esselink | Uitgever: Levendig Uitgever | 15 februari 2023 | 32 pagina’s | 9789083306605 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Joris trekt een jurk aan
Footer 8 met bol verwijzing
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.