Jouw avontuur, reis mee met een interactief kinderboek

Voor dit boek ben ik benaderd door een heuse pop-up designer. Tot aan dat contact wist ik niet dat dit een aparte gilde was. Logisch eigenlijk ook wel, een goed pop-up boek vraagt kennis en kunde om het echt te laten werken. Het gaat verder dan flapjes omslaan. En die kennis en kunde heeft Rianne van Duin. Plus ook nog eens een dikke lading plezier en passie! Jouw avontuur is een ingenieus avontuur waarbij jij zelf je verhaal maakt. Dit doe je door middel van wegen die je kan volgen met een ridderpopje… Ben je al nieuwsgierig? Ik was dat wel!

hoofd Mio, mijn Mio

Jouw avontuur

JOUW AVONTUUR is een interactief kinderboek zonder batterijen of electronica. Jij als lezer bent de hoofdpersoon. Je reist met een poppetje over de rode weg, kris kras door het boek. De route die je kiest bepaalt de loop van het verhaal.

In dit boek ben jij de held. Een dappere ridder met als missie om de schat te veroveren, die is gestolen door een gevaarlijke draak. Als het je lukt om het goud terug te brengen naar de koning, zal hij je tot troonopvolger maken. Maar eerst moet je een hoop gevaren trotseren. Op je weg kom je huisjes, grotten en kastelen tegen, die je kunt betreden door de magnetische flap om te slaan. En je verzamelt – net als in een computerspel – tips, onzichtbare krachten of objecten, waar later in het verhaal om gevraagd wordt.

Jouw avontuur is van kop tot kont geschreven, bedacht en geïllustreerd door Rianne van Duin. Het is een prachtig boek met dikke pagina’s in een hardcover case. Erbij zitten ook reserve fiches. Wel zo handig en goed over nagedacht! Zoals over elke mm in dit boek.

Rianne van Duin

Rianne van Duin is dus pop-up designer en ontwerpt bijzondere kinderboeken. Boeken zoals: het Huis van Jip en Janneke, Op Weg en Het jaar rond met Fiep. Daarnaast heeft ze in eigen beheer Jouw avontuur uitgegeven. De eerste druk uit 2009 was al een tijdje uitverkocht maar gelukkig bleven de verzoeken komen en is er nu een geheel herziene editie uitgebracht. Tevens ook in het Engels vertaald!

Als klein kind al deed Rianne niets liever dan met pen en papier, schaar en lijm de werelden in haar hoofd werkelijk maken. Eindeloos zat ze te knutselen, van minuscule poppenhuisjes tot enorme luchtkastelen. En nog steeds wordt ze in haar werk het meest gelukkig van tekenen, knippen, plakken, vouwen en bouwen. Voor kinderen en/of met kinderen.

Sinds 2006 werkt Rianne vanuit haar studio op de NDSM werf voor o.a. Boekids, Cinekid, Fiep Westendorp Foundation, HEMA, Into the Great Wide Open, Kinderboekenmuseum, Querido en De Toren van Geluid. En inmiddels dus ook Jouw avontuur in eigen beheer als herziene uitgave in 2020 weer uitgebracht!

Voor meer informatie en beeld bezoek je haar website.

Start Jouw avontuur

Het boek vasthouden is al heerlijk. Wat is Jouw avontuur prachtig gemaakt. Het komt in een hardcover case en daardoor voelt het extra speciaal. En het zorgt ervoor dat mijn dochter nog zorgzamer ermee omgaat. Er zit een los vel in met alle uitleg. En er is een zakje met extra fiches, echt top voor een kinderboek waarbij zulke dingen altijd mysterieus verdwijnen. Die liggen vast ergens bij alle verdwenen rechter sokken.

De eerste bladzijde toont ons een belangrijke brief en de spelregels. Geen zorgen, deze zijn kort en duidelijk. Je kan binnen no-time van start! Pak je ridderpopje, deze “plakt” magnetisch aan de pagina’s en kies je weg. Ga je rechtdoor of sla je af naar rechts? Laat je vervolgens in het gat der keuze vallen, en open de pagina waar je geland bent. Vanaf daar vormt het verhaal zich naar jouw keuzes. Je ridder beleefd een avontuur waarvan jij als lezer de regie hebt! Ik kan dus niks verklappen over het verhaal. Bij ons was Jouw avontuur elke keer weer anders maar wel elke keer nét zo leuk.

Grafisch feestje voor jong en oud

Dat een pop-up designer een vak apart is, bewijst Rianne van Duin met haar Jouw avontuur. Wat is dit prachtig ontworpen. Ik geniet van dingen als een roze koek in iemands mond schuiven, waarbij deze vervolgens dus weer op het beginpunt terecht komt. Zo slim en grafisch goed bedacht. Ook het plasticje in de cover zodat je wel het ridderpopje kan zien, maar deze niet kan kwijtraken is gewoon fijn. De illustraties brengen me terug naar mijn eigen VPRO jeugd. Ik had dit laatst al met het boek Nuna en nu weer met dit boek. Voor mij roept het een gevoel van eigen, eigenwijs, eigenzinnig en vrijheid op. Geen regels en de regels die er zijn, zijn minimaal en werken gewoon.

Mijn dochter van 8 is helemaal onder de indruk en bij haar speelt verwondering voor een groot deel mee. Waar ik als volwassene blij word van de design hoogstandjes, zo als magie voelt het voor haar aan. Voor haar eet de heks echt de koek op, waarbij deze vervolgens verdwijnt. Om bij een volgend avontuur weer op z’n plekje te zitten! Maar hoe dan mama? Sja… voor nu laat ik haar nog even in de magie verwonderen. We hebben dit jaar ook het “december gesprek” gehad. Dus voor nu geniet ze nog van dat staartje magisch denken en dat mag en kan ook prima bij Jouw avontuur.

Ingenieus

Jouw avontuur vinden wij unaniem geweldig, ingenieus en magisch. Ook mijn man en jongste dochter van 3. Allemaal maken we andere keuzes, maar die keuzes bekijken we wel van elkaar. En ook hebben we het verhaal eens met z’n vieren “geschreven”. Elke keer mocht iemand een weg kiezen, of wie het hoogst dobbelt mag kiezen. Je kan zoveel kanten op met dit boek. Het nodigt uit om echt te beleven, ervaren en te genieten. Het moedigt aan tot vrij denken en om je eigen verhaal te schrijven.

Elke pagina bevat een eigen setting en ademt een eigen sfeer. Je weet nooit welke bladzijde er nu weer naar voren komt. De beleving van Jouw avontuur is echt heel erg tof!

Specificaties Jouw avontuur

Auteur / designer / illustrator / concept / uitgever: Rianne van Duin | In NL en Engels verkrijgbaar | 9789081225731 | 30 pagina’s | Meer informatie en verkoop via de website van Rianne van Duin of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

35 reacties

 1. Dit klinkt als een boek waar ik zelf heel erg blij van wordt. Dan ga ik altijd met nog meer enthousiasme voorlezen in de hoop dat dit boek iedere keer opnieuw wordt gekozen door mijn kinderen ☺️

 2. Wat ziet dat boek er super tof uit! Heel leuk dat interactieve spoor wat zowel vooruit als achteruit gaat. Het lijkt me een erg leuk boek om samen met mijn zoontjes te lezen, maar ook een boek waar ze lang zelf in kunnen kijken/mee kunnen spelen.

 3. Oooh, dit is zo creatief en leuk bedacht! Heel graag waag ik een kansje voor mijn zoontje! Hij houdt ontzettend van lezen/ reizen. Zelf heb ik vroeger ooit een keer een interactief boek gelezen over spionnen en juist het interactieve waardoor je onwijs veel verhalen binnen een boek kan hebben, maar dat ik ook heel nieuwsgierig ben naar dit boek! Heel graag zou ik met mijn zoontjes in dit boek op avontuur willen gaan 🧳

 4. Dit boek ziet er heel gaaf uit! Hij past ook goed bij ons zoontje, op zijn geboortekaartje hadden wij geschreven: Laten wij samen avonturen gaan sparen!

 5. Mijn oudste dochter kan lezen, maar ik merk dat ik haar soms nog wel wat moet stimuleren om het ook te doen. Dit boek is een stimulans op zich! Mijn dochter houdt van avontuur dus dan gaat het lezen vanzelf!

 6. Wat mega gaaf. daar zouden mijn zoons en ik ons samen heel goed mee vermaken. Hij kan nu lezen dus dit zou hem ook nog eens erg stimuleren.

 7. Reeds ook al op instagram gereageerd en volg jullie nu natuurlijk ook! Maar dan ook via deze weg een reactie: Mijn vrouw en ik hopen deze graag te winnen. Daar onze zoontjes dol zijn op lezen en puzzelen. Waarmee dit boek dan ook ideaal zou zijn. Ook leuk voor de oppas opa en oma! Succes allemaal;)

 8. Wat ziet dit er enorm leuk en bijzonder uit zeg! In ding heel graag mee voor onze kleine Milan, die zou hier zeker van kunnen genieten.

 9. Wat een onwijs leuk en creatief boek! Ik ben nu al enthousiast vanwege de mogelijkheden die ik zie in dit boek. Onze oudste is een slechte lezer en ben altijd opzoek naar uitdagende boeken voor hem. Dit zou zo goed zijn voor hem omdat het verhaal steeds anders loopt dus het meerdere keren te lezen is!

 10. Wat een ontzettend leuk boek! Ik ken deze opzet helemaal niet, pop up design. Lijkt mij erg mooi om te zien welke verhalen er in het gezin ontstaan!

 11. Lijkt mij heel leuk voor mijn dochter. Ze heeft net leren lezen, en dit is natuurlijk een mooie stimulans om zelf en samen te lezen. Een interactief boek ik vind het een top idee!

 12. Wat een geweldig leuk boekje voor mijn kleindochter, die erg van lezen houdt.
  Graag doe ik mee voor haar.

 13. Wat een leuk boek zeg! Ziet er fantastisch uit! Ik zou mijn jongste zoontje hier blij mee willen maken. Hij vindt lezen niet zo leuk. Pas geleden hebben we ontdekt dat hij interactieve boeken wel graag wil lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.